Site Overlay
Hamlappen bakken

Hamlappen bakken

Hoe lang moeten hamlappen bakken? Hamlappen zijn na 15 minuten bakken klaar.

Misschien moet de eerste vraag bij dit vlees wel zijn of je het vlees wil braden of bakken. In principe kan het eigenlijk allebei, waarbij braden natuurlijk wat meer tijd zal kosten.

Wil je wat sneller klaar zijn dan kun je de hamlappen beter bakken. Want dat staat in een half uurtje, met voorbereiding en dergelijk meegerekend. Het vlees bakken is minstens net zo lekker als braden, want dit is al een bijzonder mals stuk vlees.

Hamlappen komen overigens van de achterham, en worden wel gezien als het meest malse stuk varkensvlees. Het vlees kan in de koekenpan gebakken worden, maar natuurlijk ook in de oven, op een grill, en op de barbecue.

Aanvoer en aankoop

Hamlappen kun je het hele jaar door gewoon kopen in de supermarkt of bij de slager.

In de supermarkt is het vlees vaak verpakt in een plastic bakje, dat opzich weer verpakt is in plastic, en dit is dan ook een goede manier om het vlees in de koelkast te bewaren.

Bij de slager worden hamlappen vaak in vetvrij papier verpakt, en dan kun je het vlees zo in de koelkast bewaren.

Hamlappen kun je na aankoop meestal nog twee tot drie dagen in de koelkast bewaren, maar kijk bij in de supermarkt gekochte hamlappen altijd wel op de datum op de verpakking.

LEES OOK: Beenham Bakken

Het kan immers zijn dan het vlees al een paar dagen in de supermarkt in de koeling heeft gelegen. De datum op het vlees is dus bepalend voor de houdbaarheid.

Bij de Slager worden hamlappen doorgaand gesneden, althans het vlees is daar altijd van dezelfde kwaliteit. Dat heeft tot gevolg dat de houdbaarheid ook doorgaans dezelfde is.

Hamlappen kun je ook invriezen. Het vlees blijft dan nog 4 maanden ingevroren goed.

Hoe Hamlappen bewaren en schoonmaken

Hamlappen kun je dus in de verpakking waarin het gekocht werd in de koelkast bewaren. Wil je het vlees invriezen, dan kan dat in dezelfde verpakking als het vlees in de supermarkt werd verkocht.

Komt het vlees van de slager is het verstandig om het vlees in diepvriesbakken in te vriezen.

Verder hoef je aan dit vlees nauwelijks iets schoon te maken, ook hoef je eigenlijk geen vet weg te snijden.

Wel wordt aangeraden om het vlees af te deppen voordat je het gaat bakken.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon kun je uitgaan van 125 tot 150 gram hamlappen per persoon.

Wat kun je met Hamlappen maken?

Hamlappen worden doorgaans gebakken of gebraden om bij de maaltijd te serveren. Het vlees wordt nauwelijks gebruikt om in andere gerechten te verwerken.

Hoewel het wel kan. Je kunt bijvoorbeeld klein gesneden hamlappen prima gebruiken om in de zelf gemaakte nasi of bami te gebruiken.

Hoe lang moeten hamlappen bakken?

In dit recept gebruiken we niet te dik gesneden hamlappen, dus geen vlees in één stuk, maar echt in lappen gesneden vlees.
LEES OOK: Slavink bakken
Heb je het vlees bewaard in de koelkast of in de vriezer, haal het vlees daar dan ruim vooraf uit. En laat het vlees helemaal op kamertemperatuur komen voor dat je gaat bakken.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 19 minuten
Totale tijd 34 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 129 kcal

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 600 Gram Hamlappen
  • Boter of olijfolie

Instructies

  • Dep de hamlappen met wat keukenpapier droog.
  • Verhit de boter of de olijfolie op een hoog vuur in een koekenpan.
  • Doe de hamlappen voorzichtig in de boter als het schuimen minder wordt.
  • Gedurende 2 minuten bakken, dan omdraaien en 2 minuten aan d andere kant bakken.
  • Nu het vuur verlagen en de stukken vlees in ongeveer 15 minuten bakken. Natuurlijk halverwege nog wel een keer omdraaien.
  • Als het vlees klaar is nog wat poeper en zout aan beide kanten over het vlees strooien.
Trefwoord Hamlappen bakken

In 100 gram hamlappen zit circa 21 gram eiwit, 0 gram vezels, 5 gram vet, 0 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.