Site Overlay
Hoe lang moet een t-bone steak bakken?

T-bone steak bakken

Hoe lang moet een t-bone steak bakken? Een t-bone steak bak je in 2-3 minuten gaar aan beide kanten.

Het is een populaire steaksoort, afkomstig van de lendenwervel van het rund. Deze steak dankt zijn naam aan de karakteristieke T-vormige bot die door het vlees loopt. Het bestaat uit twee verschillende stukken vlees: de malse ossenhaas en de smaakvolle entrecote.

Waar op letten?

Bij het kopen van het vlees is het belangrijk om te letten op de versheid en kwaliteit van het vlees.

Kies bij voorkeur vlees van grasgevoerde koeien, omdat deze doorgaans gezonder en duurzamer zijn dan vlees van koeien die op stal worden gevoerd.

Let ook op de textuur en de kleur van het vlees. Stevig en vers moet de steak zijn, zonder verkleuringen.

Hoe T-bone steak bewaren

Rauwe steak bewaren

Als je een rauwe T-bone steak wilt bewaren, is het belangrijk om deze goed te verpakken om de versheid en kwaliteit te behouden. Volg deze stappen:

Leg de steak op een bord of schaal en dek deze af met plasticfolie of aluminiumfolie.
Plaats de verpakte steak in de koelkast, bij voorkeur op de onderste plank om kruisbesmetting met andere producten te voorkomen.
Bewaar de rauwe steak maximaal 3 tot 5 dagen in de koelkast.

Als je de steak langer wilt bewaren, kunje deze invriezen:

Verpak de steak goed in plasticfolie, aluminiumfolie of een vacuümzak om vriesbrand te voorkomen.
Plaats de verpakte steak in de vriezer en bewaar deze maximaal 6 tot 12 maanden.
Laat de bevroren steak in de koelkast ontdooien voordat je deze bereidt.

LEES OOK: Rundersaucijs bakken

Gebakken steak bewaren

Om een gebakken T-bone steak te bewaren, volg je de onderstaande stappen om de kwaliteit en smaak zo goed mogelijk te behouden:

 • Laat de gebakken steak volledig afkoelen op kamertemperatuur.
 • Verpak de afgekoelde steak in plasticfolie, aluminiumfolie of in een luchtdichte bewaardoos.
 • Plaats de verpakte of afgedekte steak in de koelkast en bewaar deze maximaal 3 tot 4 dagen.

Als je de gebakken steak langer wilt bewaren, kunt u deze invriezen:

 • Verpak de gebakken steak goed in plasticfolie, aluminiumfolie of een vacuümzak om vriesbrand te voorkomen.
 • Plaats de verpakte steak in de vriezer en bewaar deze maximaal 2 tot 3 maanden.
 • Laat de bevroren steak in de koelkast ontdooien voordat je deze opwarmt en serveert.

Het opwarmen van een bewaarde steak

Om een bewaarde T-bone steak op te warmen zonder deze uit te drogen, kunt u de volgende methoden gebruiken:

In de oven
Verwarm de oven voor op 150°C. Plaats de ontdooide steak op een ovenbestendig bord of rooster en bedek deze losjes met aluminiumfolie. Verwarm de steak ongeveer 15 tot 20 minuten of tot deze de gewenste temperatuur heeft bereikt.

In een pan
Een klein beetje goede olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de ontdooide steak in de pan en bak deze kort aan beide kanten tot deze de gewenste temperatuur heeft bereikt. Je kunt eventueel wat extra smaak toevoegen door de steak tijdens het opwarmen te bestrijken met wat gesmolten boter, knoflook en kruiden.

In de magnetron
Hoewel de magnetron niet de beste methode is om een steak op te warmen, kan het een snelle oplossing zijn als je weinig tijd heeft. Plaats de ontdooide steak op een magnetronbestendig bord en dek deze losjes af met magnetronfolie of een magnetronbestendige deksel. Verwarm de steak op een lage stand (30 tot 50% vermogen) gedurende 1 tot 2 minuten, controleer de temperatuur en herhaal indien nodig.

LEES OOK: Kogelbiefstuk bakken

Bij het opwarmen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze niet uitdroogt of te gaar wordt. Houd de temperatuur in de gaten en verwarm de steak slechts tot deze de gewenste warmte heeft bereikt.

Hoeveelheid per persoon

De aanbevolen hoeveelheid T-bone steak per persoon kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur, eetlust en eventuele dieetbeperkingen. Over het algemeen wordt een portie van ongeveer 200 tot 300 gram per persoon aangeraden. Deze hoeveelheid zou voldoende moeten zijn om een bevredigende en smaakvolle maaltijd te garanderen.

Hou er rekening mee dat je bij het plannen van een maaltijd met deze steaks ook rekening moet houden met de grootte en het gewicht van het T-vormige bot, dat niet eetbaar is.

Voorbereiding

De perfecte T-bone steak kiezen

Om zulke steaks te bereiden, begin je met het kiezen van een goed stuk vlees. Let op de volgende aspecten bij het maken van de keuze:

Een dergelijke steak van minimaal 3 centimeter dik zorgt voor een gelijkmatige garing.

Kies voor een steak met een goede vetverdeling door het vlees, dit zorgt voor meer smaak en sappigheid.

Het op kamertemperatuur brengen van de steak

Haal de T-bone steak ongeveer een uur voordat u deze gaat bakken uit de koelkast. Hierdoor kan het vlees op kamertemperatuur komen, wat zorgt voor een gelijkmatigere garing en een betere smaak.

Hoe lang moet een t-bone steak bakken?

Voor het bakken van een T-bone steak is een gietijzeren of zware koekenpan met een dikke bodem ideaal.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 246 kcal

Equipment

 • Koekenpan

Ingrediënten

 • 4 T-bone steaks
LEES OOK: Rookworst koken

Instructies

 • Gebruik een olie met een hoog rookpunt, zoals zonnebloemolie of arachideolie, zodat je de steak op hoge temperatuur kunt bakken zonder dat de olie verbrandt.
 • Kruid de Tsteaks naar smaak met zout en peper. Je kunt eventueel ook andere kruiden of marinades gebruiken om de smaak verder te verrijken, zoals knoflook, rozemarijn of tijm.
 • Verhit de koekenpan op hoog vuur tot de olie begint te roken. Dit zorgt voor een mooie korst op de steak en helpt om de sappen in het vlees te behouden.
 • Leg de steaks voorzichtig in de hete pan en bak deze ongeveer 2 tot 3 minuten aan elke kant, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Gebruik een vleestang om de steak te keren, zodat het vlees niet wordt doorboord en de sappen behouden blijven. Voor een steak van 3 centimeter dik kun jede volgende baktijden aanhouden: Rare (rood): 2 minuten per kant. Medium rare: 2,5 minuten per kant. Medium: 3 minuten per kant. Medium well: 3,5 minuten per kant. Well done: 4 minuten per kant.
 • Haal het vlees uit de pan en laat deze ongeveer 5 minuten rusten op een bord of rooster. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich weer door het vlees kunnen verspreiden en de steak sappiger en smaakvoller wordt.
 • Snij de T-bone steaks langs het T-vormige bot om de twee stukken vlees te scheiden: de ossenhaas en de entrecote. Snij vervolgens beide stukken vlees in dunne plakken en serveer ze op een bord.
 • Serveer de steaks met smaakvolle bijgerechten zoals gebakken aardappelen, gegrilde groenten, een frisse salade of aardappelpuree. Maak het gerecht compleet met een heerlijke saus, zoals pepersaus, champignonroomsaus of bearnaisesaus.
Trefwoord T-bone steak bakken

In 100 gram T-bone steak zit circa 24 gram eiwit, 0 gram vezels, 16 gram vet, 0 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.