img

Eitje koken (hard)

307 Views

Eitje koken (hard)

De kooktijd is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Worden de eieren in of buiten de koelkast bewaard?
  • Worden de eieren met koud of met kokend water opgezet?
  • Worden de eieren direct na het koken uit de pan gehaald of blijven ze in het hete water liggen?
  • Is het ei heel groot of juist erg klein?

Eieren uit de koelkast kunnen het beste met koud water worden opgezet. Bereken de kooktijd de kooktijd vanaf het moment dat het water aan de kook is gekomen.

Hard gekookte eieren zijn zijn veelvuldig in allerlei toepassingen. Niet alleen zijn ze super lekker op hun eigen, maar ze zijn heerlijk op sandwiches, door  salades en de basis voor alle variaties gevulde eieren. De truc om grote hard gekookte eieren niet over- te koken , anders komt er een grijze ring rond de dooier en hun textuur wordt een beetje rubberachtig.

gekookt eitje

Opzoek naar heerlijke gevulde eieren recepten klik hier.

Bereidingswijze hoe kook je een ei

  • Plaats uw eieren in een enkele laag op de bodem van de (steel)pan en bedek het met koud water. Het water moet ongeveer een duim dikte  hoger zijn dan de eieren. Dek de (steel)pan met deksel af.
  • Op hoog vuur, breng je eieren goed aan de kook. (als het water goed borrelt).
  • Haal van het vuur af en laat het staan in het water voor 9 – 15 minuten, afhankelijk van de grootte. 9 minuten voor middelgrote eieren, 11 minuten voor grote eieren en 15 minuten voor extra grote eieren. (met deksel op de pan)
  • Na de kooktijd het ei gelijk onder de koude kraan laten afkoelen om ervoor te zorgen dat het ei niet meer verder zal ‘garen’.

Weetje…gekookte eieren bewaren.

Gekookte eieren zijn 4 dagen tot een week houdbaar in de koelkast, zijn de eieren al geschild bewaar ze dan in een bak met water in de koelkast voor maximaal 1 week.

Bekijk hier nog meer heerlijke gevulde eieren recepten!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text