Site Overlay

Hoe lang moet tong bakken? En dan bedoelen we de vissoort en niet het stuk vlees dat bij alle dieren in de mond zit.

Tong is een makkelijke vissoort dat snel en eenvoudig te bakken is. Het is ook een typisch Nederlandse vissoort, die gewoon in de Noordzee voorkomt.

Het is ook een populaire vissoort, maar dat komt natuurlijk ook omdat deze vis zo gemakkelijk klaar te maken is, en bij alle visboeren gewoon te koop is.

Aanvoer en aankoop

Tong, net als de meeste andere vissoorten, is tegenwoordig tot op een bepaalde hoeveelheid beperkt. Dat wordt gedaan om de vissoort te beschermen tegen overbevissing.

Toch kan deze vis in nagenoeg het hele jaar gekocht worden, maar soms is de vis uit de koeling, en niet vers.

Dat wil overigens niet zeggen dat de kwaliteit van vis uit de koeling minder zou zijn.

Het kan door deze beperking wel zijn dat in sommige maanden van het jaar de vis wat duurder is dan in sommige andere maanden van het jaar.

Hoe Tong bewaren en schoonmaken

Als je tong hebt gekocht bij de visboer of bij de visafdeling van een goede supermarkt, dan is het beter om de vis niet al te lang te laten liggen voordat de vis gebakken wordt.

Hoe verser de vis, hoe beter de smaak. Je kunt dan ook de vis, maar dat is ook van toepassing op de meeste andere soorten vis, maximaal een dag bewaren in de koelkast.

Het beste in de verpakking waarin de vis gekocht werd, of anders in een afgesloten bakje voor vis. Onverpakte vis kun je ook goed bewaren door deze in vershoudfolie te wikkelen, en eventueel wat ijsblokjes erbij te doen.

Toch kun je ook invriezen. Dan kan de vis maar liefst 6 maanden bewaard worden.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon kun je uitgaan van 350 tot 400 gram ongebakken tong per persoon.

Wat kun je met Tong maken?

Tong wordt in de meeste gevallen gebakken, en er zijn dan ook bijna geen recepten om deze vissoort op een andere wijze klaar te maken.

Wel kan de methode van bakken anders zijn, zo kan de vis ook in de oven gebakken worden.

Hoe lang moet Tong bakken?

De baktijd van grote en dikke tong kan wat afwijken van kleinere exemplaren.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Tong bakken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
Totale tijd 21 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 119 kcal

Ingrediënten

  • 1200 Gram Tong

Instructies

  1. De vis of vissen eerst onder de koude kraan goed afspoelen, daarna met keukenpapier droog deppen.

  2. De vis aan beide kanten met peper en zout naar smaak bestrooien.
  3. Doe bloem in een bord en haal de vis nu aan beide kanten door de bloem.
  4. Een ruime hoeveelheid boter, nee gebruik geen olie, in een koekenpan verhitten.

  5. De vis per kan drie minuten laten bakken. Dus eerst 3 minuten aan de ene kant, dan 3 minuten aan de andere kant.

  6. Eventueel kun je voor de smaak na 2 minuten bakken wat roomboter toevoegen. Doe met een lepel regelmatig tijden het bakken wat bakvet over de vis.

In 100 gram tong zit circa 24 gram eiwit, 0 gram vezels, 2,5 gram vet, 0 gram koolhydraten.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.