Site Overlay
Broccolirijst koken

Broccolirijst koken

Hoe lang moet Broccolirijst koken? Misschien heb je hier nog nooit van gehoord, en waarschijnlijk wel een keertje van bloemkoolrijst. Eigen is dat hetzelfde, maar dan gemaakt van bloemkool en niet van broccoli.

Het heeft dus eigenlijk niets met rijst te maken, maar omdat de broccoli klein als rijst is, wordt het broccolirijst genoemd.

In de grotere supermarkt, dit product zal kant en klaar niet te kop zijn bij bijvoorbeeld een discounter, kun je deze soort rijst vaak kant en klaar in de koeling kopen.

Dat is ontzettend makkelijk, maar we laten je in het onderstaande recept zien dat je rijst kunt maken van verse broccoli. Nog lekkerder, en heel simpel te maken.

Overigens kost het koken daarna niet veel tijd meer. Zo heb je in een korte periode een heerlijk gerecht op tafel staan.

Aanvoer en aankoop

Broccoli, waar deze soort rijst van gemaakt wordt, kun je tegenwoordig het hele jaar door vers in de winkel en op de markt kopen.

Ook de kant en klare broccolirijst is doorgaans het hele jaar te koop in de grotere supermarkten.

Wil je de rijst van zelf gekweekte broccoli maken, dan zit je echte wel aan het seizoen vast dat normaliter loopt van mei tot november.

Hoe Broccolirijst bewaren en schoonmaken

Verse broccoli kun je ongeveer 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Als je hier rijst van hebt gemaakt raden we je aan de rijst binnen 1 of uiterlijk 2 dagen op te eten.

LEES OOK: Bloemkool Koken

Zou je de broccolirijst eerst koken of wokken, kun je dit 2 tot 3 dagen afgesloten in de koelkast bewaren.

Doordat de broccoli klein gesneden is, zal deze eerder bederven. Eerder dus in vergelijking met een grote stronk broccoli.

De broccolirijst kun je wel langer in de vriezer. Dan kan het gedurende 6 weken tot 3 maanden bewaard worden, mits verpakt in een afgesloten diepvrieszak, of een afgesloten diepvriesbak.

Hoeveelheid per persoon

Je kunt rekening houden met ongeveer 150 gram broccolirijst per persoon.

Wat kun je met Broccolirijst maken?

Er zijn tal van recepten voor bloemkoolrijst en broccolirijst. Eigenlijk kun je in alle gerechten waarin gewone rijst gebruikt wordt, deze makkelijk vervangen.

Wok je deze rijst, kook het dan niet eerst. Door het koken zou de broccolirijst al snel te zacht worden, en kan de groente tijdens het wokken uit elkaar vallen. Het zou dus erg zacht worden.

Hoe lang moet broccolirijst koken?

Broccolirijst koken doen we in het onderstaande recept, door de rijst eerst helemaal zelf te maken. Heb je kant en klare broccolirijst, kun je dezelfde kooktijd aanhouden.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 12 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 28 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 600 Gram Verse broccoli

Instructies

  • De broccoli goed wassen, en daarna droog deppen. Voor het maken van de rijst kun je de gehele stronk gebruiken, dus inclusief de stelen. De stronk of steel kun je het beste eerst met een mesje schillen, omdat dit gedeelte soms een beetje bitter en hard kan zijn.
  • Nu moet de groente geraspt worden. Je kunt dit raspen of fijn snijden natuurlijk ook in een keukenmachine doen.
  • Snij of rasp het tot de grootte van gewone rijstkorrels.
  • Doe de rijst in een pan, en vul water toe totdat de rijst net onder water staat.
  • Aan de kook brengen en daarna 2 minuten laten koken.
  • Meteen afgieten. Nu kan de rijst gegeten worden, of verder verwerkt worden in een gerecht.
Trefwoord Broccolirijst koken

In 100 gram broccolirijst zit circa 3 gram eiwit, 3 gram vezels, 0,7 gram vet, 0,8 gram koolhydraten.

LEES OOK: Radijsjes bakken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.