Site Overlay

Eendenborst bakken

Hoe lang moet eendenborst bakken? En dan ligt het er ook nog eens aan hoe je dit edele stuk vlees wilt bakken, rood of rosé.

Voor velen een typisch kerstgerecht, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Eendenborst kun je eigenlijk op ieder willekeurig moment eten, dat doen we immers met varkenshaas of biefstuk ook.

Waarom zouden we niet vaker een stukje eend eten, hoewel soms de kennis niet verder gaat dan de Chinees, waar in dat geval Pekingeend gegeten wordt, wat eigenlijk gewoon een andere versie is van gebakken eendenborst.

Hier laten we je zien hoe een eendenborst gebakken moet worden, want helaas wordt dit niet altijd op de juiste manier gedaan. En dat is jammer, want goed gebakken is eendenborst echt een edel stuk vlees.

Aanvoer en aankoop

Eendenborst of eendenborstfilet is niet bij iedere slager of in iedere supermarkt te koopt. En al helemaal niet buiten de feestdagen in december.

Daar komt nog bij dat eend vaak van mindere kwaliteit is. Dat is natuurlijk erg spijtig als je niet zoveel geld hebt om een goed stuk eend te kopen, maar misschien dan beter een ander lekker stukje vlees kopen.

Eendenvlees van mindere kwaliteit is vaak taai, moeilijk gaar te krijgen, en dat gaat dan een hoop frustraties opleveren.

Koop alleen eendenborst van goede kwaliteit, en ja dat kost ook wat meer.

Ga dus naar de betere slager of naar de beter supermarkt waar een echte vleesafdeling is.

Hoe eendenborst bewaren en schoonmaken

Eendenborst of filet kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar het vlees wordt wel minder van smaak.

Invriezen kan natuurlijk, maar ook dan wordt het vlees wat minder.

Wil je eendenborst eten maar het dan dezelfde dag klaar. Dat proef je direct.

Verder voor het bakken altijd het vlees even afdeppen met bijvoorbeeld keukenpapier, en laat de vetranden vooral zitten aan het vlees. Immers, rond het vet zit de meeste smaak.

Hoeveelheid per persoon

Bij eendenborst of eendenborstfilet, kun je rekening houden met 90 tot 120 gram per persoon.

Ben je liefhebber dan mag het natuurlijk best wel wat meer zijn.

Wat kun je met eendenborst of eendenborstfilet maken?

Er zijn natuurlijk diverse gerechten die je met eendenborst kunt maken.

Doorgaans wordt dan echter toch de hele eendenborstfilet gebruikt.

Hoewel er natuurlijk wel andere recepten te vinden zijn, maar is dat niet zonde van het prachtige stukje vlees?

Hoe lang moet eendenborst bakken?

Eendenborst kun je vanzelfsprekend ook weer op verschillende manioeren bakken, als je het maar op de onderstaande manier doet.

Hier bakken we alleen de eendenborst dus zonder toevoegingen van groentes of bijvoorbeeld sinaasappel.

We bakken de eendenborst bovendien met vetlaag, dit snijden we er niet vanaf. Wil je de filet rood hebben, dan heel simpel een paar minuten minder lang bakken.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord eendenborst bakken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 225 kcal

Ingrediënten

  • 4 Eendenborstfilets
  • Peper en zout
  • Kruiden naar keuze

Instructies

  1. Dep de eendenborst met wat keukenpapier droog.

  2. Snij de vetkant van de eendenborst in een ruitmotief in. Natuurlijk niet te diep, dus niet in het vlees snijden.

  3. Wrijf de eend in met kruiden naar keuze, iets peper, en iets zout.

  4. Verhit een koekenpan op een middelhoog vuur.

  5. Leg de eendenborst met de vetlaag in de pan. Dus helemaal zonder olie of boter.

  6. Bak het vlees gedurende 10 tot 13 minuten, totdat de vetrand nagenoeg weggesmolten is en er een krokant korstje is ontstaan.

  7. Vlees omdraaien en nog twee tot drie minuten aan deze kant laten bakken.

  8. Uit de pan halen en een minuut of tien laten rusten. Pas daarna eventueel het vlees aansnijden.

In 100 gram circa 18 gram eiwit, 17 gram vet, vezels 0 gram.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.