Site Overlay
Bavette bakken

Bavette bakken

Hoe lang moet bavette bakken? Een heerlijke en vooral erg smakelijke steak uit het dikste gedeelte van de vang van een rund.

Zeg maar de buikwand, wat gezien wordt als de bescherming voor de ingewanden van het rund.

De bavette wordt uit deze vang gesneden, en is vrij grof met lange draden en vliezen. Het is een stuk vlees dat een intens smaakt naar steak, maar kan wel wat taai zijn.

Daarom wordt de bavette weliswaar meestal in zijn geheel gebakken, maar wordt het na het bakken vaak in dunne stukken gesneden. En alvast een tip, dat snijden doe je dan tegen de draad in.

Je kunt het vlees ook eerst snijden, en de steaks dan per stuk bakken.

Dit vlees is dus wat minder verfijnd dan andere stukken rundvlees, maar die intense smaak maakt een hele hoop goed. Op zich één van de meeste smakelijk stukken rundvlees.

Bavette wordt meestal rood gegeten.

Aanvoer en aankoop

Bavette kun je normaal gesproken het hele jaar door kopen bij de slager, maar bij de supermarkt wordt het niet veel aangeboden.

Bij de supermarkt met een eigen vleesafdeling heb je overigens wel nog kans dat je dit smakelijke vlees tegen kunt komen, en vaak kun je er ook om vragen.

Vooral in het barbecueseizoen kan ook de slager wel eens nee moeten verkopen.

Het kan daarom verstandig zijn om de bavette van te voren te reserveren bij de slager, dan weet je immers zeker dat het vlees er is als je het nodig hebt.

Hoe Bavette bewaren en schoonmaken

Dit vlees kun je het beste afgedekt in de koelkast bewaren, maar bij voorkeur of direct klaarmaken, of niet langer dan maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.

Bavette kan vanzelfsprekend ook ingevroren worden, het blijft dan negen maanden ingevroren goed.

Wil je het vlees in de koelkast bewaren, maar heb je wat meer tijd nodig, dan kun je het vlees in een vacuümverpakking tot wel drie weken bewaren.

Sommige slagers willen het vlees graag voor je vacumeren, en tegenwoordig kun je een dergelijke apparaat ook gewoon thuis gebruiken.

Verder hoef je vrij weinig aan dit vlees schoon te maken. Natuurlijk zijn er mensen die graag alle stukjes vet van het vlees willen snijden, maar juist dit vet zorgt ervoor dat dit vlees zo smakelijk is.

Wel moet het vlees nog gesneden worden. Natuurlijk kun je het vlees in één stuk braden en dan na het braden snijden in dunne plakken.

Je kunt bavette ook vooraf snijden. Hoe je het ook wilt snijden, gebruik geen kartelmes. Dat zou de structuur van het vlees kapot maken.

Dat snijden doen we tegendraads. Dus tegen de draad in snijden. Kijk naar de spiervezels voordat je gaat snijden.

Als de draden of groeven horizontaal verlopen, dan snij je de plakken verticaal. Of natuurlijk net andersom.

Het voordeel van de slager is overigens ook dat deze het vlees graag voor je in dunne plakken wil snijden.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon kun je uitgaan van 200 tot 250 gram bavette per persoon.

Wat kun je met Bavette maken?

Bavette wordt meestal los gebakken, en wordt meestal niet in een ander gerecht gebruikt.

Hoe lang moet Bavette bakken?

In dit recept gebruiken we een stuk bavette van ongeveer een kilo. We bakken het vlees in de koekenpan, maar dit kan vanzelfsprekend ook gebakken worden op grill of barbecueAls je het vlees in de koelkast hebt bewaard, haal dit tan ruim vooraf uit de koelkast. Laat het vlees helemaal op kamertemperatuur komen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Bavette bakken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 192 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Bavette
  • Roomboter

Instructies

  1. Als het vlees nog niet in dunne plakken is gesneden, moet je dit op de bovenstaande manier doen.

  2. Doe de roomboter in een koekenpan en verhit dit op een hoog vuur.

  3. Als de boter begint te schuimen doe we de bavette in de pan.

  4. Bruin laten bakken aan één kant in een minuut ongeveer, dan het vlees omdraaien en bruin bakken aan de andere kant. Ook ongeveer een minuut.
  5. Het vuur verlagen en het vlees rustig nog drie tot vier minuten laten braden.
  6. Haal het vlees uit de pan en verpak het in aluminiumfolie. Zo laat je het ongeveer 8 minuten rusten.

  7. Daarna kan het vlees geserveerd worden.

In 100 gram bavette zit circa 28 gram eiwit, 0 gram vezels, 8 gram vet, 0 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.