Site Overlay
Bloedworst bakken

Bloedworst bakken

Hoe lang moet bloedworst bakken? Bloedworst is een worst die, zoals de naam al aangeeft, gemaakt wordt van worst, reuzel of vet, kruiden, spek, en bepaalde vulmiddelen.

Eigenlijk is het een bijproduct van het slachten, die vroeger veel normaler was dan nu. Nu zie je de worst nauwelijks nog in de winkels liggen, en moet je dus echt naar de slager om bloedworst te kunnen kopen.

Vroeger dus een bijproduct. Nu natuurlijk ook nog, maar tegenwoordig wordt deze worst meer gezien als een lekkernij.

Soms wordt de worst in plakken gebakken, maar je kunt de worst ook bakken als een soort braadworst. Bak je de worst in plakken dan is de worst meestal veel breder dan de grootte van een braadworst.

Bloedworst wordt overigens meestal gebakken gegeten in combinatie met appel.

Aanvoer en aankoop

Bloedworst, maar dat is ook van toepassing voor zwarte en witte pens, is een bijproduct van de slacht. De slachtmaand is november.

Inderdaad is er meer aanvoer van bloedworst in de herfst, waar traditioneel geslacht werd en wordt, alhoewel er tegenwoordig het hele jaar door geslacht wordt.

De slager zal rond de maand november inderdaad meer aanbod hebben van bloedworst, en een grote slager zal ook meer verschillende soorten in het assortiment hebben.

Maar dat wil niet zeggen dat de slager buiten de herfst deze worst niet heeft. Vraag er gewoon om als je bloedworst wil eten.

Voor de aankoop hoef je natuurlijk met dit ambachtelijk gemaakte product niet nergens op te letten, de kwaliteit is doorgaans bij de Nederlandse slagers enorm goed.

Hoe Bloedworst bewaren en schoonmaken

Schoonmaken hoef je de bloedworst niet echt voor het bakken, maar soms is de worst wat nat aan de buitenkant. Dep dan de worst droog met wat keukenpapier.

Als je een grote worst aangesneden hebt en je wilt een plakje afsnijden om te bakken, kan het zijn dat de worst aan de snijkant wat is uitgedroogd. Snij er dan eerst een dun plakje vanaf.

Belangrijk is het wel om de worst vooraf helemaal tot op kamertemperatuur te laten komen, voordat de bloedworst gebakken wordt.

Want de worst bewaar je vanzelfsprekend in de koelkast. Zoveel mogelijk afgedekt en bij voorkeur gewoon in de verpakking waarin je de worst bij de slager gekocht hebt.

Heb je van de worst wat afgesneden, denk de snede dan af met vershoudfolie.

In de koelkast kan de worst drie tot vijf dagen bewaard worden.

Bloedworst kun je overigens ook invriezen, dan is de worst tot drie maanden houdbaar.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon kun je uitgaan van is bloedworst per persoon als je worstjes hebt, of 1 tot 2 plakken als de worst groter is.

Wat kun je met Bloedworst maken?

Bloedworst wordt vaak bij aardappelen en groente gegeten, of als gebakken plak bij appels.

De worst kun je ook goed eten bij een andere typisch Hollands gerecht, hete bliksem.

Hoe lang moet Bloedworst bakken?

We gaan hier uit van 4 bloedworsten om te bakken. Dus niet van plakken bloedworst.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Bloedworst bakken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 374 kcal

Ingrediënten

  • 4 Bloedworsten
  • Roomboter
  • 1 Zoetzure appel
  • Bruine suiker

Instructies

  1. Doe wat roomboter in een koekenpan en verhit dit op een zacht vuur.

  2. Als de boter gesmolten is leg je de worsten in de koekenpan.

  3. Gedurende 5 minuten bakken aan iedere kant. Tien minuten dus in totaal, en regelmatig de worsten omdraaien.
  4. De appels in partjes snijden, natuurlijk wel het klokhuis verwijderen, maar niet schillen.
  5. Doe de partjes bij de worst in de pan, en strooi wat bruine suiker over de appels.

In 100 gram bloedworst zit circa 15,2 gram eiwit, 0 gram vezels, 12,1 gram vet, 3 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.