Site Overlay
Hoe lang haard gekookt ei koken

Hardgekookt ei

Hoe lang moet een hardgekookt ei koken? Een hard gekookt ei is na 7-9 minuten koken klaar.

De kooktijd is afhankelijk van een aantal factoren. Worden de eieren in of buiten de koelkast bewaard? Worden de eieren met koud of met kokend water opgezet?

Worden de eieren direct na het koken uit de pan gehaald of blijven ze in het hete water liggen? Is het ei heel groot of juist misschien erg klein. Het zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn, en het verschil kunnen maken tussen een ei waar de dooier nog half zacht is, en een keihard ei dat al enigszins wat paars begint te worden en zo hard is dat het niet meer eetbaar is.

Hoe lang moet een hardgekookt ei koken?

Als we even niet kijken naar de grootte van de eieren, de eieren vooraf uit de koelkast halen om op kamertemperatuur te laten komen, zijn er simpele regels om een ei hard te koken of misschien juist wel zacht.
Een zacht ei, 3 tot 4 minuten.
Een half zacht ei 5 tot 6 minuten.
Een hard ei 7 tot 9 minuten.
Voorbereidingstijd 1 minuut
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 4 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 155 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 4 Eieren
  • Water
  • Zout

Instructies

  • Breng altijd eerst water in een pan aan de kook, met wat zout.
  • Zodra de bubbels weg zijn het vuur verlagen. Het water moet echter wel blijven koken.
  • Voeg pas als het water kookt voorzichtig de eieren aan het water toe. Leg daartoe een ei in een lepel en dompel het voorzichtig in het water.
  • Kook de eieren nu gedurende 7 tot 9 minuten, afhankelijk van hoe groot de eieren zijn.
  • Haal de eieren voorzichtig met een schuimspaan uit het water en hou de eieren direct onder de koud stromende kraan, of dompel deze in ijswater.
Trefwoord Ei koken

Natuurlijk kun je nu diverse gerechten met het har gekookt ei maken, of natuurlijk het eitje lekker opeten. Bijvoorbeeld op toast, of een boterham, of met wat zout zo uit de hand.

LEES OOK: Kaas bakken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.