ddd
Site Overlay

Hoe lang moet zeeduivel bakken? Een vis die er een beetje lelijk en griezelig uitziet, maar volgens kenners één van de lekkerst vissoorten is die in Nederland te koop is.

Maar deze vis kun je niet zomaar in de supermarkt kopen, dus zul je echt naar de visboer moeten, of af en toe geluk hebben bij een grote supermarkt die een eigen visafdeling heeft. Wat natuurlijk ook een visboer is.

De vis wordt overigens ook wel eens staartvis of lotte genoemd, en behoort samen met de zeewolf tot de meest lelijkste vissen, of zeg maar gerust een soort monsters.

Maar je moet natuurlijk niet naar het uiterlijk te kijken, want goed klaar gemaakt is het een echte delicatesse.

De vis staat bekend om het stevige en witte vlees, dat wat zoetig van smaak is. De meeste zeeduivels worden niet direct voor de Nederlandse kust gevangen, maar voor de kust van Frankrijk.

De vis wordt soms staartvis genoemd omdat vroeger de kop op de boten er al vanaf gehaald werd, en het lichaam meet op een staart lijkt zonder de kop.

Deze staart heeft geen graten, maar alleen een centraal been.

Aanvoer en aankoop

Zeeduivel wordt tegenwoordig het hele jaar door te koop aangeboden, maar de vis is op zijn beste in de maanden juli tot maart.

Omdat de vis normaal gesproken alleen te koop is bij de visboer, en de grotere supermarkten met eigen visafdeling, kan de vis zonder bedenkingen gekocht worden.

De kwaliteit is goed te noemen, en aldaar wil men vanzelfsprekend de vis graag voor je schoon maken.

Hoe Zeeduivel bewaren en schoonmaken

Als de visboer de zeeduivel voor je schoonmaakt, heb je aan het schoonmaken verder geen omkijken.

Moet je deze vis wel schoonmaken, dan moet eerst het sterke vlies, dat om het vlees zit, verwijdert worden, en natuurlijk het sterke bot in het midden.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon kun je uitgaan van 200 tot 250 gram als je een hele vis hebt, of een staart. Bij een visfilet kun je uitgaan van ongeveer 150 tot 200 gram per persoon.

Wat kun je met Zeeduivel maken?

Meestal wordt zeeduivel gebakken gegeten, waarbij de staart in zijn geheel gebakken wordt, of een filet gebakken wordt.

De vis kun je echter ook goed, gebakken of gekookt, gebruiken in een salade of stoofschotel, of bereiden in de oven.

Hoe lang moet Zeeduivel bakken?

We bakken hier de vis, althans visfilets, in een heerlijke saus.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Zeeduivel bakken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 87 kcal

Ingrediënten

  • 4 Zeeduivelfilets
  • 3 Eetlepels Kappertjes
  • 1 Citroen
  • 150 Milliliter Witte wijn
  • 2 Eetlepels gehakte peterselie
  • Zout en peper
  • 2 Eetlepels Olijfolie
  • 2 Teentjes Knoflook

Instructies

  1. Rasp de citroen en pers de citroen.
  2. Maak de knoflook schoon.
  3. Doe het citroensap en de knoflook in een blender of keukenmachine.
  4. Voeg de witte wijn toe, en naar smaak zout en peper.
  5. Maal het mengsel fijn tot een dunne saus, en laat het een tijdjes rusten.
  6. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de zeeduivel aan beide kanten, tot de vis goudbruin is.

  7. Na het bakken op smaak brengen met zout en peper.
  8. Vuur verlagen, en de saus over de vis gieten.
  9. Op een laag vuur laten bakken tot de vis gaar is. De filets wel af en toe omdraaien. Dit duurt ongeveer nog 5 tot 8 minuten.

  10. Pan van het vuur halen, en de peterselie over de vis strooien.

In 100 gram zeeduivel zit circa 15 gram eiwit, 0 gram vezels, 1,5 gram vet, 0 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.