ddd
Site Overlay

Hoe lang moet venkel bakken? Venkel, ook wel knolvenkel genoemd omdat de eigenlijke groente op een knol lijkt, een groente met een bepaalde frisheid.

De smaal lijk wel een beetje op anijs, en de groente staat naast de smaak ook bekend om de goede werking bij maagkachten.

De bladeren van de plant, hoewel de bladeren eigenlijk meer dunne takjes zijn, worden vaak gebruikt als garnering van diverse gerechten. De bladeren kunnen ook gebruikt worden om er venkelthee van te maken, en deze venkelthee wordt dan weer vaak gebruikt tegen maagklachten.

Het zaad van de venkel wordt veelal gebruikt om te roosteren, en om geroosterd toe te voegen aan diverse gerechten, teneinde weer die typische smaak aan het gerecht toe te voegen.

Die verschillende bereidingsmethoden van één plant, het bakken van venkel is een bereidingsmethode die de laatste tijd steeds vaker wordt gebruikt om deze heerlijk groente klaar te maken.

Ook het roerbakken en wokken wordt steeds vaker gebruikt.

Aanvoer en aankoop

De venkel is bij ons meestal van zeer goede kwaliteit. De knol hoort stevig te zijn, maar ook de bladeren die nog aan de knol zitten mogen niet verdort of verwelkt zijn. De bladeren moeten frisgroen zijn.

De knol mag vooral niet zacht zijn, want dat is een teken dat de groente al langer ligt. En als de venkelknol langer blijft liggen gaat de smaak achteruit.

Venkel moet zo vers mogelijk gekocht worden.

De rokken, dat zijn de dikkere delen waar de steel en uiteindelijk de bladeren uitgroeien, moeten wit zijn, en mogen nooit andere kleuren bevatten. Geen andere kleur dan spierwit, en ook geen vlekken.

Wil je venkel uit Nederland kopen, dan wordt dit naar de winkel tussen midden juni en eind oktober aangevoerd.

In de andere maanden is de groente wel verkrijgbaar, maar komt dan meestal uit andere werelddelen.

Hoe Venkel bewaren en schoonmaken

Venkel is eigenlijk heel simpel om te bewaren, toch gaat dat niet altijd goed en worden delen van de knol zacht of rot.

Dat komt vaak doordat de groente veel te lang bewaard wordt.

Als venkel verpakt is in vershoudfolie, en in de koelkast ligt, dan kan de groente 5 dagen tot een week bewaard worden.

Bewaren doe je overigens niet in de groentelade, maar bij voorkeur op de onderste plank in de koelkast.

Bij het schoonmaken zijn en verschillende handelingen die je moet doen.

Zet de knol met de bladeren naar boven op een snijplank, en snij aan de onderkant een schijf eraf. Natuurlijk mag je de knol ook met de bladeren naar de zijkant op de snijplank leggen.
Dan snijden we de bladeren zo dicht mogelijk aan de knol, van de knol. Dit kun je eventueel nog gebruiken om te garneren. De dikkere stelen kun je er op dezelfde manier vanaf snijden, maar deze kun je om te bakken gewoon gebruiken.
Als je venkel rauw wilt gebruiken kun je de knol doormidden snijden, en de wat hardere knol verwijderen. Dit hoeft echter niet als we de venkelknol gaan bakken.
Nu snij je de knol aan stukken, het ligt aan het gerecht hoe groot de stukken mogen zijn. Om simpel te bakken snijden we de knol eerst in schijven, en daarna snijden we blokjes van de schijven.

Hoeveelheid per persoon

Hoewel de groente bij het bakken niet of nauwelijks zal slinken, kun je toch rekenen op ongeveer 250 gram venkel per persoon.

Bakken, roerbakken, wokken of uit de oven.

Venkel bakken gaat veel sneller dan het koken van de groente, maar doe niet te veel stukken tegelijkertijd in de pan, en snij de stukken ook niet te groot.

Daardoor zou de groente wat taaier blijven.

Wat bereiding ín de oven betreft zijn er natuurlijk diverse gerechten waarbij je venkel kunt gebruiken. Erg lekker, maar dat is natuurlijk persoonlijk, is gevulde venkel.

Hou rekening met een oventijd van 20 minuten voor beide kanten van de venkelknol, dus 40 minuten totaal.

Hoe lang moet venkel bakken?

Haal de venkel een half uur voordat je gaat bakken uit de koelkast zodat de knol op kamertemperatuur kan komen.
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Venkel bakken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 Personen
calorieën 40 kcal

Ingrediënten

  • 2 Venkelknollen
  • 2 Teentjes Knoflook
  • 50 Gram Oude geraspte kaas
  • Scheut witte droge wijn
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie

Instructies

  1. Maak de venkelknol schoon en snij vieze plekken van de knol.
  2. Snij de venkel in dunne repen, ongeveer een halve centimeter dik.
  3. Maak de knoflook schoon, en snij de knoflook in dunnen schijfjes.

  4. Doe wat olijfolie in een koekenpan, en verhit de olie.

  5. Venkelreepjes toevoegen, en 2 minuten bakken.
  6. Knoflookschijfjes toevoegen en het geheel nog 13 minuten laten bakken.
  7. Doe er een goede scheut witte wijn bij, en laat het nog even bakken totdat de witte wijn grotendeels verdampt is.

  8. Pan van het vuur halen en de geraspte kaas erover strooien.
  9. Eventueel op smaak brengen met peper en zout.

In 100 gram venkel zit circa 2 gram eiwit, 2,3 gram vezels, 0 gram vet, 7 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.