Site Overlay
Zwaardvis bakken

Zwaardvis bakken

Hoe lang moet zwaardvis bakken? Een vis die je niet dagelijks zult eten, maar wel een soort vis die bijzonder smakelijk is.

Zwaardvis kun je meestal overigens niet in de supermarkt kopen, tenzij deze supermarkt een uitgebreide visafdeling heeft. Anders moet je voor zwaardvis echt bij de visboer zijn.

Deze vis wordt meestal geïmporteerd uit Spanje of Italië, daar wordt de vis ook gezien als delicatesse. Als je een keertje deze vissoort geproefd hebt, dan zul je dat beamen.

De smaak heeft wel een beetje weg van kalfsvlees, en de vis kan op verschillende manieren klaar gemaakt worden. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat zwaardvis steeds populairder wordt in de Lage Landen.

De vis is behoorlijk vet in vergelijking tot andere soorten vis, en dus bij utistek geschikt om te grillen of te bereiden op de barbecue. Maar bakken is toch wel de meeste gebruikte bereidingsmethode.

Aanvoer en aankoop

De aanvoer van verse zwaardvis is niet het gehele jaar door goed te noemen. Het seizoen loopt eigenlijk van mei tot midden november, en in de rest van de maanden kan het soms zijn dat je deze vis nergens kunt kopen.

Aangezien het juist een vissoort is voor de feestdagen in december, raden we je daarom aan zwaardvis op tijd te kopen en in te vriezen.

Bij de aankoop moet je altijd bij vis opletten, maar deze vissoort zal niet zomaar in een plastic bakje te koop zijn bij de discounter. Je moet dus echt of naar een gespecialiseerde visafdeling, of naar een gerenommeerde visboer.

Dat wil dan ook haast automatische betekenen dat de kwaliteit goed is, en dat de visboer de vis graag even voor je schoonmaakt en in moten verdeeld.

Hoe Zwaardvis bewaren en schoonmaken

Zoals zonet al geschreven wil de visboer deze edele vis best voor je schoonmaken en eventueel snijden. Dat hoef je dus normaal gesproken niet zelf te doen.

Meestal wordt de vis overigens verkocht in de vorm van filet, waar dus niet meer aan schoon te maken is.

Wat bewaren betreft, beter invriezen dan te lang in de koelkast bewaren.

Dat is natuurlijk een raar gezegde, maar deze vis moet je of meteen bereiden, of invriezen. Zo blijft de vis het beste goed, bij de kwaliteit.

De vis moet je echt niet langer willen bewaren dan maximaal één dag in de koelkast. En dan ook nog eens alleen in de koelkast bewaren als de vis verpakt is.

Voor het invriezen de vis eerst goed droog deppen, dan in vershoudfolie en daarna in een diepvriesbak verpakken.

Hoeveelheid per persoon

Je kunt rekenen op 150 tot 200 gram zwaardvis per persoon.

Wat kun je met zwaardvis maken?

Bij zwaardvis bak of grill je meestal een filet.

Dat wil dus zeggen dat je er alleen bijgerechten bij serveerd, en de vis niet nog eens in een ander gerecht verwerkt.

Hoe lang moet zwaardvis bakken?

n dit recept voor zwaardvis bakken, bakken we vier zwaardvisfilets. Deze kun je bij de visboer kopen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Zwaardvis bakken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 18 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 119 kcal

Ingrediënten

  • 4 Zwaardvisfilets
  • Zout en peper
  • 50 Gram Boter
  • Olijfolie

Instructies

  1. De zwaardvisfilets aan beide kanten bestrooien met peper en zout.
  2. De boter in een koekenpan verhitten, maar doe er meteen een scheutje olijfolie bij.

  3. Doe de filets in de pan en bak deze 3 tot 4 minuten aan de ene kant, en daarna 3 tot 4 minuten aan de andere kant.

  4. Daarna is de zwaardvis klaar om te serveren.

In 100 gram zwaardvis zit circa 19,5 gram eiwit, 0 gram vezels, 4,5 gram vet, 0 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.