Site Overlay
Portobello bakken

Portobello bakken

Hoe lang moet portobello bakken? Portobello is na ongeveer 15 minuten bakken klaar.

Portobello’s zijn een ietwat groot uitgevallen champignons of liever gezegd kastanjechampignons, die doordat ze zo groot zijn vaak gevuld worden, maar ook prima gebakken kunnen worden.

Verse portobello kun je bovendien bakken op de grill, en zomers zelfs buiten op de barbecue.

Een ideale vervanger voor vlees, want een portobello is niet alleen erg lekker, het gewicht van één paddenstoel is ook nog eens ongeveer hetzelfde gewicht als bij vlees wordt aanbevolen.

Een portobello weegt al snel 125 gram per stuk. En dat geeft al wel aan hoe groot deze uit de kluiten gewassen paddenstoelen zijn.

Natuurlijk is het vullen van deze paddenstoelen iets wat erg lekker is, maar ook het bakken van de portobello’s is een unieke ervaring. Althans het eten nadat ze gebakken zijn.

Aanvoer en aankoop

Portobello’s worden tegenwoordig gewoon in Nederland geteeld, want bij de teelt is verder geen daglicht nodig. Daardoor is de paddenstoel het hele jaar door verkrijgbaar bij de betere supermarkten en bij de groenteboer.

Portobello’s zijn zelfs in blik en in glazen pot verkrijgbaar, hoewel de smaak daarvan natuurlijk niet kan tippen aan het bakken of vullen van een verse portobello.

Bij het kopen is het belangrijk dat je alleen een gave portobello koopt. Is de bovenkant beschadigd, of zijn er happen uit de bovenkant, laat de portobello’s dan liggen.

LEES OOK: Rode kool koken

Iets anders dat belangrijk is, is de geur. De portobello’s moet fris ruiken, en niet muf.

De paddenstoel wordt wel normaal gesproken wat rijper verkocht dan je misschien kent van andere soorten. Daardoor kan het voorkomen dat aan de onderkant van de hoed wat sporen vrijkomen. Niet ernstigs dus, je kunt de portobello gewoon eten.

Hoe Portobello bewaren en schoonmaken

Wil je portobello’s bakken of vullen, dan kun je het beste meteen dezelfde dag bereiden. Kan dat niet, bewaar de paddenstoelen dan zo kort mogelijk in de koelkast, hoewel je ze zonder problemen 5 tot 7 dagen in de koelkast kunt bewaren.

Hou de paddenstoelen dan wel ver van andere levensmiddelen die sterk ruiken. Voorbeelden zijn vis en uien. Paddenstoelen kunnen deze geur opnemen en zijn dan niet meer lekker.

De portobello’s kunnen overigens ook worden ingevroren.

Wat betreft het schoonmaken kunnen we eigenlijk kort zijn.

Nooit schoonmaken met water, want de paddenstoel zou zich volzuigen.

Afboenen met een zacht borsteltje of met een vochtig stuk keukenpapier.

Als je de paddenstoel gaat vullen, verwijder de steel dan.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon kun je uitgaan van 1 portobello per persoon.

Wat kun je met Portobello maken?

Deze soort paddenstoel leent zich natuurlijk bij uitstek voor het vullen, maar je kunt met deze soort champignons eigenlijk hetzelfde maken als met gewone champignons of met kastanjechampignons.

Hoe lang moet portobello bakken?

Om met deze bovenstaande vraag te beginnen, dat ligt er natuurlijk een beetje aan of de paddenstoelen in stukken gesneden wordt, helemaal gebakken wordt, of gevuld wordt.
LEES OOK: Andijvie roerbakken
In stukjes gesneden in de koekenpan bakken gaat natuurlijk snel. De hele portobello op de barbecue of zoals hier in de oven, gaat in 10 tot 15 minuten.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 28 kcal

Equipment

  • Oven

Ingrediënten

  • 4 Portobello’s
  • Olijfolie

Instructies

  • De oven voor verwarmen op 200 graden.
  • Maak de portobello’s schoon en verwijderen de stelen.
  • Smeer de bolle kant, de bovenkant, in met olijfolie.
  • Leg de paddenstoelen met de bolle kant naar beneden in een ovenschaal.
  • Plaats de ovenschaal in de oven en bak de portobello's in ongeveer 15 minuten.
Trefwoord Portobello bakken

In 100 gram portobello’s zit circa 2,2 gram eiwit, 2,2 gram vezels, 0,5 gram vet, 5 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.