Site Overlay

Aardpeer koken, een groente die niet bij iedereen bekend is. Een wat oudere groente die de laatste tijd wat bekender begint te worden, en eigenlijk een zonnebloemachtige is.

Alleen eten we niet de zaden van de plant maar datgene dat onder de grond groeit. Heel wat anders dan bijvoorbeeld de aardappelen en de pastinaak.

Je eet aardpeer dan ook niet als vervanger, maar als groente.

De groente heeft een milde smaak, en je proeft toch ook wel wat zoets aan de groente. Maar de smaak is eigenlijk een romige groente die ook wel wat weg heeft van asperges.

En dat maakt de groente misschien juist nog wel interessanter, hoewel de smaak ook wel iets nootachtigs heeft.

Een groente die best wel veel te bieden heeft, en ook nog eens verschillende bereidingsmethoden kent.

Daar komt natuurlijk ook nog bij dat aardpoeer erg gezond is. Rijk aan ijzer, vitamine B1, en fosfor.

aardpeer stat overigens ook wel bekend onder de naam Topinamboer.

Aanvoer en aankoop

Aardpeer wordt niet overal en al helemaal niet altijd te koop aangeboden. Ondanks dat het seizoen is, wordt de groente soms wel, en soms niet aangeboden.

Je zult eigenlijk soms best wel moeten zoeken, maar de betere groenteboer en de betere supermarkten hebben steeds vaker aardpeer te koop. Ook biologische winkels hebben de groente vaak in de winkel liggen.

Het seizoen loopt overigens van de late herfst tot aan het einde van de winter.

Jonge aardpeer, of kleinere knollen, zijn vaak wat zoeter dan grotere knollen. Dat is in ieder geval iets om op te letten.

Verder moeten de knollen stevig en knakkig zijn. Oudere knollen worden vaak wat minder vast, die kun je dan ook beter laten liggen.

En natuurlijk moeten de knollen geen zachte of rotte plekken hebben, maar dat lijkt ons vanzelfsprekend.

Hoe Aardpeer bewaren en schoonmaken

Oudere aardperen kun je het beste dun schillen, maar bij jonge exemplaren is dat eigenlijk niet nodig.

Natuurlijk moet je de bovenkant en het staartje eraf snijden, en natuurlijk de knol goed wassen.

Kleinere knollen hoef je niet te snijden, grotere exemplaren kun je het beste in stukken snijden.

De knollen kun je het beste net als aardappelen bewaren. Maar, belangrijk, snij de stukken niet te klein. Aardpeer valt dan snel uit elkaar.

Hoeveelheid per persoon

Je moet ongeveer rekening houden met ongeveer 250 gram aardpeer per persoon.

Wat kun je met aardpeer maken?

Aardpeer lijkt misschien een simpele knol, maar als het om bereidingsmethoden gaat, zijn er veel meer recepten mogelijk dan alleen maar koken.

  • Gefrituurde aardpeer
  • Aardpeersoep
  • door een salade met sla of fruit
  • Stoven of stomen
  • Uit de oven
  • Bakken
  • Aardpeerpuree

Hoe lang moet aardpeer koken?

Natuurlijk alleen stevige en schone aardpeer voor het koken gebruiken.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord aardpeer koken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 75 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Aardpeer

Instructies

  1. De groente wassen en schoonmaken. Eventueel dun schillen met een dunschiller of schilmesje.

  2. Snij grotere exemplaren en stukken, kleinere is niet nodig.

  3. Water in een pan met een snufje zout aan de kook brengen.

  4. De aardpeer voorzichtig toevoegen, en de groente 5 tot 6 minuten laten koken totdat deze beetgaar zijn. Kook je grotere aardpeer, dan heeft de groente tot 15 minuten kooktijd nodig.

In 100 gram aardpeer circa 2 gram eiwit, 1,8 gram vezels, 0 gram vet, 17 gram koolhydraten.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.