Site Overlay

Satévlees bakken

Hoe lang moet satévlees bakken? Een vleessoort die van oorsprong van bij de nasi of bami gegeten wordt, natuurlijk met pindasaus erbij.

Maar saté kun je natuurlijk bij veel meer gerechten eten, zoals in Nederland bijvoorbeeld ook vaak bij een bordje patat.

Wat is saté eigenlijk. Vaak wordt het gemaakt van kippenvlees of van varkenshaas. Kleine stukjes vlees die vaak gemarineerd zijn, maar dat hoeft niet, en door de omvang slechts kort gebakken hoeven te worden.

Vaak is het vlees aan een soort spies geregen, de satéprikker. Een wat lang uitgevallen cocktailprikker.

Je kunt natuurlijk deze prikker helemaal zelf voorzien van stukjes vlees, maar het satévlees kan ook kant en klaar gekocht worden bij slager of supermarkt.

In de supermarkt wordt ook nog een voorverpakte soort verkocht, meestal uit de diepvries. Dit is kant en klaar vlees dat doorgaans veel minder smaakt dan echte saté.

Aanvoer en aankoop

Satévlees wordt eigenlijk het hele jaar door verkocht in de winkels en bij de slager. Maar er zijn wel momenten dat er meer saté gekocht wordt. Dat is niet alleen bij grote voetbalwedstrijden maar ook rond de feestdagen. Dan kan het dus wel eens voorkomen dat het uitverkocht is.

Wil je vers vlees kopen om zelf saté te maken, dan zijn hierbij eigenlijk dezelfde kenmerken van toepassing.

Het vlees moet er gezond en vers uitzien, en er mogen geen verkleuringen aan het vlees te zien zijn. Dat komt natuurlijk wel eens voor als het vlees lang is blijven liggen. Koop het dan niet, verkleurd vlees kan een teken van bederven zijn, maar het hoeft niet.

Neem liever het zekere voor het onzekere.

Hoe satévlees bewaren en schoonmaken

Satévlees kan slechts maximaal twee dagen in de koelkast bewaard worden. Lekkerder is het als je de saté vers gekocht hebt en ook direct dezelfde dag bakt.

Je kunt het vlees of de hele saté wel goed invriezen voor later gebruikt. Het ontdooien kun je het beste in de koelkast op een rustige manier laten gebeuren.

Koop je satévlees vraag dan of het vet eraf gesneden kan worden. Als dat niet kan, kun je dat natuurlijk zelf doen met een scherp mesje. Vet hoeft er immers niet aan te zitten.

Laat het vlees eventueel dan een paar uur in een marinade staan, zodat de smaak er goed doorheen kan trekken.

Hoeveelheid per persoon

Op zich is dit natuurlijk ook een kwestie van smaak. Sommige kunnen saté wel de hele dag eten.

Per persoon wordt normaal gesproken rekening gehouden met 100 tot 150 gram satévlees per persoon.

Wat kun je met satévlees maken?

Natuurlijk wordt saté het vaakst gegeten bij de diverse gerechten uit de Indonesische keuken of bij de Chinees. En dat gaat dan veel verder dan alleen bij de nasi of de bami.

Maar probeer saté ook eens bij:

  • Patat
  • Stamppot zuurkool of boerenkool
  • ‘s Avonds bij de buis als snack
  • Op de barbecue
  • Gebakken saté in soepen als vervanger van soepvlees

Hoe lang moet satévlees bakken?

Satévlees kun je natuurlijk op verschillende manieren bakken, van op de barbecue, via in de airfryer, tot in de koekenpan.

Je zult waarschijnlijk een eigen voorkeur hebben, maar hier gaan we uit van de koekenpan.

Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord satévlees bakken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Marineren 1 uur
Totale tijd 1 uur 28 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 220 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Varkenshaas
  • 2 Sjalotjes
  • 2 Teentjes Knoflook
  • 5 Eetlepels Ketjap manis
  • 1 Theelepel Gemalen komijn
  • 2 Theelepels Ketoembar
  • 1 Eetlepel Citroensap
  • Peper naar smaak
  • Olijfolie

Instructies

  1. Knoflook en sjalotjes schoonmaken en snipperen.

  2. Varkenshaas in blokjes van anderhalve centimeter snijden.

  3. Marinade maken van ketjap, citroensap, knoflook, sjalotjes, gemalen komijn, peper, en ketoembar.

  4. Vlees er door scheppen en minimaal een uur in de koelkast laten trekken. Lekkerder wordt het als je dit langer laat trekken.

  5. Daarna eventueel het vlees aan satéprikkers rijgen, maar dat hoeft niet.

  6. Olijfolie in de koekenpan verhitten en hierin het vlees gedurende ongeveer 10 minuten bakken. Niet vergeten om het vlees ook om te draaien zodat het aan alle bakken lekker gebakken wordt.

In 100 gram circa 11 gram eiwit, 9 gram vet, vezels 4 gram.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.