Site Overlay
Rode Kool Koken

Rode kool koken

Rode kool koken, en dan bedoelen we met name de verse rode kool die je bij de groentenafdeling supermarkt, op de markt, of bij de groentenwinkel kunt kopen. Het is een bijna paarse sluitkool, rode kool is dus eigenlijk een foutieve benaming, die rauw en gekookt gegeten kan wordt, of als salade of bij een hoofdgerecht.

Wij Nederlanders kennen de groente veelal van rode kool met appeltjes of met appelmoes, die bij ons vaak gegeten wordt bij gekookte aardappelen en een stukje vlees. Vaak wordt dan geen verse kool gebruikt maar kant en klare rode kool uit pot, uit de diepvries, of uit een pakje.

Dat smaakt vanzelfsprekend bijna net zo goed als verse kool.

Maar er zijn steeds meer liefhebbers die verse kool kopen, of zelfs de rode kool invriezen of anders inmaken. Beide kan overigens prima, en zo heb je deze groente ook ter beschikking als er geen verse kool te koopt is.

Aanvoer en aankoop

Rode kool is het gehele jaar te koop van Nederlandse bodem, maar buiten de herfst en de winter is de kool niet vers. In dit periode wordt de kool in koelhuizen bewaard, en lijkt dus net vers.

Dat komt omdat deze kool, net als overigens andere soorten verse kool, alleen in de herfst of winter van de volle grond komt. Zouden we de kool niet bewaren in koelhuizen zou er geen aanvoer van kool zijn in voorjaar en zomer, want er is nagenoeg geen aanvoer uit het buitenland.

Let erop dat de kool een goed gesloten krop heeft. De stronk aan de onderkant mag best verkleurd zijn, dit gebruik je verder immers toch niet. Let er wel op dat er geen of nagenoeg geen verkleurde bladeren aan de kool zitten.

Hoe rode kool bewaren en schoonmaken

Bewaar de kool verpakt in een open zak in de groentelade van de koelkast, tot wel 4 tot 6 weken. Mits de kool niet aangesneden is. Hebt je te veel aan een hele kool snij de kool dan in de lengte middendoor en bewaar de rest, de snijvlakken afgedekt met vershoudfolie, 3 tot 4 dagen in de koelkast. Gebruikt je de kool, snij dan op het snijvlak een dun laagje van de kool.

Zoals al aangegeven kun je de kool ook prima invriezen. Snij de kool in reepjes, en blancheer de kool gedurende 2 minuten. Invriezen in zakjes of bakjes en houdbaar gedurende 12 maanden.

Hoeveelheid per persoon

Reken 250-300 gram per persoon als je de groente wilt koken, 200 gram per persoon als je de kool gaat roerbakken, en 100 gram voor een salade.

Wat kun je met rode kool maken?

 • Gekookte rode kool met appeltjes.
 • In een salade, eventueel met andere koolsoorten.
 • Heel bijzonder is zuurkool van rode kool, maar dit moet je dan wel zelf maken.
 • Gewokte rode kool met uiten, en appels, en een stukje wild vlees.

Hoe lang moet Rode Kool koken?

Voeg wat stukjes appel door de kool voor het koken.

Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Rode kool koken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 26 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 31 kcal

Ingrediënten

 • 1 Kilo Verse rode kool
 • Water
 • Zout

Instructies

 1. Was de kool in z’n geheel in ruim water.

 2. Snij de groente in de lengte doormidden en was elk deel nog een keer.

 3. Snij het harde gedeelte van de stronk eruit en snij de rode kool in brede, voor het koken, of in smalle repen voor roerbakken of in een salade.

 4. Doe een laagje water in een pan en voeg de rode kool en een beetje zout aan het water toe.

 5. Breng het water aan de kook, verlaag het vuur, en laat de rode kool met het deksel op de pan langzaam gaar koken gedurende 15 tot 20 minuten.

 6. Giet de rode kool af en voeg naar smaak nog wat zout en/of peper toe.

Per persoon circa 3,6 gram vezels, 3 gram koolhydraten, 0 gram vet, eiwit 2 gram, vitamine C 60 mg.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.