Site Overlay
Appel bakken

Appel bakken

Hoe lang moet appel bakken? Appel moet ongeveer 10 minuutjes bakken.

En dan bedoelen we niet het bakken van een appeltaart, maar het gewoon bakken van een hele appel of stukjes appel.

Dat is namelijk een bijzonder lekker nagerecht, hoewel je de gebakken appel natuurlijk ook kunt toevoegen aan een salade, of gewoon als bijgerecht kunt serveren bij de maaltijd.

Appel is namelijk een bijzonder veelzijdig stuk fruit, en al helemaal als het om bakken met appels gaat. Natuurlijk kun je er diverse soorten appeltaart mee maken, want ook dat kun je eten als dessert.

Als nagerecht kun je bijvoorbeeld een gevulde appel maken, maar ook gewoon stukjes appel bakken.

Er is wel iets waar je vooraf goed op moet letten, en dat is de soort appel die je gaat gebruiken. Want er zijn best wel veel soorten appels, de ene zoet en de ander zuur.

Eigenlijk kun je met de meeste appels bakken, en de meeste appels kun je in een nagerecht verwerken. Maart je moet vooraf wel bepalen of je een zure appel wilt, of misschien juist een zoete appel.

De smaak van de gebakken appels wordt daardoor toch deel anders.

Aanvoer en aankoop

Gelukkig zijn al deze soorten nagenoeg het hele jaar door verkrijgbaar, maar sommige soorten zijn wat lastiger te vinden en dat ligt soms ook aan het jaargetijde.

LEES OOK: Stoofperen koken

Rond de feestdagen in december worden traditiegewijs meer appels gebruikt om te bakken. Dan worden namelijk heel wat appeltaarten gebakken en appelflappen gebakken. Daarvoor worden meestal zoetzure appels voor gebruikt.

In januari zijn er dan wat minder goede appels te vinden. Dus het kan wat lastige zijn om zoetzure bakappels te vinden.

Juist de soorten die de meeste mensen het lekkerste vinden om appels mee te bakken.

Nu kun je natuurlijk met zure of juist zoete appels de gebakken appels maken, maar daar moet je ook wat voorzichtig mee zijn.

Met bijvoorbeeld echt zure appels als bijvoorbeeld een Granny Smith, kun je beter niet bakken.

Zoete appels, en dan met name Golden Delicious en vooral Red Delicious, kun je soms ook beter niet bakken. De soorten staan er namelijk bekend om dat ze eerder droger en vooral melig worden.

Dit melig worden kun je overigens wel deels voorkomen.

Bewaar appels, en vooral soorten die sneller melig worden, altijd in de koelkast. Buiten de koelkast kan het sap door de schil verdampen. De appels worden droger en daardoor melig.

Als je het fruit in de koelkast bewaard duurt dit veel langer, en kun je zelfs met zoete appels een lekker nagerecht als gebakken appels maken.

Hoe appels bewaren en schoonmaken

Natuurlijk kun je appels gewoon op de fruitschaal bewaren. Maar in de koelkast blijven de appels veel langer vers en vooral sappig.

En juist sappige appels maken een nagerecht met appel, maar ook een appeltaart veel lekkerder.

Bewaar overigens ook nooit appels in een afgesloten plastic zak in de koelkast. De appels gaan zweten, en dat kan dus in de relatief warme afgesloten zak door de schil heen. Daardoor kan het fruit juist gaan rotten.

LEES OOK: Appelmoes koken

En appels die aan het rotten zijn kunnen snel de andere appels in de zak aansteken.

Dus altijd los in de groentelade, of in een fruitmandje op de onderste plank in de koelkast bewaren.

Wat schoonmaken betreft, meestal moet vanzelfsprekend het klokhuis uit de appel. Dat kan met een appelboor, maar soms worden de appels ook in partjes gesneden.

En de appel schillen? Dat ligt er een beetje aan. Net onder de schil zitten de meeste vitamines. Dus als het even kan bakken met schil, maar je kunt de appel ook gewoon schillen.

Hoeveelheid per persoon

An apple a day keeps de doctor away, was het rijmpje dat vroeger iedereen met Engels moest leren. Maar er zit wel een kern van waarheid in.

Nu hoeft dat natuurlijk geen appel te zijn. In de schijf van vijf wordt geadviseerd om per dag 250 gram groente te eten, en 2 porties fruit te eten per dag. Dat is overigens ongeveer 200 gram.

Gebakken appel kan helpen om hier aan te komen.

Wat kun je met Appel maken?

Appel kun je in diverse vormen bakken, of als dessert gebruiken.

We hadden het zonet al even over gevulde appel, maar je kunt er bijvoorbeeld appelchips van maken, of appelbollen.

Hoe lang moet appel bakken?

Voor dit recept kun je het beste zoetzure appels gebruiken.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 98 kcal

Ingrediënten

  • 4 Kleine zoetzure appels
  • Citroensap
  • 2 Theelepels Vloeibare margarine
  • Kaneelpoeder
  • 4 Walnoten al gepeld
  • 100 Milliliter Yoghurt
LEES OOK: Dadels bakken

Instructies

  • De appels schillen en het klokhuis verwijderen. De appels in dunne plakjes snijden.
  • Doe wat druppels citroensap over de appels.
  • Hak de walnoten in stukjes.
  • De margarine in een koekenpan verhitten en hierin de plakjes appel zacht bakken.
  • Strooi kaneelpoeder naar smaak over de appels.
  • Doe de stukjes walnoten in de pan en laat dit even meebakken
  • Doe de appels en walnoten op vier bordjes en schep de yoghurt ernaast.
Trefwoord Appel bakken

In 100 gram gebakken appel zit circa 0,4 gram eiwit, 0 gram vezels, 0 gram vet, 12 gram koolhydraten.
In 100 gram yoghurt zit circa 5,7 gram eiwit, 0 gram vezels, 4,4 gram vet, 5,1 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.