Site Overlay

Hoe lang moet je postelein koken? Want het is eigenlijk best wel een hele tere soort groente, die overigens niet overal te koop is.

Postelein is een éénjarige plant die wordt gegeten als groente. De plant behoort tot de posteleinfamilie.

Postelein groeit vooral in het Midden-Oosten en India. In Iran eet men postelein al meer dan 2000 jaar als groente. In Azië en Suriname eet men de plant ook als groente.

In Europa wordt de plant eigenlijk alleen door Nederlanders als groente gegeten, hoewel de groente ook wel bekend is in Duitsland en Engeland.

Er zijn twee soorten postelein, zomerpostelein en winterpostelein. Er is trouwens ook Surinaamse postelein te zijn.

De blaadjes van de zomerpostelein zijn ovaal en stevig. Winterpostelein heeft ruitvormige blaadjes. Postelein heeft een lichtzure smaak.

De groente kan rauw en gekookt gegeten worden, en wordt voornamelijk gebruikt in salades.

Postelein is een seizoen gebonden groente. De groente is vooral verkrijgbaar in de maanden mei tot en met september.

Postelein is dan ook geen populaire groente. Maar onbekend is meestal ook onbemind.

Postelein kan je meestal wel bij de betere groenteboer kopen. Supermarkten slaan postelein waarschijnlijk niet massaal in vanwege de korte houdbaarheid en het gegeven dat de groente niet gretig aftrek vindt. De supermarkt heeft postelein niet altijd in het assortiment.

Waar op letten bij postelein?

Postelein is zowel los als in bosjes te koop. Let erop dat de blaadjes een frisgroene kleur hebben.

Glibberige blaadjes zijn al aan het bederven, en dat kan heel snel gaan. Je kunt de groente 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren.

Je kunt postelein het beste invriezen in de maanden juni, Juli en augustus. Je moet de groente eerst anderhalve minuut blancheren voordat je het in de vriezer kunt doen.

Postelein hoort tot de groenten die veel nitraat bevatten. Warm daarom gekookte postelein niet nogmaals op, maar gooi overgebleven postelein weg.

Door herhaald verwarmen wordt het nitraat omgezet in nitriet en dat is erg ongezond.

Postelein was in Griekenland een populair medicijn voor kwalen aan de urinewegen. Het werkt tevens koortsverlangend en verlichtend bij brandend maagzuur.

De groente heeft zeer weinig calorieën is past daarom goed in een vermageringsdieet.

Schoonmaken

Behandel postelein altijd voorzichtig. De blaadjes kneuzen snel en verliezen dan hun knapperigheid.

Haal de bosjes postelein pas los als je de worteltjes eraf hebt gesneden. Was de postelein voorzichtig in ruim koud water en laat het goed uitlekken.

Winterpostelein is vooral geschikt om rauw verwerkt te worden in stamppot en salades, net als bij stappot rauwe andijvie. Zomerpostelein is meer geschikt om te koken. Deze soort is wat forser van structuur, de blaadjes en stengels zijn vleziger.

Hoe lang moet postelein koken?

Koken: ca. 5 minuten
Roerbakken: 3-5 minuten
Magnetron: 5-7 minuten
Smoren: ca. 10 minuten
Stomen: ca. 10 minuten

Advertentie

Postelein Koken


By
Published:
Total time:
Calories per serving: 20 Kcal
Fat per serving:

Ingredients: Thinly-sliced Postelein
Price: 500 Gram

Directions:
Hoe lang moet je postelein koken? Want het is eigenlijk best wel een hele tere soort groente, die overigens niet overal te koop is. Postelein is een éénjarige plant die wordt gegeten als groente. De plant behoort tot de posteleinfamilie. Postelein groeit vooral in het Midden-Oosten en India. In Iran eet men postelein al meer dan 2000 jaar als groente. In Azië en Suriname eet men de plant ook als groente. In Europa wordt de plant eigenlijk alleen door Nederlanders als groente gegeten, hoewel de groente ook wel bekend is in Duitsland en Engeland. Er zijn twee soorten postelein, zomerpostelein en winterpostelein. Er is trouwens ook Surinaamse postelein te zijn. De blaadjes van de zomerpostelein zijn ovaal en stevig. Winterpostelein heeft ruitvormige blaadjes. Postelein heeft een lichtzure smaak. De groente kan rauw en gekookt gegeten worden, en wordt voornamelijk gebruikt in salades. Postelein is een seizoen gebonden groente. De groente is vooral verkrijgbaar in de maanden mei tot en met september. Postelein is dan ook geen populaire groente. Maar onbekend is meestal ook onbemind. Postelein kan je meestal wel bij de betere groenteboer kopen. Supermarkten slaan postelein waarschijnlijk niet massaal in vanwege de korte houdbaarheid en het gegeven dat de groente niet gretig aftrek vindt. De supermarkt heeft postelein niet altijd in het assortiment. Waar op letten bij postelein? Postelein is zowel los als in bosjes te koop. Let erop dat de blaadjes een frisgroene kleur hebben. Glibberige blaadjes zijn al aan het bederven, en dat kan heel snel gaan. Je kunt de groente 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt postelein het beste invriezen in de maanden juni, Juli en augustus. Je moet de groente eerst anderhalve minuut blancheren voordat je het in de vriezer kunt doen. Postelein hoort tot de groenten die veel nitraat bevatten. Warm daarom gekookte postelein niet nogmaals op, maar gooi overgebleven postelein weg. Door herhaald verwarmen wordt het nitraat omgezet in nitriet en dat is erg ongezond. Postelein was in Griekenland een populair medicijn voor kwalen aan de urinewegen. Het werkt tevens koortsverlangend en verlichtend bij brandend maagzuur. De groente heeft zeer weinig calorieën is past daarom goed in een vermageringsdieet. Schoonmaken Behandel postelein altijd voorzichtig. De blaadjes kneuzen snel en verliezen dan hun knapperigheid. Haal de bosjes postelein pas los als je de worteltjes eraf hebt gesneden. Was de postelein voorzichtig in ruim koud water en laat het goed uitlekken. Winterpostelein is vooral geschikt om rauw verwerkt te worden in stamppot en salades, net als bij stappot rauwe andijvie. Zomerpostelein is meer geschikt om te koken. Deze soort is wat forser van structuur, de blaadjes en stengels zijn vleziger. Hoe lang moet postelein koken? Koken: ca. 5 minuten Roerbakken: 3-5 minuten Magnetron: 5-7 minuten Smoren: ca. 10 minuten Stomen: ca. 10 minuten ...