Site Overlay
Bleekselderij wokken

Bleekselderij wokken

Hoe lang moet Bleekselderij wokken? Een groente die vaak gebruikt wordt om gerechten een beetje op te peppen, en dat kan bijzonder lekker zijn. Het geeft iets extra aan veel gerechten, en dat komt door de specifieke smaak van bleekselderij.

De smaak en de groente passen ook prima bij veel Aziatische gerechten, maar je kunt de groente ook los, met wat knoflook erdoor en met een beetje gekookte rijst serveren, zoals we in het onderstaande recept doen.

Bleekselderij is een gezonde groente, en kan bijvoorbeeld helpen als je vocht vast blijft houden. In de groente zitten bepaalde stoffen die je lichaam helpen dit overtollige vocht op een natuurlijke wijze kwijt te raken.

Een groente die je dus gerust wat vaker mag eten, en die je ook in diverse soepen kunt gebruiken.

Aanvoer en aankoop

Bleekselderij is tegenwoordig een groente die het hele jaar door te koop is in de supermarkt of bij de groenteboer.

De groente behoort groen te zijn, stevig, en zonder slappe stelen. Zijn de stelen slap is dit een teken dat de groente lang in de winkel heeft gelegen, en vooral ook dat de bleekselderij te warm is bewaard.

Ook kan het voorkomen dat de stengels ietwat uitgedroogd zijn. Natuurlijk moet je dergelijke bleekselderij niet kopen.

Hoe Bleekselderij bewaren en schoonmaken

Verse bleekselderij kun je ongeveer 7 dagen in de koelkast bewaren, maar bij voorkeur niet in plastic, en niet in stukken gesneden.

Als de groente in stukken is gesneden moet je de groente goed afdekken, en is deze nog 2 tot 3 dagen houdbaar.

Ook kan deze groente worden ingevroren, maar de groente moet dan wel worden geblancheerd. De smaak is ietwat anders dan bij verse bleekselderij.

Schoonmaken gaat simpel, snij de stelen los, snij een stukje van de onderkant en bovenkant, en snij de stelen in stukken. Wel nog goed wassen.

Soms zijn de stelen draderig, vooral bij oudere rassen. Deze draden kun je makkelijk van de stelen trekken door met een scherp mesje de draden van de steel af te trekken.

Hoeveelheid per persoon

Je kunt rekening houden met ongeveer 350 tot 400 gram bleekselderij per persoon.

Wat kun je met Bleekselderij maken?

Zoals je aan onderstaand recept kunt zien, hoef je je niet te beperken tot het toevoegen van stukjes bleekselderij aan bepaalde gerechten, als dan niet wokgerechten of iets dergelijks.

Er zijn diverse recepten beschikbaar waarbij deze groente ook echt als een hoofdgroente gebruikt wordt. Ook kun je er soep van maken.

Hoe lang moet bleekselderij wokken?

Bleekselderij wokken doen we in dit recept samen met onder andere knoflook, gember, en wat oestersaus. Serveer gekookte rijst bij dit gerecht.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Bleekselderij wokken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 35 kcal

Ingrediënten

  • 1 Bleekselderij
  • 2 Teentjes Knoflook
  • 4 Bosuitjes
  • 2 Centimeter Verse gember
  • 2 Eetlepels Oestersaus
  • 1 Eetlepel Rijstolie
  • 1 Eetlepels Chilivlokken
  • Zout en peper

Bereiding

  1. De stelen van de stronk snijden, en eventueel met een dunschiller dun schillen. Je kunt de draden ook van de stelen trekken met een scherp mesje.
  2. De stengels in stukken snijden en wassen.
  3. Gember dun schillen en raspen.
  4. De bosuien in ringen snijden en wassen.
  5. Knoflook schoonmaken en fijn snijden.
  6. Doe wat rijstolie in een wok, en verhit de olie.
  7. Voeg de knoflook, de stukken bleekselderij, en de gember toe.
  8. Op een hoog vuur wokken.
  9. Na een paar minuten de bosui toevoegen, en een paar minuten mee laten wokken.
  10. De oestersaus toevoegen en alles goed omscheppen.
  11. Als de bleekselderij knapperig is, kun je de groente eventueel nog op smaak brengen met zout , chilivlokken, en peper.

In 100 gram bleekselderij zit circa 0,7 gram eiwit, 0,8 gram vezels, 0 gram vet, 1,4 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.