Site Overlay
Makreel bakken

Makreel bakken

Hoe lang moet makreel bakken? Makreel is na 3-6 minuten aan beide kanten bakken gaar.

Makreel, het is één van de meest populaire vissoorten als het gaat om zelf thuis bakken, maar ook wat anders dan vis zoals een scholletje dat je gebakken op de markt kunt kopen.

Deze vis bakken is eigenlijk helemaal niet moeilijk, het probleem is vaak het schoonmaken van de vis. En dat leren we je niet zo één, twee, drie.

Koop je de vis in de supermarkt is deze meestal al schoon gemaakt, en ook de visboer wil de vis best wel voor je schoonmaken.

Aanvoer en aankoop

De aanvoer van verse makreel is doorgaans goed, en als er geen verse makreel te koop is, wordt er meestal wel deze soort vis uit de koeling aangeboden.

Maar dat wil niet zeggen dat alle supermarkten deze vis te koop hebben, en vooral niet altijd.

De visboer kan je altijd met makreel helpen, en anders moet je toch naar de betere visafdeling van een grotere supermarkt.

De kwaliteit van makreel is in Nederland doorgaans goed. Koop geen vis die door de supermarkt vooraf luchtdicht in plastic is verpakt, want het zicht is wat minder en je kunt vooral de vis niet ruiken. Je kunt dus eigenlijk alleen op de ogen letten, en deze horen niet dog te zijn bij verse vis.

LEES OOK: Kreeft koken

Vis die los te koop is, daar kun je wat aan ruiken. En vis hoort niet naar vis te ruiken, maar verse vis ruikt naar de zee.

Overigens wordt er vaak ook in plastic verpakte gerookte makreel aangeboden, en de visboer heeft deze soort gewoon los.

Deze gerookte makreel is klaar om te eten, en hoeft dus niet meer gebakken te worden.

Hoe Makreel bewaren en schoonmaken

Gerookte makreel, althans een nog niet geopende verpakking, kun je tot de datum op de verpakking bewaren, en vooral niet na deze datum. In een geopende verpakking is de vis nog maximaal 2 dagen houdbaar.

Gerookte makreel kun je drie maanden in de vriezer bewaren.

Verse makreel, mits goed afgedekt, kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Het is echter lekkerder om de vis meteen dezelfde dag te bereiden. Bij makreel die in een luchtdichte verpakking zit van de supermarkt, moet je weer op de verpakking kijken voor de houdbaarheid.

Verse makreel kun je ook invriezen, dan is de vis nog 6 maanden houdbaar. Overigens kun je de vis schoon gemaakt, maar ook met alle ingewanden erin invriezen.

Dan het schoonmaken. Als de visboer het niet wilt doen, snij de vis dan voorzichtig de buikholte open met een scherp mes. Niet te diep in de vis snijden omdat je anders de ingewanden raakt. Komt door vocht uit, kun je de vis weggooien.

Nu haal je de ingewanden met twee of drie vingers uit de buikholte. Verwijder ook de bloedader die tegen de ruggengraat zit.

Vervolgens spoel je de buikholte uit met kraanwater.

LEES OOK: Tonijn Bakken

Vervolgens moet je de schubben er nog af halken, dat kan bijvoorbeeld met een speciale schraper.

Meestal zal dit niet nodig zijn, als je het vraagt wil de visboer de vis wel schoonmaken.

Hoeveelheid per persoon

Je kunt rekenen op 200 tot 250 gram makreel per persoon.

Wat kun je met Makreel maken?

Makreel wordt meestal gebakken, maar kan ook in diverse andere gerechten gebruikt worden.

Hoe lang moet makreel bakken?

Als je de makreel bewaard in de koelkast, moet je deze wel minimaal een half uur voor het bakken op kamertemperatuur laten komen. We bakken de hele vis op de huid. Wil je geen hele vis bakken, kun je de makreel ook in delen snijden met een scherp mes.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 282 kcal

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 2 Kleine makrelen of 1 grote
  • 1 Eetlepel Bloem
  • 1 Eetlepel Gemalen komijnzaad
  • 1 Theelepel Paprikapoeder
  • Peper en zout
  • Een halve citroen in schijfjes gesneden
  • Olijolie

Instructies

  • Als je dat nog niet gedaan hebt na het wassen, moet je de vis eerst drogen of droog deppen met keukenpapier.
  • Eventueel kun je met een mes wat inkervingen maken in de huid, dan wordt de vis krokanter.
  • Een scheut olijfolie in een hete koekenpan doen en voorzichtig de vissen op de huid in de pan leggen.
  • Bak de vissen 3 tot 6 minuten aan de ene kant. De vis is klaar, en dat kun je in de buikholte zien, als het vlees wit is, en natuurlijk als de buitenkant krokant is.
  • Draai dan de vis om en bak de andere kant ook in 3 tot 6 minuten. De tijd is afhankelijk van hoe dik de vis is.
Trefwoord Makreel bakken

In 100 gram makreel zit circa 21 gram eiwit, 0 gram vezels, 26 gram vet, 0 gram koolhydraten.

LEES OOK: Heilbot bakken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.