Site Overlay
Spek bakken

Spek bakken

Hoe lang moet spek bakken? Dat is niet zomaar met een simpel antwoord te beantwoorden, want je hebt spek, en je hebt spek. Wat we daarmee bedoelen is dat er veel verschillende soorten spek zijn.

Van speksoorten voor op de boterham, vleeswaren dus, tot aan speksoorten die je zonder bakken of koken kunt eten.

Hier zullen we ons in eerste linie beperken tot de gewone spek, maar ook daar vallen toch nog wel aan aantal verschillende soorten onder.

Denk alleen maar aan gewoon spek, dus de blokjes die je koopt in de supermarkt en uitgebakken door bijvoorbeeld de zuurkool doet, of natuurlijk het ouderwetse vette spek.

Dat was toch vroeger bij ons thuis een echte lekkernij, een beloning. Gewoon in een koekenpan zonder boter of olie bakken, want vet spek heeft natuurlijk vet genoeg om in te bakken. Een echte lekkernij, jammer dat je dat niet overal meer kunt kopen.

Speciale soorten spek zijn onder andere:
Lardo, Zeeuws spek, Kinnebakspek, Pancetta, Bacon, Katenspek, Vet spek, Gerookte spek, Ontbijtspek.

Daarnaast zijn er nog diverse andere soorten die vaak uit de bovenstaande speksoorten bestaan maar waarin of waarop een bepaald kruidenmengsel is aangebracht.

Aanvoer en aankoop

Anders dan in vroegere tijden, toen spek nog moest rijpen, kun je vanndaag de dag veel soorten spek dagelijks in de winkel kopen.

Alleen speciale speksoorten, maar wel vaak erg lekker, zijn niet altijd voorradig. Er is dan pas weer aanvoer als het spek klaar is om verkocht te worden. Maar we hebben het dan niet over de massaproductie die de meesten thuis als spek zullen eten.

Hoe Spek bewaren en schoonmaken

Spek hoef je meestal niet schoon te maken, maar soms kan het nodig zijn om een stuk spek te wassen en bij te snijden.

Afhaneklijk waar het stuk spek vandaan komt kan het voorkomen dat dit nog bedekt is met veel zout. In dat geval kun je het overtollige zout er gewoon met wat water afwassen.

Soms zit er ook veel vet aan een spek. Dat is vooral zichtbaar als het niet gerookt spek is. Het vet kun je er met een scherp mesje makkelijk vanaf snijden.

Je kunt het eten, maar veel mensen vinden dat niet lekker. De vogels buiten zijn er dankbaar om.

Het bewaren van spek is een heel ander verhaal. Koop je een stuk spek in de winkel dat gerookt is en aldaar ook buiten de koelkast hangt, dan hoeft het stuk spek niet buiten de koelkast bewaard te worden. Althans, zolang het niet aangesneden is.

Zodra het spek aangesneden is, en dat is ook van toepassing bij plakken spek zoals bijvoorbeeld bacon, moet het in de koelkast bewaard worden.

Want hoewel het spek natuurlijk behandelt is, kan het wel degenlijk bederven. Buiten de koelkast gaat dat vrij snel.

Een gerookt stuk spek kun je doorgaans 1 tot 2 maanden bewaren buiten de koelkast.

Onbereid vers spek, of aangesneden spek doorgaans 2 dagen in de koelkast. Soorten als bacon, katenspek, of ontbijtspek, kun je 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Dit zijn dus veelal soorten broodbeleg.

Spek kun je overigens ook prima invriezen. Het is dan ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid spek die je nodig hebt ligt voornamelijk aan de soort maaltijd, en of spek lekker is.

Bij gerechten als stamppot wordt doogaans 125 gram spekblokjes voor vier personen gebruikt.

Wat kun je met spek maken?

De lijst met gerechten waarin spek wordt verwerkt, in welke vorm dan ook, is natuurlijk ontelbaar lang.

In Nederland veel gemaakt:
Boerenkool, hutspot, en Zuurkool;
Andere stamppotten:
Omelet met bacon of een andere soort spek:
Pasta met spek;
Hartige taart in diverse vormen en smaken;
Ovenschotel;
Pizza;
Enzovoorts.

Hoe lang moet spek bakken?

De duur van spek bakken hangt gedeeltelijk van zowel gerecht als van soort spek af. Onderstaand is dus een aanbeveling.

Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord spek bakken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 541 kcal

Ingredi├źnten

  • 250 Gram Spek

Bereiding

  1. Belangrijk is om het spek of de bacon niet direct uit de koelkast te gaan bakken. Haal dus 10 tot 15 minuten voor de tijd het spek uit de koelkast en laat het op temperatuur komen.

  2. Snij het spek eventueel in plakken, reepjes, of blokjes.

  3. Plaats een koekenpan op een hoog vuur en voeg het spek na een tiental seconden toe. Toevoegen van boter of olie is niet echt nodig.

  4. Leg nu voldoende spek of bacon in de pan, zodat een vetlaag gemaakt kan worden. Niet te veel, maar al helemaal niet te weinig. Zorg ook dat spek niet gestapeld wordt in de pan. Dus egaal verdelen over de bodem van de pan.

    Eventueel het vuur wat verlagen.

  5. De baktijd hangt af van de dikte. Het vocht in het spek moet verdampen om het knapperig te laten bakken. Afhankelijk van de dikte en soort spek duurt dit tussen 10 en 20 minuten. Ook omdraaien is niet verkeerd.

In 100 gram paprika circa 0,2 gram eiwit, 21 gram vet, 1,4 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.