Hoe lang moet Fazantfilet bakken? Fazantfilet bak je in 6-7 minuten gaar.
Fazantfilet is een stuk vlees dat je waarschijnlijk niet iedere dag zult eten, en dat bekend staat als een edel stuk wild vlees.
Een stuk vlees ook dat je niet snel in iedere supermarkt tegen zult komen, want de meeste supermarkten hebben fazant alleen rond de feestdagen in december in het assortiment zitten.
Buiten deze periode zul je bij de slager terecht komen, of bij een poelier. En dan nog kan het voorkomen dat de fazantenborstfilet, zoals dit vlees ook wel wordt genoemd, eerst besteld moet worden.
Het is in ieder geval een buitengewoon smakelijk stukje vlees, waarbij we kunnen voorstellen dat dit inderdaad een heerlijke maaltijd met kerst is, maar ook bij andere bijzondere dagen niet misstaat op tafel.
Het is wel een stukje vlees dat vaak aardig geprijsd is, en daarom is het des te belangrijker dat de bereiding goed gaat.
Aanvoer en aankoop
Dit vlees is niet het hele jaar door verkrijgbaar. Dat heeft er mee te maken dat het een wat duurder stuk vlees is, maar gedeeltelijk ligt dat er ook aan dat fazant niet het gehele jaar door gejaagd mag worden.
Natuurlijk is er ook fazantenvlees die bij de boer vandaan komen, maar het vlees is nog lekkerder als het dier uit het wild komt.
Rond de tweede helft van december zul je meer kans hebben om dit vlees te kopen bij slager, poelier, of bij de supermarkten met een eigen slagerij annex poelier.
Bij wilde fazant kun je wat seizoen betreft nog verschil hebben tussen haan en hen. Een hen kan namelijk geschoten worden tussen 15 oktober en 31 december, een haan een maand langer.
Kom je buiten deze periode wilde fazant tegen in de winkels, is het vlees dat waarschijnlijk uit de vriezer komt.
Hoe fazantfilet bewaren
Een nog niet gebakken stuk fazant kan doorgaans in de koelkast 2 dagen bewaard worden, maar je kunt het vlees beter meteen of uiterlijk na 1 dagen bereiden. Dat proef je direct aan het gebakken vlees.
De filets kun je overigens ook invriezen. Dat blijft het vlees nog 3 maanden goed in de vriezer.
Hoeveelheid per persoon
De hoeveelheid per persoon bedraagt officeel 100 tot 150 gram fazantfilet per persoon.
Hoe Fazantfilet bakken?
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 4 Fazantfilets
- 4 Eetlepels Vloeibare boter
- Scheutjes goede olijfolie
- Paar takjes tijm.
- Zout en peper
Instructies
- De filets ruim 30 minuten voor het bakken uit de koelkast halen, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.
- Dep he vlees met keukenpapier rondom droog.
- Doe de vloeibare bote in een koekenpan, en voeg het scheutjes olijfolie toe.
- Verhit dit op een middelhoog vuur, en voeg de takjes tijm toe.
- Als de boter bruin begint te kleuren leg je voorzichtig de fazantfilet in de pan.
- Bak het vlees rondom bruin, en zet het vuur vervolgens laag.
- Bak het vlees in 6 tot 7 minuten.
- Haal de filets uit de pan en kruid het vlees naar smaak met zout en peper.
In 100 gram fazantfilet zit circa 30,5 gram eiwit, 0 gram vezels, 12 gram vet, 0 gram koolhydraten.