img

Spinazie koken

134 Views

Spinazie koken

Spinazie zit boordevol gezondheid; deze groente is rijk aan ijzer en vitamine B2.

Aanvoer en aankoop

  • Verse spinazie is volop verkrijgbaar in de maanden maart tot september.
  • Let er bij de aankoop op dat de spinazie er frisgroen en stevig uitziet.

Bewaren en schoonmaken

  • Bewaar spinazie liever niet, maar eet het op de dag van aankoop. Bewaar spinazie eventueel 1-2 dagen in een geperforeerde plastic zak in de koelkast.
  • Was de spinazie een paar keer in ruim koud water. Laat de groente even staan zodat eventueel aanwezig zand naar de bodem zakt. laat de spinazie vervolgens uitlekken in een vergiet.
  • Bewaar zeker geen gekookte spinazie want die vormt giftige gassen.

Hoeveel per persoon

Spinazie slinkt snel, reken daarom 400-500 gram per persoon als u de groente kookt. Voor een salade is 125 gram per persoon voldoende.

Lekkere combinaties

Spinazie smaakt uitstekend bij gebakken lever of niertjes, maar ook bij andere soorten vlees zoals gebakken of gebraden rundvlees, kalfsvlees en mager varkensvlees. Spinazie met ei is een klassieke combinatie die het altijd goed doet.

Verse Spinazie koken

1.Wassen en harde bladstengels weghalen. Was de spinazie voorzichtig blad na blad en zwier de bladeren droog; verwijder de grootste bladstelen met een mes. Breng het water net tegen de kook aan, maar laat het niet koken, want dan ziet de volume van wat u gekocht hebt onder uw eigen ogen slinken. Een half kooktechniek is het gedeeltelijk laten slinken van spinazie onder de grill. Een andere mogelijkheid is de spinazie bereiden op Italiaanse wijze, in een pan met een scheutje olijfolie terwijl u de bladeren met een vork roert waarop een teentje knoflook geprikt zit. Zo krijgt de spinazie een zachte knoflooksmaak.

2. Verwijder alle onkruid uit de spinazie en was de groente goed zonder blaadjes te kneuzen. Zet de spinazie met het aanhangende water en wat zout op in een grote pan. Laat de groente snel slinken. Temper het vuur en leg het deksel op de pan. Laat de spinazie in 5-7 minuten gaar koken, schep de groente halverwege om. Laat de spinazie in een vergiet goed uitlekken, druk er met een houten lepel of met de hand zoveel mogelijk vocht uit. Snijd de spinazie desgewenst wat kleiner. Serveer direct.

Per persoon circa 6 gram eiwit, 0 gram vet, 3 gram koolhydraten.

Wist u dat….

Lodewijk XVIII zou ooit  geroepen hebben: Wat? Ik ben de koning van Frankrijk en ik mag geen spinazie eten!? nadat zijn dokter het hem verboden had vanwege jicht. De koning kon zich een leven zonder spinazie niet voorstellen. Tegenwoordig heeft spinazie minder aanzien dan in de 18de eeuw, hoewel het een groente is met een sterke smaak en boordevol goeds (ook al bevat spinazie weinig ijzer, in tegenstelling tot wat de auteur van Popeye ons heeft doen geloven). Nieuw-Zeelandse spinazie, het neefje van spinazie, vindt u steeds vaker op de markt en wordt vooral rauw gegeten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text