Site Overlay
Kidneybonen koken

Kidneybonen koken

Hoe lang moeten kidneybonen koken? De bonen, die in het Nederlands rode nierbonen genoemd worden, worden meestal gedroogd gebruikt. Hoewel er tegenwoordig ook ingeblikt kidneybonen bij sommige supermarkten te koop zijn.

Kidneybonen uit blik hoef je alleen maar warm te maken, en mogen niet nog eens gekookt worden. Dan zouden de bonen helemaal tot gort gekookt kunnen worden.

Dat is bij gedroogde kidneybonen natuurlijk anders, want deze moeten niet alleen gekookt worden, maar moeten ook een tijd lang in water geweekt worden.

Aanvoer en aankoop

De kans dat je in Nederland verse kidneybonen kunt kopen is nagenoeg nihil, dus deze variant zullen we verder hier niet behandelen.

Wel kun je deze bonensoort in je eigen moestuin kweken, en over het algemeen doet deze bonensoort het bijzonder goed in ons klimaat.

Gedroogde kidneybonen kun je het hele jaar door kopen, en de winkels die deze bonen uit blik verkopen hebben dit doorgaans ook het hele jaar door.

Hoe Kidneybonen bewaren en schoonmaken

Kidneybonen uit blik kun je gewoon bij kamertemperatuur bewaren, maar je moet wel op de datum op de verpakking letten. De blikken kun je overigens wel vele maanden bewaren, dus al het goedkoop is kun je gerust wat voorraad inslaan.

Ook gedroogde bonen kun je vele maanden bewaren, maar bij het bewaren moet je wel opletten dat de bonen niet vochtig worden. Want dan zouden de bonen snel gaan rotten, en gaan erg muf ruiken.

Bewaar gedroogde bonen dan ook of in de originele nog niet geopende verpakking, of in een afsluitbare voorraadbus.

Hoeveelheid per persoon

Bij kidneybonen kun je uitgaan van 300 gram geweekte of gekookte bonen per persoon. Deze hoeveelheid is ook van toepassing op bonen uit blik.

Bij gedroogde bonen kun je uitgaan van 100 gram.

Nog wel even een punt van aandacht. Deze bonen kun je niet rauw eten. Doordat de schil giftige stoffen bevat dus altijd eerst koken.

Wat kun je met kidneybonen maken?

Waar in Nederland bruine bonen voor gebruikt worden, kun je ook kidneybonen voor gebruiken.

Meestal worden kidneybonen gebruikt in gerechten als chili con carne, maar je kunt ook soep van kidneybonen maken zoals wij bruine bonensoep maken.

Hoe lang moeten kidneybonen koken?

Het recept om kidneybonen te koken, daarna kun je het in allerlei andere gerechten verwerken.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Kidneybonen koken
Voorbereidingstijd 12 uur 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 12 uur 55 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 126 kcal

Ingredi├źnten

  • 400 Gram Kidneybonen

Instructies

  1. De kidneybonen wassen en afspoelen.

  2. Die water in een pan of grote schaal, doe de bonen erbij, en laat dit afgedekt minimaal 12 uur weken.
  3. Opnieuw afspoelen onder de kraan, en eventueel laten uitlekken.

  4. Doe de bonen in een grote pan, en voeg zoveel water toe totdat de bonen net onder water staan.

  5. Breng het geheel aan de kook, en laat het 45 minuten koken.

In 100 gram kidneybonen circa 7,8 gram eiwit, 1,5 gram vezels, 0,5 gram vet, 21,5 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.