Site Overlay
Ossenhaas bakken

Ossenhaas bakken

Ossenhaas bakken, en genieten van een heerlijk stukje mals rundvlees. Het is misschien wel één van de malste stukken vlees, dat overigens van de lendewervels boven het bovenbaan en de heup van een rund komt.

Het vlees bevat nagenoeg geen vet en bindweefsel, de reden dat het vlees heerlijk mals en zacht is.

Koop je dit vlees zullen de meeste slagers die delen kunnen aanbieden. Het middenstuk wordt tournedos genoemd. De punt wordt meestal filet mignon genoemd, en de koop doorgaans chateaubriand.

Ossenhaas is een wat luxer stuk vlees, dat doorgaans ook vrij kostbaar is. Het verdient dan ook de nodige aandacht en toewijding om dit heerlijke stukje malse vlees te bereiden.

Naast bakken is dit vlees ok bij uitstek geschikt om te grillen in een pan of op de barbecue. De bereidinstijd is ongeveer etzelfde als bij het bakken van het vlees.

Aanvoer en aankoop

Ossenhaas kun je in Nederland doorgaans het hele jaar verkrijgen, maar er zijn natuurlijk periodes in het jaar dat het aanbod een beetje schaars is geworden. Het lijkt wel alsof iedereen dan luxer vlees wilt eten, en dit is natuurlijk een luxe stukje vlees.

Dat is voornamelijk rond kerst en Pasen. Dan is het misschien verstandig om het vlees vooraf te reserveren, zodat je zeker weet dat je dit vlees kunt bereiden. Dit reserveren of vooraf bestellen is bij de slager mogelijk, maar ook bij supermarkten met een eigen slagerij.

Hoewel beide meestal ossenhaas direct kunnen leveren, buiten de periode rond de eerder genoemde feestdagen.

Bij de discounters zal het wat lastiger zijn om dit vlees te verkrijgen. Het is natuurlijk vlees dat hoger in prijs is. Wel is het soms in de vriezer bij de discounters te krijgen. We moeten er wel bij vermelden dat de kwaliteit dan wat minder is.

Maar dat is vaak het geval bij vlees dat ingevroren verkocht wordt bij deze winkels.

Hoe ossenhaas bewaren

Ossenhaas kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, maar dan bij voorkeur wel goed verpakt. Het beste is het vlees bewaren in de verpakking waarin het gekocht werd. Dat is bijvoorbeeld bij de slager in speciaal papier waarin het vlees beschermd is, en beter goed blijft.

Maar, ook hier raden we aan het vlees zoveel mogelijk dezelfde dag nog te bereiden. Pas dan komt de smaak tot volle ontwikkeling. Hoe verser het vlees, hoe lekkerder het zal zijn tijdens de maaltijd.

Moet je het toch langer bewaren, dan kun je de ossenhaas het beste invriezen. Ingevroren kan dit vlees tot 9 maanden bewaard worden. Ook een goed optie dus, als het vlees een keertje in de aanbieding is.

Invriezen kun je het beste in vetvrij papier doen, en dan verpakken in diepvriesbak of diepvrieszak.

Heb je het vlees voorverpakt in de supermarkt verkocht, dan kan het vlees in deze verpakking ook worden ingevroren.

Hoeveelheid per persoon

Reken ongeveer 200 tot 250 gram gram per persoon bij ossenhaas.

Hoe lang moet ossenhaas bakken?

Haal het vlees minimaal 30 minuten vooraf uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Ossenhaas bakken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 12 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 350 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Ossenhaas
  • Boter of olie
  • Zout en peper of kruiden

Bereiding

  1. Wrijf de buitenkant, of strooi dit erover, in met zout en peper, en eventueel andere kruiden.

  2. Doe roomboter in de koekenpan en verhit dit.

  3. Zodra het spetteren stopt doen je de ossenhaas voorzichtig in de boter. Bak nu beide kanten gedurende 1 minuut per kant, goudbruin. Dus in totaal gedurende 2 minuten.

  4. Verpak de ossenhaas nu in aluminiumfolie en sluit de folie goed af. Laat het vlees nu gedurende 2 minuten rusten.

  5. Zo blijft het vlees mals en sappig terwijl het nog even na kan garen.

  6. Haal het vlees uit de aluminiumfolie en server het vlees. Je kunt het vlees aan tafel snijden, of in stukken op de borden leggen.

Per persoon circa 0 gram vezels, 0 gram koolhydraten, 4,4 gram vet, eiwit 21,5 gram.

Rare, medium, of well done?

Dit is nu typisch zo’n stuk vlees waar iedereen graag een andere garingsgraad wil, hoewel dat thuis voor de thuiskok wat lastiger is om goed te bereiden.

Daarvoor heb je vanzelfsprekend een goed thermometer voor vlees voor nodig, die in iedere huishoudwinkel te koop is.

Je kunt rekening houden met de volgende benodigde temperaturen.

  • Well done – 71 graden.
  • Medium – 60 graden.
  • Rare – 50 tot 55 graden.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.