Site Overlay
Ananas bakken

Ananas bakken

Hoe lang moet ananas bakken? Ananas is na 2,5 minuut aan beide kanten bakken klaar.

Ananas kun je natuurlijk op verschillende manieren kopen, meestal vers of uit blik. Heel soms kom je bij een supermarkt die ook ananas uit de diepvries in het assortiment heeft, maar dit hebben niet alle supermarkten.

Er is wel een groot verschil tussen verse ananas, uit de vriezer, of de ingeblikte versie. Dit laatste is natuurlijk makkelijk omdat de ananas niet schoon gemaakt hoeft te worden, maar de vrucht is zoeter en zit in siroop.

Ananas uit de vriezer is vaak minder zoet, meer de echte smaak, maar vaak zijn dit stukjes en geen schijven.

De voorkeur bij veel mensen die dit fruit in de keuken willen gebruiken gaat daarom meestal naar verse ananas.

Aanvoer en aankoop

Verse ananas ligt tegenwoordig het hele jaar door in de supermarkten, en bij de groenteboeren. De vrucht komt vanzelfsprekend uit het buitenland.

Tussen de verschillende landen die dit fruit verbouwen zit overigens nog wel wat verschil tussen de maten van zoetheid van de vrucht. Maar smaak is natuurlijk iets persoonlijks, en dus zul je zelf moeten bepalen welk land van herkomst jouw voorkeur heeft.

Bij het kopen moet je vooral op de buitenkant letten, je kunt immers ook niet in de vrucht kijken.

De vrucht moet gaaf zijn, zonder donkere en rotte plekken. Dat het loof dat bovenop de vrucht zit een beetje verdort is, is niet erg. Als het loof helemaal verdort is kan dit een teken zijn dat de vrucht van binnen van mindere kwaliteit is.

LEES OOK: Appel bakken

Je kunt heel makkelijk controleren of de vrucht rijp is, door heel lichtjes met een duim of vinger op de buitenkant te drukken. Veert de vrucht mee, dan is de ananas rijp.

Maar druk niet te hard, want dan komt er na verloop van tijd een plek op de vrucht die zacht wordt.

Ananas kun je op de fruitschaal bewaren, maar langer bewaren in de koelkast. Maar maak de vrucht pas schoon als je het fruit wilt gebruiken. Op de fruitschaal 3 tot 4 dagen houdbaar, in de koelkast 3 tot 7 dagen houdbaar.

Je kunt natuurlijk de vrucht ook invriezen als je de anas schoonmaakt in een stukjes of plakken hebt gesneden.

Hoe Ananas bewaren en schoonmaken

Ananas kun je op de fruitschaal bewaren, maar langer bewaren in de koelkast. Maar maak de vrucht pas schoon als je het fruit wilt gebruiken. Op de fruitschaal 3 tot 4 dagen houdbaar, in de koelkast 3 tot 7 dagen houdbaar.

Je kunt natuurlijk de vrucht ook invriezen als je de ananass schoonmaakt in een stukjes of plakken hebt gesneden.

Schijven ananas, of stukjes, kun je in de koelkast nog een dag of 2 bewaren. In een bakje, en het bakje met een deksel luchtdicht afgesloten is.

Ook ananas uit blik of de vriezer kun je op deze manier nog maximaal 2 dagen bewaren.

Er zijn diverse manier om een ananas schoon te maken. Wij snijden altijd eerst het loof eraf, en daarna een stuk van de onderkant.

Je kunt ook eerst de ananas in de lengte doormidden snijden. In dat geval moet je twee keer snijden aan de bovenkant en twee keer aan de onderkant omdat je nu twee helften hebt. Op deze manier kun je de vrucht niet in plakken snijden.

LEES OOK: Banaan Bakken

Heb je eerst de bovenkant en onderkant verwijdert kun je nu de ananas rondom schillen. Eventuele pitjes die je ziet zitten kun je weghalen, hoeft niet.

Nu snij je de ananas doormidden en haalt de harde kern met een scherp mes uit de vrucht. Het vruchtvlees kun je nu in stukjes snijden.

Wil je ananasschijven, dan moet je na het schillen de ananas in plakken snijden, en uit iedere plak de harde kern snijden.

Hoeveelheid per persoon

Dat is bij fruit altijd lastig te zeggen, in het algemeen kun je er vanuit gaan dat een ananas bijna altijd voldoende is voor vier personen.

Wat kun je met Ananas maken?

Ananas kunt je in stukjes gesneden door een salade doen. Je kunt er ananasflappen van bakken met Oud en Nieuw. Er zijn diverse recepten voor taart en cake met deze vrucht, en je kunt dit fruit ook gebruiken om heerlijke desserts te maken.

En je kunt een plak ananas op brood doen, er een tosti Hawaï mee maken, of bakken. Je kunt gebakken ananas, of verse, natuurlijk ook op een pannenkoek doen.

Hoe lang moet Ananas bakken?

We gaan er vanuit dat de verse ananas al in plakken gesneden is. Gebruik je ananas uit blik, laat het fruit dan geruime tijd uitlekken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 265 kcal

Equipment

 • Koekenpan

Ingrediënten

 • 8 Schijven Ananas
 • 50 Gram Amandelschaafsel
 • Roomboter
 • 2 Eetlepels basterdsuiker
LEES OOK: Dadels bakken

Instructies

 • Verhit een koekenpan zonder boter of olie, en rooster hierin het amandelschaafsel goudbruin. Vervolgens uit de pan halen en laten afkoelen.
 • Een goede klont boter in de koekenpan doen en laten smelten.
 • Los de basterdsuiker in de roomboter op, en blijf dit ongeveer 2 minuten roeren.
 • Leg de plakken ananas in het mengsel en bak dit 2,5 minuten.
 • Draai de ananas om en bak ook de andere kant in 2,5 minuten.
 • Doe de plakken op vier borden en strooi het amandelschaafsel over het fruit.
Trefwoord Ananas bakken

In 100 gram ananas zit circa 0,5 gram eiwit, 1,4 gram vezels, 0,2 gram vet, 13,5 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.