Site Overlay
Wortels bakken

Wortels bakken

Hoe lang moeten wortels bakken? Na ongeveer 45 minuten bakken zijn wortels klaar.

Natuurlijk worden zomerwortels en winterpeen meestal gewoon gekocht, maar dat is na een tijdje wel een beetje saai aan het worden.

Hoewel er wel veel verschillende recepten zijn om deze gekookte wortels nog verder te verwerken, het bakken van wortels brengt een andere smaaksensatie op tafel.

Natuurlijk spreken we hier meer over zomerwortels, en dan met name over de oerwortels of de bospeen. De andere variant, de waspeen, wordt minder vaak gebruikt om te bakken.

Maar ook deze gewassen en geschrobde wortels kun je eventueel ook gewoon gebruiken om te bakken.

Wortels, die je eventueel even voor kunt koken om ze zachter te krijgen, kun je op verschillende manieren bakken. Van gewoon in de koekenpan, via bakken op de barbecue, tot aan langzaam laten bakken in de oven.

En vooral in de oven is dit een mooie gelegenheid om wortels te combineren met verschillende kruiden, met ui en rode ui, of met groente as venkel of komkommer.

Ook worden steeds vaker de zogenoemde oerwortels aangeboden in de supermarkt en bij de groenteboer. Oudere rassen wortels, in verschillende kleuren.

En dat is dan niet alleen een erg lekker gerecht maar ook een kleurrijk gerecht.

Overigens wordt ook vaak een gedeelte van het loof mee gebakken, en dat kun je dan gewoon eten.

LEES OOK: Bamboescheuten wokken

Aanvoer en aankoop

Wortels, en dan met name waspeen en winterpeen, worden in een groot deel van het jaar vers aangeboden. Natuurlijk vaak uit de koeling, maar die zijn dan vergelijkbaar met vers.

Bij bospeen en oerwortels is het een ander verhaal. Hoewel de waspeen niets anders is dan bospeen zonder loof.

Bospeen en oerwortels zijn in Nederland verkrijgbaar in de maand mei tot midden november. De bospeen natuurlijk bij de supermarkten en de groenteboer.

De oerwortels zijn soms wat minder makkelijk verkrijgbaar. Soms in de supermarkt, wat vaker bij de groenteboer, en anders vaak bij de biologische winkel.

Wortels horen als je deze koopt, en dat is ook van toepassing voor de oerwortels, schoon en droog te zijn. Een beetje aarde is niet erg.

Het loof moet vers en groen zijn als dit aan de wortels zit, en mag niet verdort of verlept zijn. De wortels moeten er fris en knapperig uitzien.

Bij oerwortels mogen de wortels overigens wat minder sprankelend er uitzien, omdat deze niet fel oranje zijn maar verschillende kleuren hebben van geen tot paars.

Hoe wortels bewaren en schoonmaken

Met het loof er nog aan kan het bewaren van bospeen soms wat lastig zijn. Probeer het loof er niet af te snijden, dan kun je de wortels langer bewaren.

Mocht je het er dan toch vanaf moeten snijden omdat het anders niet past, snij dan het loof er tien centimeter boven de wortels af.

Bij voorkeur niet in een afgesloten plastic zak in de groentelade, maar los in een plastic bak of op de onderste plank.

LEES OOK: Rode kool koken

Op de juiste manier bewaard blijven wortels 4 tot 6 weken goed in de koelkast, wat minder lang in de kelder.

Als je hele wortels wit bakken is de diepvriezer een wat minder geschikte bewaarplek, omdat je voor het invriezen de wortels 2 tot 3 minuten moet blancheren. Hoewel je de voorgekookte wortels ook goed kunt bakken.

Overigens kun je het loof ook invriezen, het neemt alleen zoveel ruimte in beslag. Dus tien centimeter voor de wortel afsnijden.

Wat schoonmaken betreft de wortels goed wassen. De buitenkant er af schrapen, of schillen, mag maar is niet echt noodzakelijk.

Als er nog loof aan de wortels zit snij je dit er vanzelfsprekend af, maar het kan erg lekker zijn om twee tot drie centimeter van het loof te laten zitten.

Goed wassen met een zacht borsteltje is beter, als het zand er maar vanaf gaat. En natuurlijk vieze plekken er met een mesje vanaf snijden.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon kun je uitgaan van ongeveer 200 tot 250 gram wortels of oerwortels per persoon.

Wat kun je met wortels maken?

Er zijn voor het bakken van wortels en oerwortels tal van recepten beschikbaar, vaak in combinatie met venkel en ui, of met diverse kruiden.

Wil je de wortels op de barbecue leggen is het een kewstie van schoonmaken en dan 40 tot 45 minuten op de warme barbecue te leggen.

Hoe lang moeten wortels bakken?

In dit recept voor wortels koken maken we een combinatie met bospeen en met venkel, ui, en tomaatjes
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 33 kcal

Equipment

 • Ovenschaal
 • Dunschiller

Ingrediënten

 • 250 Gram Bospeen
 • 1 Venkelknol
 • 0,5 Theelepel Harissa
 • 2 Eetlepels Olijfolie
 • Rasp en sap van een halve Sinaasappel
 • 0,5 Theelepel Zeezoutvlokken
 • Paar takjes Rozemarijn
 • 1 Ui
 • 10 Kleine Tomaten
LEES OOK: Andijvie roerbakken

Instructies

 • Oven voor verwarmen op 180 graden.
 • Was de kleine tomaten.
 • Maak de ui schoon en snij deze in grote stukken.
 • Snij het loof van de wortel op twee tot drie centimeter boven de wortel af.
 • Schil de wortels met een dunschiller.
 • Snij de venkel verticaal doormidden en dan in stukken of in repen van een centimeter dikte.
 • Meng de harissa, de olie, het sinaasappelsap, en de zeezoutvlokken in een kom of schaal.
 • Doe de wortels, de stukken ui, de tomaatjes, en de stukken of repen venkel in een ovenschaal.
 • Giet het zojuist gemaakte mengsel over de groente in de ovenschaal, en meng alles goed door elkaar. Zorg dat alle groenten bedekt zijn met de olie.
 • Doe de rozemarijn op de groenten.
 • Plaats de ovenschaal in de oven en bak de groenten in ongeveer 45 minuten. Na 20 tot 25 minuten alle groenten nog een keer door elkaar mengen.
Trefwoord Wortels bakken

In 100 gram broccoli zit circa 1 gram eiwit, 3,4 gram vezels, 0,2 gram vet, 5,2 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.