Site Overlay
Broccoli bakken

Broccoli bakken

Hoe lang moet broccoli bakken? Broccoli moet ongeveer 5-10 minuten bakken.

Broccoli kun je niet alleen koken, zoals broccoli meestal gegeten wordt, maar ook goed bakken op verschillende manieren.

Zo kun je de groente in deeg frituren, roerbakken in een wokpan, of bakken in de koekenpan. Dit laatste is eigenlijk een vorm van roerbakken.

Het voordeel van wokpan of broccoli roerbakken in een koekenpan is dat je er ook allerlei andere ingrediënten aan toe kunt voegen. Zo maak je een complete maaltijd zonder al te veel pannen te gebruiken.

Je kunt bijvoorbeeld kip en broccoli in dezelfde pan bakken. Makkelijk en ook nog eens een smaakvol gerecht.

Aanvoer en aankoop

Natuurlijk kun je broccoli altijd kopen, het hele jaar door. De groente wordt tegenwoordig gezien als één van de belangrijkste groenten in de Nederlandse keuken.

Broccoli is dan ook best wel een populaire groente, en dat komt natuurlijk doordat je de groente op zoveel verschillende manieren kunt klaarmaken.

Als je deze groente wilt bakken, dan moet de stronk die je wilt kopen wel stevig zijn.

Voor koken is het niet zo erg als broccoli wat minder knapperig of stevig is, bij bakken of wokken is dat juist belangrijk.

Daarom moet de broccoli stevig en egaal groen zijn, mag de groente niet slap zijn, en vanzelfsprekend geen rotte plekken bevatten.

Ook is het belangrijk dat je de stronk broccoli bij thuiskomst op de juiste manier bewaard. In de koelkast, maar niet in een afgesloten plastic zak.

LEES OOK: Pastinaak koken

Snij de groente ook niet in delen, maar laat de stronk zoveel mogelijk intact. Als je dit doet blijft de groente nog een aantal dagen knapperig.

Wel kun je broccoli kort blancheren en dan invriezen. Het voordeel van ingevroren broccoli is, waar je de stronk wel in kleine roosjes moet snijden voor het invriezen, dat je de groente niet eerst hoeft te ontdooien maar zo in de warme pan kunt doen om te bakken.

Dat is overigens ook het voordeel van broccoli uit de diepvries bij de supermarkt. De kwaliteit is doorgaans goed, en ideaal om te bakken of te wokken.

In de vriezer kun je de groente overigens, als je deze zelf hebt ingevroren, een maand of 8 bewaren.

Hoe Broccoli bewaren en schoonmaken

De stronk broccoli in één stuk in de koelkast bewaren, dus niet in stukken gesneden. Zo blijft de stronk langer goed en langer knapperig.

Ook niet in luchdicht afgesloten plastic bewaren, maar bij voorkeur in een open zak, of nog beter gewoon los in de koelkast bewaren.

Als je broccoli wilt invriezen, eerst in roosjes snijden en kort blancheren.

In dat geval vries je de steel of stronk waar de roosjes vanaf komen niet in. Hoewel je hiervan nog prima broccolisoep kunt maken

Hoeveelheid per persoon

Per persoon kun je uitgaan van ongeveer 250 gram broccoli per persoon, als je de groente gaat bakken of wokken.

Wat kun je met Broccoli maken?

Er zijn natuurlijk tal van recepten om broccoli te wokken of te bakken.

Bijvoorbeeld met kerrie of nasikruiden, en niet veel meer dan wat gesneden uien erbij. Maar ook hier kun je natuurlijk stukjes vlees aan toevoegen.

LEES OOK: Sla koken

Broccoli kan op deze manier ook erg goed in de Aziatische keuken gebruikt worden.

Hoe lang moet broccoli bakken?

Een simpel recept voor broccoli koken, dat je zelf uitgebreider kunt maken door er bijvoorbeeld vlees, gesneden ui, of andere groenten en kruiden aan toe te voegen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 22 kcal

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 1 Kilo Broccoli
  • 3 Teentjes Knoflook
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak.

Instructies

  • De teentjes knoflook schoonmaken en fijn snijden.
  • De broccoli schoonmaken, in kleine roosjes snijden, en goed wassen.
  • In een koekenpan of wokpan de olie verhitten en hierin de knoflook kort fruiten.
  • Daarna de broccoli toevoegen en terwijl je regelmatig schud met de pan, of roert, de broccoli laten bakken totdat de groente begint te verkleuren.
  • Nu het vuur verlagen, de deksel op de pan doen, en de groente nog een paar minuten laten stoven.
Trefwoord Broccoli bakken

In 100 gram broccoli zit circa 3,3 gram eiwit, 3,5 gram vezels, 0 gram vet, 2 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.