ddd
Site Overlay

Hoe lang moeten spliterwten koken? Spliterwten zijn halve gedroogde groene erwten zonder schil. Dit velletje is verwijderd waardoor de erwten gehalveerd zijn.

Doordat het velletje verwijderd is kunnen de halve erwten direct gebruikt worden in bijvoorbeeld erwtensoep.

Want dat is toch wel de bereiding waar meestal spliterwten voor gebruikt worden. Dat het velletjes verwijderd is, is voor de Hollandse erwtensoep natuurlijk ook van voordeel.

Aanvoer en aankoop

Spliterwten zijn niet vers te krijgen, maar alleen in gedroogde vorm. Vaak in pakjes van 500 gram of één kilo.

Je kunt ze haast in iedere winkel kopen die levensmiddelen verkoopt, en hoewel het geen verse groente is, heeft de betere groenteboer deze halve erwten ook in het assortiment.

We moeten er wel heel eerlijk bij vermelden dat er vaak toch wel wat prijsverschil is tussen de verschillende merken, maar wat smaak betreft is er niet echt veel verschil.

Dat geeft dus ook wel aan dat je geen duur merk hoeft te kopen voor een lekkere erwtensoep.

Er is wel een ander verschil. Doorgaans zijn spliterwten groen, maar er is ook een gele variant waardoor de erwtensoep trouwens ook een andere kleur kan krijgen. Wat smaak betreft is er geen verschil tussen de groene variant en de gele variant.

Maar ondanks dat er geen enkel verschil in smaak is, wordt de gele erwtensoep toch als veel minder lekker beoordeeld. Raar, maar waar.

Er zijn echter ook spliterwten te koop die niet van erwten gemaakt worden, maar van kikkererwten. Daar moet je dan wel goed op letten. Ons advies zou zijn om gewoon groene spliterwten te kopen, want het oog eet mee.

Hoe spliterwten bewaren en schoonmaken

Spliterwten moeten goed gewassen worden, en moeten geruime tijd weken in schoon water. Het beste is om de halve erwten een nacht te laten weken, 10 tot 12 uur.

Bewaren is een ander verhaal. Zolang het pak spliterwten nog dicht is gaat het wel goed. Let overigens wel op de houdbaarheid die op de verpakking vermeld staat.

Als het pak geopend is, wordt vaak zo in de kast gezet. Gevolg is dat er vocht bij kan komen. Spliterwten kun je heel lang bewaren, behalve als er vocht bijkomt. Er komt een muffe geur vanaf, en je kunt het niet meer eten.

Doe het geopende pak dus over in een voorraadbus, die luchtdicht afgesloten kan worden. Zo kan er geen vocht meer bij.

Hoeveelheid per persoon

Afhankelijk van het gerecht, moet je rekening houden met 100 gram gedroogde spliterwten per persoon.

Wat kun je met Spliterwten maken?

Spliterwten worden meestal gebruikt om erwtensoep te maken, maar kunnen ook gebruikt worden om erwtenpuree te maken.

Voor alle andere gerechten waar je spliterwten doorheen wilt doen, eerst moeten de halve erwten gekookt worden.

Gekookte spliterwten kun je gebruiken in erwtensoep, roti, falafel, maar ook in diverse Indiase gerechten.

Hoe lang moeten spliterwten koken?

Spliterwten moeten altijd eerst gekookt worden, het koken is dan ook eigenlijk de enige bereidingsmethode.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Spliterwten koken
Voorbereidingstijd 12 uur 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 14 uur 10 minuten
Porties 10 Personen
calorieën 326 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Spliterwten
  • 3 Liter Water

Instructies

  1. Was de spliterwten en spoel ze nog eens na om het laatste stof eruit te krijgen.

  2. Doe de spliterwten in een grote pan of kom, en voeg zoveel water toe totdat de erwten ruim onder water staan. Dit laten we 12 uur weken.

  3. Afgieten en opnieuw goed afspoelen.

  4. 3 Liter water in een grote pan doen, en de spliterwten toevoegen.

  5. Aan de kook brengen, en daarna 90 tot 120 minuten laten koken totdat de erwten zacht zijn.

In 100 gram spliterwten circa 22,5 gram eiwit, 1,7 gram vezels, 20 gram vet, 45 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.