Site Overlay

Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden de bladselderij en de bleekselderij.

De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Vaak wordt in het vroege voorjaar knolselderij met een toefje loof in de handel gebracht.

Waar op letten?

Let er op dat de knol stevig en droog is. Als er blad aan zit, dan moet dit frisgroen zijn. Hoewel de knol ook prima kan zijn als het blad er niet meer vers uitziet. Koop je in de winkel een halve knol, gebruik de selderij dan wel zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 1 tot 2 dagen.

Hoe knolselderij bewaren?

Op een koele, droge plaats (12-15 C) is knolselderij zonder loof ongeveer 3 weken houdbaar. Een aangesneden knol bewaar je tot maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast.

Wil je rauwe knolselderij invriezen, blancheer de knol dan eerst ca. 2-4 minuten. De selderij is daarna, net als gare knolselderij, tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18 C) houdbaar.

Warvoor kun je knolselderij gebruiken?

  • Stoven met blokjes winterwortel.
  • Gekookt serveren met kerrie-, mosterd- of tomatensaus.
  • Dunne reepjes in salade met walnoten, appel en een dressing van yoghurtmayonaise.
  • Gekookt bestrooien met kaas en gratineren in de oven.
  • Blokjes in groente-, tomaten- of erwtensoep.
  • Gepureerd met aardappels, lekker bij wild.
  • In dunne reepjes en kort geblacheerd in de selderijsalade.
  • Ook erg lekker als vervanging voor de aardappelen in stamppotten als boerenkool, zuurkool, of hutspot.

Schoonmaken en bereiden

Was de knolselderij grondig onder stromend water en borstel met een stevige borstel de grond zo nodig weg.

Snij voor gebruik de knollen in plakken. Schil de plakken en snij de plakken vervolgens in reepjes of blokjes. Om de verkleuring bij het koken tegen te gaan kun je hem direct na het snijden besprenkelen met wat citroen of azijn. Dit is echter niet strikt noodzakelijk, tegenwoordig verkleurt de knolselderij bij het koken minder dan vroeger.

Hoe lang moet knolselderij koken?

Koken: ca. 15 minuten
Stoven: ca. 20 minuten.

Advertentie

Knolselderij koken


By
Published:
Total time:
Calories per serving: 42 Kcal
Fat per serving:

Ingredients: Thinly-sliced Knolselderij
Price: 1 Stuk

Directions:
Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden de bladselderij en de bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Vaak wordt in het vroege voorjaar knolselderij met een toefje loof in de handel gebracht. Waar op letten? Let er op dat de knol stevig en droog is. Als er blad aan zit, dan moet dit frisgroen zijn. Hoewel de knol ook prima kan zijn als het blad er niet meer vers uitziet. Koop je in de winkel een halve knol, gebruik de selderij dan wel zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 1 tot 2 dagen. Hoe knolselderij bewaren? Op een koele, droge plaats (12-15 C) is knolselderij zonder loof ongeveer 3 weken houdbaar. Een aangesneden knol bewaar je tot maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast. Wil je rauwe knolselderij invriezen, blancheer de knol dan eerst ca. 2-4 minuten. De selderij is daarna, net als gare knolselderij, tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18 C) houdbaar. Warvoor kun je knolselderij gebruiken? Stoven met blokjes winterwortel. Gekookt serveren met kerrie-, mosterd- of tomatensaus. Dunne reepjes in salade met walnoten, appel en een dressing van yoghurtmayonaise. Gekookt bestrooien met kaas en gratineren in de oven. Blokjes in groente-, tomaten- of erwtensoep. Gepureerd met aardappels, lekker bij wild. In dunne reepjes en kort geblacheerd in de selderijsalade. Ook erg lekker als vervanging voor de aardappelen in stamppotten als boerenkool, zuurkool, of hutspot. Schoonmaken en bereiden Was de knolselderij grondig onder stromend water en borstel met een stevige borstel de grond zo nodig weg. Snij voor gebruik de knollen in plakken. Schil de plakken en snij de plakken vervolgens in reepjes of blokjes. Om de verkleuring bij het koken tegen te gaan kun je hem direct na het snijden besprenkelen met wat citroen of azijn. Dit is echter niet strikt noodzakelijk, tegenwoordig verkleurt de knolselderij bij het koken minder dan vroeger. Hoe lang moet knolselderij koken? Koken: ca. 15 minuten Stoven: ca. 20 minuten. ...