ddd
Site Overlay

Hoe lang moet lever bakken? Varkenslever of kalfslever, een vleessoort die nog niet zolang geleden eigenlijk meestal één keer in de week gegeten werd.

Waarom? Omdat het goedkoop vlees was, en vroeger dacht men door het eten van de lever bloedarmoede tegen te kunnen gaan. Misschien hielp dat wel, maar tegenwoordig zijn er natuurlijk andere methoden.

Dat wil niet zeggen dat het niet een ontzettend lekker stukje vlees was, en nog steeds is.

Steeds meer mensen herontdekken dit vlees. Lekker met gebakken uitjes, zoals onze moeders dat vroeger klaar maakte. Het vlees is overigens tegenwoordig niet echt goedkoop meer.

Overigens hebben we het hier niet over kippenlevertjes, die natuurlijk veel kleiner zijn dan de lever van kalf of varken.

Aanvoer en aankoop

Nog niet zo lang geleden was dit soort vlees overal in de winkels te koop, tegenwoordig is het geen gemeengoed meer. En als het vlees al in de supermarkt te koop is, dan is het meestal varkenslever.

Voor kalfslever moet je toch wel naar de slager. Die heeft het misschien niet, maar bij de meeste slagers kun je het vlees bestellen.

Hoe Lever bewaren en schoonmaken

Eventueel kun je de buisjes en het vlies, dat soms over een lever zit, verwijderen.

Lever kun je twee dagen in de koelkast bewaren, vanzelfsprekend wel goed verpakt of in een bewaardoos bewaard.

Je kunt dit vlees ook invriezen.

Dep het vlees droog met wat keukenpapier, en verpak het luchtdicht in diepvrieszak of diepvriesbak. Daarna invriezen.

In de vriezer is het vlees drie maanden houdbaar.

Hoeveelheid per persoon

Je kunt rekenen op 150 tot 250 gram lever per persoon.

Wat kun je met lever maken?

Gebakken lever wordt normaliter bij aardappelen en groente, of op een boterham gegeten.

Je kunt het vlees natuurlijk ook gebruiken in bijvoorbeeld pasta.

Hoe lang moet lever bakken?

Varkenslever en kalfslever moet je wel een half uur vooraf uit de koelkast halen zodat het vlees op temperatuur kan komen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Lever bakken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
Totale tijd 21 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 164 kcal

Ingrediënten

  • 800 Gram varkenslever of kalfslever
  • 6 Eetlepels Bloem
  • Zout en peper
  • Olie of boter
  • 2 Fijngesneden uien
  • 3 Deciliter Runderbouillon
  • 2 Eetlepels Romatenketchup

Instructies

  1. Eventueel kun je het vlies en de buisjes uit de lever verwijderen. Daarna lever afspoelen onder koud water.
  2. In een kom of diep bord de bloem mengen met peper, en het zout.
  3. Haal de lever door de bloem, zodat er voldoen aan beide kanten zit.

  4. Olie of boter verhitten.
  5. De lever in de koekenpan doe en op een matig vuur aan beide kanten gedurende 3 minuten bakken. In totaal dus 6 minuten.

  6. Haal de lever uit de koekenpan en leg het vlees op een bord.

  7. Ondertussen de uien glazig bakken. Dan de bouillon en de tomatenketchup erbij doen en het geheel aan de kook brengen.
  8. Leg de lever weer in de koekenpan en laat het 10 minuten zachtjes bakken.

In 100 gram varkenslever zit circa 22,2 gram eiwit, 0 gram vezels, 3,9 gram vet, 2 gram koolhydraten.
In 100 gram kalfslever zit circa 20,7 gram eiwit, 0 gram vezels, 3,6 gram vet, 2 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.