Site Overlay
Spruitjes Koken

Hoe lang moeten spruitjes Koken

Hoelang moeten spruitjes koken? Spruitjes zijn na 8-12 minuten koken klaar.

Spruitjes koken is eigenlijk heel makkelijk, en hoewel in Nederland het gezien wordt als een echte wintergroente, kun je spruitjes ook gewoon in de zomermaanden eten.

Zo kun je er bijvoorbeeld een heerlijke salade van maken, of typisch Holland verwerken in een slaatje. Wel moet je de groente dan even koken zodat de spruiten zachter worden.

De groente kun je eventueel rauw eten, maar meestal zijn de spruitjes gekookt lekkerder.

Spruitjes zijn rijk aan vitamine C, maar hebben een uitgesproken koolsmaak waar niet iedereen van houdt.

Waar op letten bij spruitjes?

Spruitjes smaken het lekkerste als de temperatuur waarbij deze geoogst worden laag is, of zelfs onder het vriespunt. Het is dan ook een echte wintergroente.

Helaas duurt het soms erg lang voordat de net geoogste spruiten in de suepermarkt liggen. Het resultaat vaak gelige blaadjes. Op zich is dit niet erg, want je kunt deze blaadje gewoon van de spruitjes halen.

Maar als de groente er fris uit ziet is de smaak toch wat lekkerder. Overigens voor het kopen toch wel even voorzichtig in knijpen. Zijn de spruiten zacht, niet kopen.

Tegenwoordig kun je de groente nagenoeg het hele jaar door kopen, maar niet altijd vers. Verse spruiten kun je eigenlijk alleen in de winkels vinden in de herfst en de winter, en soms nog vroeg in het voorjaar. Dat komt omdat zodra het buiten warmer wordt de spruitje beginnen te groeien en dus niet meer te verkopen zijn als spruit. Niemand wil immers erg grote spruiten kopen.

LEES OOK: Snijbonen Koken

Buiten deze periode ben je dus genoodzaakt om de groente uit de vriezer te nemen. Hetzij zelf ingevroren of ingevroren uit de supermarkt. De kwaliteit van deze ingevroren spruitjes uit de supermarkt is overigens goed te noemen, en vaak zijn ze goedkoper dan de verse groente.

Overigens hoeft de kleur niet altijd groen te zijn. Bij sommige groenteboeren wordt namelijk soms een paarse variant aangeboden, die je natuurlijk ook zelf kunt kweken in eigen moestuin.

Bewaren

Spruitjes kun je het beste bewaren in de koelkast, maar bij voorkeur niet in een pastich zak. Kool kan snel gaan rotten bij een beetje vochtigheid. en aangezien de spruiten een beetje zweten in een plastic zak worden ze vochtig.

Het beste los bewaren of in een netje. In de koelkast kun je deze groente 5 tot 7 dagen goed hoeden.

Natuurlijk kunnen spruitjes makkelijk worden ingevroren. Even 2 minuten blancheren is alles dat je hoeft te doen.

Hoe lang moeten spruitjes koken?

Eigenlijk een kleine koolsoort.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 16 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 43 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 1 Kilo Spruitjes
  • Zout
  • Water

Instructies

  • Verwijder eventueel lelijke blaadjes van de spruitjes en snij een stukje van de stronkjes, zeg maar het voetje.
  • Was de groente goed. Breng in een pan een bodem water met wat zout aan de kook en doe de spruitjes in de pan.
  • Verlaag het vuur en doe de deksel op de pan als het water weer kookt.
  • Laat de spruitjes in 8 tot 12 minuten zachtjes gaar koken. Laat de groente goed uitlekken in een vergiet en doe de groente over in een voorverwarmde schaal. Strooi er eventueel wat nootmuskaat over.
Trefwoord Spruitjes koken

Koken in de magnetron?

Maak de spruitjes schoon en was deze goed. Doe de spruitjes met 2 eetlepels water in de schaal en zet de schaal afgedekt gedurende 3 tot 5 minuten op circa 750 watt, in de magnetron tot de spruitjes beetgaar zijn.

LEES OOK: Bruine Bonen Koken

Eventueel kunt je een klontje boter op de spruitjes laten smelten en de spruitjes voor het serveren bestrooien met kerriepoeder of paprikapoeder, of natuurlijk met versgeraspte nootmuskaat.

Spruitjes bevatten per persoon ongeveer 8 gram eiwit, 0 gram vet, 6 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.