Site Overlay

Ossenhaas bakken, en genieten van een heerlijk stukje mals rundvlees. Het is misschien wel één van de malste stukken vlees, dat overigens van de lendewervels boven het bovenbaan en de heup van een rund komt.

Het vlees bevat nagenoeg geen vet en bindweefsel, de reden dat het vlees heerlijk mals en zacht is.

Koop je dit vlees zullen de meeste slagers die delen kunnen aanbieden. Het middenstuk wordt tournedos genoemd. De punt wordt meestal filet mignon genoemd, en de koop doorgaans chateaubriand.

Ossenhaas is een wat luxer stuk vlees, dat doorgaans ook vrij kostbaar is. Het verdient dan ook de nodige aandacht en toewijding om dit heerlijke stukje malse vlees te bereiden.

Naast bakken is dit vlees ok bij uitstek geschikt om te grillen in een pan of op de barbecue. De bereidinstijd is ongeveer etzelfde als bij het bakken van het vlees.

Hoeveelheid per persoon

Reken ongeveer 200 tot 250 gram gram per persoon bij ossenhaas.

Hoe lang moet ossenhaas bakken?

Haal het vlees minimaal 30 minuten vooraf uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.

Wrijf de buitenkant, of strooi dit erover, in met zout en peper, en eventueel andere kruiden.

Doe roomboter in de koekenpan en verhit dit.

Zodra het spetteren stopt doen je de ossenhaas voorzichtig in de boter. Bak nu beide kanten gedurende 1 minuut per kant, goudbruin. Dus in totaal gedurende 2 minuten.

Verpak de ossenhaas nu in aluminiumfolie en sluit de folie goed af. Laat het vlees nu gedurende 2 minuten rusten.

Zo blijft het vlees mals en sappig terwijl het nog even na kan garen.

Haal het vlees uit de aluminiumfolie en server het vlees. Je kunt het vlees aan tafel snijden, of in stukken op de borden leggen.

Per persoon circa 0 gram vezels, 0 gram koolhydraten, 4,4 gram vet, eiwit 21,5 gram.

Rare, medium, of well done?

Dit is nu typisch zo’n stuk vlees waar iedereen graag een andere garingsgraad wil, hoewel dat thuis voor de thuiskok wat lastiger is om goed te bereiden.

Daarvoor heb je vanzelfsprekend een goed thermometer voor vlees voor nodig, die in iedere huishoudwinkel te koop is.

Je kunt rekening houden met de volgende benodigde temperaturen.

  • Well done – 71 graden.
  • Medium – 60 graden.
  • Rare – 50 tot 55 graden.

Advertentie

Ossenhaas bakken


By
Published:
Total time:
Calories per serving: 324 Kcal
Fat per serving:

Ingredients: Thinly-sliced Ossenhaas
Price: 800 gram

Directions:
Ossenhaas bakken, en genieten van een heerlijk stukje mals rundvlees. Het is misschien wel één van de malste stukken vlees, dat overigens van de lendewervels boven het bovenbaan en de heup van een rund komt. Het vlees bevat nagenoeg geen vet en bindweefsel, de reden dat het vlees heerlijk mals en zacht is. Koop je dit vlees zullen de meeste slagers die delen kunnen aanbieden. Het middenstuk wordt tournedos genoemd. De punt wordt meestal filet mignon genoemd, en de koop doorgaans chateaubriand. Ossenhaas is een wat luxer stuk vlees, dat doorgaans ook vrij kostbaar is. Het verdient dan ook de nodige aandacht en toewijding om dit heerlijke stukje malse vlees te bereiden. Naast bakken is dit vlees ok bij uitstek geschikt om te grillen in een pan of op de barbecue. De bereidinstijd is ongeveer etzelfde als bij het bakken van het vlees. Hoeveelheid per persoon Reken ongeveer 200 tot 250 gram gram per persoon bij ossenhaas. Hoe lang moet ossenhaas bakken? Haal het vlees minimaal 30 minuten vooraf uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Wrijf de buitenkant, of strooi dit erover, in met zout en peper, en eventueel andere kruiden. Doe roomboter in de koekenpan en verhit dit. Zodra het spetteren stopt doen je de ossenhaas voorzichtig in de boter. Bak nu beide kanten gedurende 1 minuut per kant, goudbruin. Dus in totaal gedurende 2 minuten. Verpak de ossenhaas nu in aluminiumfolie en sluit de folie goed af. Laat het vlees nu gedurende 2 minuten rusten. Zo blijft het vlees mals en sappig terwijl het nog even na kan garen. Haal het vlees uit de aluminiumfolie en server het vlees. Je kunt het vlees aan tafel snijden, of in stukken op de borden leggen. Per persoon circa 0 gram vezels, 0 gram koolhydraten, 4,4 gram vet, eiwit 21,5 gram. Rare, medium, of well done? Dit is nu typisch zo’n stuk vlees waar iedereen graag een andere garingsgraad wil, hoewel dat thuis voor de thuiskok wat lastiger is om goed te bereiden. Daarvoor heb je vanzelfsprekend een goed thermometer voor vlees voor nodig, die in iedere huishoudwinkel te koop is. Je kunt rekening houden met de volgende benodigde temperaturen. Well done – 71 graden. Medium – 60 graden. Rare – 50 tot 55 graden. ...