Aanvoer en aankoop
- Verse Spinazie is volop verkrijgbaar in de maanden maart tot september.
- Let er bij de aankoop op dat de spinazie er frisgroen en stevig uitziet.
Bewaren en schoonmaken
- Bewaar spinazie liever niet, maar eet het op de dag van aankoop, dit komt het vitaminegehalte ten goede. Bewaar spinazie eventueel 1-2 dagen in een geperforeerde plastic zak in de koelkast, of nog liever in een vergiet in de koelkast.
- Was de spinazie een paar keer in ruim koud water. Laat de groente even staan zodat eventueel aanwezig zand naar de bodem zakt. laat de spinazie vervolgens uitlekken in een vergiet.
- Bewaar zeker geen gekookte spinazie want die vormt giftige gassen.
Hoeveel per persoon
Spinazie slinkt snel, reken daarom 400-500 gram per persoon als je de groente kookt. Voor een salade is 125 gram per persoon voldoende.Lekkere combinaties
Spinazie smaakt uitstekend bij gebakken lever of niertjes, maar ook bij andere soorten vlees zoals gebakken of gebraden rundvlees, kalfsvlees en mager varkensvlees. Spinazie met ei is een klassieke combinatie die het altijd goed doet.Hoe lang moet spinazie koken?
Vers nog lekkerder dan uit de diepvries.
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 2 Kilo Verse spinazie
- Water
Instructies
Wassen en harde bladstengels weghalen.
- Was de spinazie voorzichtig blad na blad en zwier de bladeren droog. Verwijder de grootste bladstelen met een mes. Breng het water net tegen de kook aan, maar laat het niet koken, want dan ziet de volume van wat u gekocht hebt onder uw eigen ogen slinken. Een Andere kooktechniek is het gedeeltelijk laten slinken van spinazie onder de grill.Nog een andere mogelijkheid is de spinazie bereiden op Italiaanse wijze, in een pan met een scheutje olijfolie terwijl u de bladeren met een vork roert waarop een teentje knoflook geprikt zit. Zo krijgt de spinazie een zachte knoflooksmaak.
- Verwijder al het eventuele onkruid uit de spinazie en was de groente goed zonder blaadjes te kneuzen.
De groente koken
- Zet de spinazie met het aanhangende water en wat zout op in een grote pan. Laat de groente snel slinken.
- Temper het vuur en leg het deksel op de pan.
- Laat de spinazie in 5-7 minuten gaar koken, schep de groente halverwege om.
- Laat de spinazie in een vergiet goed uitlekken, druk er met een houten lepel of met de hand zoveel mogelijk vocht uit. Snijd de spinazie desgewenst wat kleiner. Serveer direct.