ddd
Site Overlay

Hoe lang moet kipdij bakken? Een kipdij is, of kipdijfilet, is het vlees dat komt van het gedeelte dat net boven de kippenpoot zit.

Het is donkerder vlees in vergelijking met bijvoorbeeld de kipfilet, maar minstens net zo lekker. Velen zeggen zelfs dat dit het lekkerste stukje vlees van een kip is.

De baktijd ligt ongeveer gelijk, maar kipdij is vaak goedkoper dan kipfilet.

Kipdijfilet is eigenlijk een veelzijdig stukje vlees, om de oude reclame voor kip maar eens aan te halen. Je kunt kipdij gewoon bakken, gebruiken als braadlap, maar ook prima gebruiken om door andere gerechten te gebruiken.

Voorbeelden voor het gebruik in andere gerechten zijn dan nasi of bami, waarin je kipdij in stukjes gesneden en gebakken doorheen kunt doen.

Maar het vlees leent zich ook prima om te bakken in de koekenpan, samen met stukjes aardappel en groenten.

Aanvoer en aankoop

Kip is tegenwoordig in de meeste supermarkten het hele jaar door te verkrijgen, maar gek genoeg is dat bij kipdij een ander verhaal.

Niet iedere supermarkt heeft dit soort kippenvlees in het assortiment, terwijl bijvoorbeeld kipfilet en kippenpoten wel in het assortiment zit.

Je moet er een beetje geluk mee hebben, maar onze voorkeur gaat toch uit naar een supermarkt met een eigen slagerij, een supermarkt dus die wat groter is dus, of naar de poelier of slager.

Daar kun je zonder twijfel kippendijen gewoon kopen, en de kwaliteit is altijd goed. Met kip wil je natuurlijk je geen zorgen hoeven te maken over de kwaliteit van het vlees, en niet over dierenwelzijn.

Zie je het vlees wel een keer voor verpakt in plastic bakken liggen bij de supermarkt, let dan goed op de tht-datum, maar ook op de kleur van het vlees.

Hoe kipdij bewaren en schoonmaken

Kipdij, maar dat is ook van toepassing op alle kippenvlees, moet of in de vriezer, of in de koelkast bewaard worden.

Zoveel mogelijk de verpakking geopend in de koelkast leggen, en niet in de buurt van ander vlees. Eventueel kun je het vlees opnieuw verpakken in vershoudfolie. Bewaar het vlees niet langer dan twee dagen na aankoop in de koelkast.

Kip dit je in de supermarkt voorverpakt in plastic bakken koopt, bewaar je het beste daarin. Maar let wel op de tht-datum.

Invriezen kan natuurlijk ook, ingevroren kunnen kippendijen nog 9 maanden bewaard worden.

Dan het schoonmaken, dat gaat niet lang duren. Kipdij dat je in de winkel of bij de poelier koopt, is klaar voor gebruik. Daar hoef je normaliter verder niet meer weg te snijden.

Het enige dat je nog mag doen voordat je het vlees gaat bakken, is droog deppen met keukenpapier.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon kun je uitgaan van 1 kipdij per persoon.

Wat kun je met Kipdij maken?

Zoals we zonet al schreven kun je kipdij prima bij een maaltijd serveren, bij aardappelen en groente, of bij rijst of gebakken aardappelen.

Ook kun je het vlees in diverse andere gerechten verwerken, zoals vaak in de Aziatische keuken gedaan wordt.

Met een beetje fantasie kun je dit smakelijke vlees bij veel gerechten eten.

Hoe lang moet kipdij bakken?

Dep de kipdijen voor het bakken af met wat keukenpapier.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Kipdij bakken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Porties 4 P?ersonen
calorieën 450 kcal

Ingrediënten

  • 4 Teentjes Knoflook
  • 4 Takjes verse tijm
  • 4 Takjes verse rozemarijn kan ook gedroogd
  • 800 Gram Aardappelen
  • 500 Gram Wortels
  • 4 Kippendijen

Instructies

  1. De oven voor verwarmen op 200 graden.

  2. De teentjes knoflook schoonmaken en persen.
  3. Rits de blaadjes van de tijm en de rozemarijn.
  4. Wortels schoonmaken en in stukken of repen snijden.
  5. Maak de aardappelen met een borsteltje schoon en snij de aardappelen in stukken.
  6. Leg de kipdijen in een ovenschaal en bestrijk deze met olie. Verdeel ook de helft van de tijm, de knoflook, en de rozemarijn over de kip.

  7. De ovenschaal in de oven plaatsen en de kipdij in 45 minuten haar bakken.

  8. Na 10 minuten bakken voeg je de aardappelen en de wortels toe. Strooi de rest van de kruiden en de rest van de knoflook erover, en besprenkel het geheel met wat extra olijfolie. Eventueel naar smaak wat peper en zout over het gerecht strooien
  9. Terug in de oven en afbakken.

In 100 gram kipdij zit circa 16 gram eiwit, 0 gram vezels, 16,5 gram vet, 0,2 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.