img

Zuurkool koken

134 Views

Zuurkool koken

De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen!

WAAR LET IK OP BIJ AANKOOP ZUURKOOL?

Zoals bij alle levensmiddelen, controleer je even de houdbaarheidsdatum. Kijk ook, als er meerdere varianten liggen, welke je het meest aanspreekt: met wijn, kerrie of kruiden. Koop bij twijfel gewoon twee soorten!

BEWAREN VAN ZUURKOOL

Je koopt zuurkool meestal voorverpakt in een zak van 500 gram. De houdbaarheidsdatum staat erop en ook de bewaartips: koel en liefst donker.

WAT KAN IK MET ZUURKOOL?

– gekookt met gekookte aardappelen
– als stamppot met gepureerde aardappelen (kruimige!)
– in salade met banaan en rozijnen
– in salade met peer en mandarijn
– in stamppot met stukjes (als het kan verse) ananas
– roerbakken met tomatenpuree en paprikapoeder (de milde of pittige)
– roerbakken met goulashkruiden
– koud of opgewarmd op bruin brood met boerenkaas of salami
– bij een hotdog

SCHOONMAKEN EN BEREIDEN VAN ZUURKOOL

Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter.

HOELANG ZUURKOOL KOKEN:

Koken: ca. 25 minuten
Magnetron: 10 – 15 minuten
Smoren: 8 – 10 minuten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text