Site Overlay

Hoe lang moet zuurkool koken? De meeste groenten komen vers van het land of uit de kas naar de winkel. Bij zuurkool is dat ietwat anders. Deze groente begint als witte kool en wordt in dunnereepjes gesneden. De buitenste bladeren en de harde kern worden meestal verwijderd en de rest wordt in hele dunne reepjes gesneden.

De reepjes worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen, tegenwoordig bij voorkeur in een speciaal zuurkoolvat. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu veelal in containers in de fabriek.

Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Tenminste als je deze Hollandse lekkernij zelf wilt maken, anders kun je de zuurkool vers uit vat kopen, of verpakt in de supermarkt.

De manier van maken is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzurig van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen!

Waarop op letten?

Zoals bij alle levensmiddelen, controleer je even de houdbaarheidsdatum. Kijk ook, als er meerdere varianten liggen, welke je het meest aanspreekt: met wijn, kerrie of kruiden. Koop bij twijfel gewoon twee soorten! Als je het vers uit vat kunt kopen hoef je natuurlijk niet naar de datum te kijken, want in het vat bederft deze groente nauwelijks.

Hoe bewaren

Je koopt zuurkool meestal voorverpakt in een zak van 500 gram. De houdbaarheidsdatum staat erop en ook de bewaartips: koel en liefst donker. Verse zuurkool, dus vers uit het vat, zit het meestal in een plastic zakje. In de koelkast kunt je dit nog een dag of drie bewaren.

Koop je een heel vat, dus zuurkool met vocht en vaak restanten van het zout, is dit lang houdbaar als er geen zuurstof bij komt. IS het vat open dan maximaal een week of twee.

Wat kun je met zuurkool

  • Gekookt met gekookte aardappelen
  • Als stamppot met gepureerde aardappelen (kruimige!)
  • In salade met banaan en rozijnen
  • In salade met peer en mandarijn
  • In stamppot met stukjes (als het kan verse) ananas
  • Roerbakken met tomatenpuree en paprikapoeder
  • Roerbakken met goulashkruiden
  • Koud of opgewarmd op bruin brood met boerenkaas of salami
  • Bij een hotdog

Hoe maak ik zuurkool schoon?

Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter.

Hoe lang moet zuurkool koken?

Koken: ca. 25 minuten
In de magnetron: 10 – 15 minuten
Smoren: 8 – 10 minuten

Advertentie

Zuurkool koken


By
Published:
Total time:
Calories per serving: 19 Kcal
Fat per serving:

Ingredients: Thinly-sliced Zuurkool
Price: 500 gram

Directions:
Hoe lang moet zuurkool koken? De meeste groenten komen vers van het land of uit de kas naar de winkel. Bij zuurkool is dat ietwat anders. Deze groente begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden meestal verwijderd en de rest wordt in hele dunne reepjes gesneden. De reepjes worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen, tegenwoordig bij voorkeur in een speciaal zuurkoolvat. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu veelal in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Tenminste als je deze Hollandse lekkernij zelf wilt maken, anders kan je de zuukool vers uit vat kopen, of verpakt in de supermarkt. De manier van maken is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Waarop op letten? Zoals bij alle levensmiddelen, controleer je even de houdbaarheidsdatum. Kijk ook, als er meerdere varianten liggen, welke je het meest aanspreekt: met wijn, kerrie of kruiden. Koop bij twijfel gewoon twee soorten! Als je het vers uit vat kunt kopen hoef je natuurlijk niet naar de datum te kijken, want in het vat bederft deze groente nauwelijks. Hoe bewaren Je koopt zuurkool meestal voorverpakt in een zak van 500 gram. De houdbaarheidsdatum staat erop en ook de bewaartips: koel en liefst donker. Verse zuurkool, dus vers uit het vat, zit het meestal in een plastic zakje. In de koelkast kunt je dit nog een dag of drie bewaren. Koop je een heel vat, dus zuurkool met vocht en vaak restanten van het zout, is dit lang houdbaar als er geen zuurstof bij komt. IS het vat open dan maximaal een week of twee. WAT KAN IK MET ZUURKOOL? Gekookt met gekookte aardappelen Als stamppot met gepureerde aardappelen (kruimige!) In salade met banaan en rozijnen In salade met peer en mandarijn In stamppot met stukjes (als het kan verse) ananas Roerbakken met tomatenpuree en paprikapoeder Roerbakken met goulashkruiden Koud of opgewarmd op bruin brood met boerenkaas of salami Bij een hotdog SCHOONMAKEN EN BEREIDEN VAN ZUURKOOL Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. Hoe lang moet zuurkool koken? Koken: ca. 25 minuten In de magnetron: 10 – 15 minuten Smoren: 8 – 10 minuten ...