img

Postelein koken

85 Views

Postelein koken

Postelein is een eenjarige plant die wordt gegeten als groente. De plant behoort tot de posteleinfamilie. Postelein groeit vooral in het Midden-Oosten en India. In Iran eet men postelein al meer dan 2000 jaar als groente. In Azië en Suriname eet men de plant ook als groente. In Europa wordt de plant eigenlijk alleen door Nederlanders als groente gegeten. Postelein is geen populaire groente. Er zijn twee soorten postelein, zomerpostelein en winterpostelein. Er schijnt trouwens ook Surinaamse postelein te zijn. De blaadjes van de zomerpostelein zijn ovaal en stevig. Winterpostelein heeft ruitvormige blaadjes. Postelein heeft een lichtzure smaak. De groente kan rauw en gekookt gegeten worden.

Postelein is een seizoen gebonden groente. Ze is vooral verkrijgbaar in de maanden mei, juni, juli, augustus en september. U vindt postelein niet overal. Meestal moet u ervoor naar de groentewinkel. Supermarkten slaan postelein waarschijnlijk niet massaal in vanwege de korte houdbaarheid en het gegeven dat de groente niet gretig aftrek vindt. De supermarkt heeft postelein niet altijd in het assortiment. Postelein is zowel los als in bosjes te koop. Let erop dat de blaadjes een frisgroene kleur hebben. Glibberige blaadjes zijn al aan het bederven! U kunt de groente 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. U kunt postelein het beste invriezen in de maanden juni, Juli en augustus. U moet de groente dan eerst anderhalve minuut blancheren voordat u ze in de vriezer doet. Postelein hoort tot de groenten die veel nitraat bevatten. Warm gekookte postelein niet nogmaals op, maar gooi overgebleven postelein weg. Door herhaald verwarmen wordt het nitraat omgezet in nitriet en dat is erg ongezond.

Postelein was in Griekenland een populair medicijn voor kwalen aan de urinewegen. Het werkt tevens koortsverlangend en verlichtend bij brandend maagzuur. De groente heeft zeer weinig calorieën is past daarom goed in een vermageringsdieet.

WAAR LET IK OP BIJ HET SCHOONMAKEN EN BEREIDEN VAN POSTELEIN?

Behandel postelein altijd voorzichtig. De blaadjes kneuzen snel en verliezen dan hun knapperigheid.  Haal de bosjes postelein pas los als je de worteltjes eraf hebt gesneden. Was de postelein voorzichtig in ruim koud water en laat het goed uitlekken. Winterpostelein is vooral geschikt om (rauw) verwerkt te worden in stamppot en salades, zomerpostelein – om te koken, hij is wat forser van structuur, de blaadjes en stengels zijn vleziger.

BEREIDINGSTIJDEN POSTELEIN:

Koken: ca. 5 minuten
Roerbakken: 3-5 minuten
Magnetron: 5-7 minuten
Smoren: ca. 10 minuten
Stomen: ca. 10 minuten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text