Site Overlay
Kievitsbonen koken

Kievitsbonen koken

Hoe lang moeten kievitsbonen koken? Deze boon doet inderdaad aan een klein kievietsei denken, want de tekening van de bonen zijn nagenoeg gelijk aan de tekening van een kievitsei.

Kievitsbonen kun je in Nederland gedroogd of in blik kopen, heel soms zelfs vers. Maar dat is eerder de uitzondering dan de regel.

De bonensoort is wat fijner en zachter van smaak dan de bruine boon, en wordt veel in stoofgerechten en ovenschotels gebruikt. Bijvoorbeeld chili con carne kun je prima met kievitsbonen maken.

Normaal gesproken wordt gezegd dat je hier bruine bonen voor moet gebruiken, maar met kievitsbonen is wat bijzonders aan de hand. Als je de boon kookt wordt hij namelijk egaal bruin, en is dus eigenlijk een soort bruine boon.

Aanvoer en aankoop

Het seizoen voor verse kievitsbonen is in de maanden september en oktober. Vers zie je de bonen echter zelden in de winkels, maar kievitsbonen kun je ook zelf kweken.

Als je afhankelijk bent van kievitsbonen uit bik, of de gedroogde variant, dan kun je het hele jaar door beschikken over deze bonensoort.

Tussen de variant uit blik en de gedroogde boon zitten slechts een paar verschillen.

Kievitsbonen uit blik hoef je alleen warm te maken en mogen niet gekookt worden. De gedroogde variant moet je eerst weken, 3 uur met warm water of 12 uur met koud water, en moet daarna gekookt worden.

Hoe Kievitsbonen bewaren en schoonmaken

Een blik kievitsbonen bewaar je vanzelfsprekend bij kamertemperatuur. Kijk op de verpakking naar de tht-datum.

Gedroogde bonen kun je het beste ook bij kamertemperatuur bewaren, en dan bij voorkeur in een gesloten verpakking of voorraadbus. De bonen moeten droog en donker bewaard worden.

Gekookte bonen kun je eventueel nog twee dagen in de koelkast bewaren, en dat is ook van toepassing op bonen die uit een blik gehaald zijn.

Uit blik hoeven de bonen niet schoon gemaakt te worden. Bij gedroogde kievitsbonen is het verstandig deze voor het weken goed te wassen, en dit na het weken nogmaals te doen.

Gekookte kievitsbonen kun je ook invriezen. Dan kunnen de bonen drie maanden bewaard worden.

Hoeveelheid per persoon

Hou rekening met 250 tot 300 gram gekookte kievitsbonen per persoon, dit is ook de benodigde hoeveelheid bij bonen uit blik. Gedroogd heb je 100 gram bonen nodig per persoon.

Wat kun je met Kievitsbonen maken?

Natuurlijk kun je de bonen gewoon koken of warm maken en serveren met gekookte aardappelen en een stukje vlees.

Daarnaast passen de bonen haast in iedere stoofschotel waarin bonen gebruikt worden, bijvoorbeeld in chili con carne of chili sin carne.

De bonen kun je overigens ook geod gebruiken in een bonensalade.

Hoe lang moeten Kievitsbonen koken?

We gaan er vanuit dat de goed gewassen zijn, en helemaal geweekt zijn.Met warm water weken duurt 3 uur, met koud water weken minimaal 12 uur. Ideaal om de bonen zo een hele nacht te laten weken, om de volgende dag ermee te koken.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Kievitsbonen koken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Weken 12 uur
Totale tijd 13 uur 5 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 265 kcal

Ingredi├źnten

  • 400 Gram gedroogde en geweekte bonen

Instructies

  1. Was de bonen na het weken nog een keer goed.
  2. Doe de bonen in een pan, en vul zoveel water bij zodat de bonen net onder water staan.

  3. Breng het aan de kook en laat het 60 minuten op een zacht vuur koken.
  4. In een vergiet afgieten.

  5. Serveren of verder verwerken.

In 100 gram kievitsbonen zit circa 20 gram eiwit, 0 gram vezels, 1,5 gram vet, 43 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.