Site Overlay
Ribkarbonade bakken

Ribkarbonade bakken

Hoe lang moet een ribkarbonade bakken? Een stuk vlees dat vrij stevig is, en wat minder vet bevat dan een schouderkarbonade.

Het vlees is ook iets duurder, maar goedkoper dan bijvoorbeeld een haaskarbonade dat gezien wordt als de beste soort karbonade.

Soms wordt de ribkarbonade ook verkocht zonder bot, en het stuk vlees wordt dan een filetlapje genoemd.

Je zult misschien denken dat de bereiding van alle soorten karbonade exact hetzelfde is, maar er zitten toch kleine verschillen tussen, ook omdat het vlees ietwat luxer is.

Waar op letten?

Dit stukje vlees kun je bij de supermarkt en bij de slager kopen. Het wil daarbij niet automatische zo zijn dat de karbonade van de slager of van de supermarkt met een eigen slagerij het beste is.

Maar vooral bij voorverpakt vlees moet je erg letten op de kwaliteit. Door deze voorverpakking is het bovendien soms erg lastig om te bekijken wat de kwaliteit van de karbonade is.

Ziet het vlees er wat grijs uit, of ligt er veel vocht in het bakje dat soms wordt opgezogen door een stukje onder de karbonade, laat het vlees dan liggen en ga het elders halen.

De ribkarbonade moet er mooi rood-rozig uitzien, en bij veel vocht is de kans groot dat het al wat langer ligt.

Hoe Ribkarbonade bewaren

Wat betreft het bewaren zit er eigenlijk geen verschil tussen de verschillende soorten karbonade.

Bewaar het vlees goed verpakt maximaal twee dagen in de koelkast, maar beter is het om het vlees de dag van aankoop te bereiden. Dat komt de smaak ten goede.

Karbonade kun je ook goed langer bewaren in de vriezer. Dan moet het vlees luchtdicht verpakt worden in bijvoorbeeld een diepvriesbak, en kan het vlees ongeveer drie maanden ingevroren bewaard worden.

Hoeveelheid per persoon

Doorgaans gaat men uit van 1 ribkarbonade per persoon. Soms, maar dat is eerder een itzondering, zijn de karbonades vrij klein, en kun je er 2 per persoon serveren.

Hoe ribkarbonade bakken?

We bakken de karbonades hier op de meeste oorspronkelijke manier, dus zonder toeters en bellen. Puur vlees, en pure smaak
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Ribkarbonade bakken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 23 minuten
Totale tijd 33 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 144 kcal

Ingredi├źnten

  • 4 Ribkarbonades
  • Vloeibare boter

Bereiding

  1. De karbonades moeten minimaal een halfuur voor het bakken uit de koeling gehaald worden om op kamertemperatuur te kunnen komen. Dit voorkomt dat het vlees niet egaal kan garen. Vlees dat in de diepvries ligt, moet eerst helemaal ontdooit worden, bij voorkeur in de koelkast. Dit duurt minimaal 12 uur.
  2. Dep de karbonades met wat keukenpapier door.

  3. Verhit boter in een koekenpan.

  4. Als de boter bruin begint te kleuren kun je de karbonades voorzichtig in de boter leggen.
  5. Bak de karbonades op een hoog vuur in 3 minuten aan beide kanten lichtbruin.

  6. Verlaag het vuur en bak de ribkarbonades in 15 tot 20 minuten gaar, waarbij ze regelmatig moeten worden omgedraaid.

In 100 gram ribkarbonades zit circa 22,7 gram eiwit, 0 gram vezels, 5,9 gram vet, 1 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.