ddd
Site Overlay

Hoe lang moet snoekbaars bakken? De snoekbaars wordt wel gezien als één van de lekkerste zoetwatervissen uit de Nederlandse wateren.

De vis wordt normaliter gebakken in roomboter, en je kunt eigenlijk stellen dat dit dan en typisch Nederlands gerecht is.

Hoewel de snoekbaars natuurlijk nog niet zo enorm bekend is als veel vissoorten die in de Noordzee en daarbuiten worden gevangen.

In Nederland dus nog niet zo erg bekend, maar als je bijvoorbeeld wel eens op vakantie in Duitsland of Oostenrijk Zander gegeten hebt, dan week je inmiddels hoe lekker snoekbaars kan zijn.

Zander is in deze landen één van de meest populaire vissoorten.

Aanvoer en aankoop

Niet iedere supermarkt zal snoekbaars in het assortiment hebben, en dat is eigenlijk best wel jammer. Je zult dus naar de supermarkt met eigen visafdeling moeten, of naar de visboer. Meestal kun je daar wel snoekbaars kopen.

In sommige supermarkten ligt dan soms wel de ingevroren versie.

Het is ook een vissoort die graag gevangen wordt door hobbyvissers.

Het seizoen loopt overigens gedurende de maanden april en mei, maar meestal kun je de vis toch buiten deze maanden vers kopen. Deels uit het buitenland, maar deels ook uit de koeling.

Als je de vis koopt bij de visboer of de gespecialiseerde afdeling van een grotere supermarkt, hoef je natuurlijk niet bang te zijn dan de vis niet vers zou zijn.

Dat kun je overigens zien aan de ogen, en vooral aan de geur. Dat is bij alle vissoorten ongeveer hetzelfde. De vis moet er zeg maar, fris en vers uitzien.

De ogen moeten helder zijn, de kieuwen moeten een kleur hebben van kastanjebruin tot helder rood. En de geur moet ietwat ziltig zijn, en dus niet naar vis ruiken.

Uiterlijk met de vis intact zijn.

Hoe Snoekbaars bewaren en schoonmaken

Snoekbaars kun je natuurlijk zelf schoonmaken, maar als je het de visboer vraagt, dan doet hij of zij het graag voor je.

Overigens zul je meestal een snoekbaarsfilet kopen.

Moet je toch de vis schoonmaken, dan moet je eerste aan beide kanten met de botte kant van een mes de schubben eraf halen. Je kunt dit overigens ook met een speciaal mes doen.

Daarna de zijvinnen, de rugvinnen, en de staartvin en met een stevige keukenschaar afknippen.

Daarna snij je de buikholte van de staartvin tot aan de kop open. Met twee of drie vingers kun je dan de ingewanden eruit trekken. Eventueel achtergebleven stukjes snij je los met een mes.

Als je niet de hele vis wilt bakken, snij je de vis vanaf de kop langs één kant van de ruggengraat over de hele lengte met een dun, scherp, en flexibel mes. Zo heb je dus als het ware twee filets, want dit doe je natuurlijk ook aan de andere kant.

Dan het bewaren, en dat is natuurlijk bij vis soms wel lastig.

Het beste is om de vis dezelfde dag na aankoop, of vangst, klaar te maken. Dan smaakt de snoekbaars het beste. Als je de vis toch wilt bewaren, dan afgedekt op een bordje in de koelkast, of in een afgesloten plastic bakje. Maar niet langer dan maximaal twee dagen.

Invriezen kan ook, de vis is dan ongeveer 3 maanden houdbaar.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon kun je uitgaan van ongeveer 130 gram per persoon. De filets zijn meestal op dit gewicht gesneden.

Wat kun je met Snoekbaars maken?

De vis wordt meestal gebakken als hele vis, bijvoorbeeld zomers op de barbecue, of in de vorm van snoekbaarsfilets.

Maar snoekbaars kun je ook gebruiken in pasta, in soep, en gebakken in een salade.

Hoe lang moet Snoekbaars bakken?

Op tijd uit vriezer of koelkast halen, zodat als je gaat bakken de vis op kamertemperatuur is. We bakken in dit recept snoekbaarsfilets.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Snoekbaars bakken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 23 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 80 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Snoekbaarsfilets
  • 2 Eetlepels Bloem
  • 50 Gram Roomboter zonder zout
  • Peper en zout

Instructies

  1. Doe de filets in een plastic zakje en voeg daar de bloem bij. Doe het zakje dicht en schud het goed door elkaar. Zo krijgt de vis aan alle kanten een laagje bloem.
  2. In een koekenpan de roomboter verhitten.

  3. Als het schuim van de boter minder wordt de visfilets voorzichtig in de koekenpan leggen.

  4. Vier minuten aan de ene kant bakken, dan de vis omdraaien en ook 4 minuten aan de andere kant bakken.

In 100 gram snoekbaars zit circa 18,5 gram eiwit, 0 gram vezels, 0,8 gram vet, 0 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.