Site Overlay
Komkommer koken

Komkommer koken

Hoe lang moet komkommer koken? Naast het koken van komkommer zijn er natuurlijk nog vele mogelijkheden om een komkommer te bereiden, want het is een enorm veelzijdige groente.

De meesten zullen deze groente echter kennen uit of een rauwe bereiden, of uit tzatziki. Dit Griekse gerecht eten veel mensen zelfs zonder te weten dat hier komkommer inzit.

Maar er zit ook een groot nadeel aan de komkommer zoals we deze vaak eten, en die vaak gewoon bij de versafdeling van de supermarkt wordt gehaald.

Wat dat is? De komkommers die aldaar gekocht worden, en ook vaak die van de groenteboer, hebben eigenlijk niets meer te maken met de smaakvolle Hollandse komkommer. Een soort eenheidsworst, ze smaken allemaal exact hetzelfde.

En dat is jammer want wie een beetje moeite neemt om wat verder te zoeken, komt komkommers in vele soorten en kleuren tegen. De één nog lekkerder dan de andere.

Mensen die zelf in een tuintje of in een bloempot komkommer kweken weten dat vaak wel.

Aanvoer en aankoop

Komkommers worden in Nederland door de telers het hele jaar door gekweekt een aangevoerd. Maar dat is dus wel een beetje de eerder genoemde eenheidsworst.

Speciale soorten komkommers, die uit eigen tuin komen of bij een select groepje kwekers, zijn vaak alleen van de vroege zomer tot halverwege de herfst verkrijgbaar.

Maar die soorten kosten wel wat meer dan iets meer dan 50 of 60 eurocent. Maar dat proef je dan ook meteen, en na het proeven zul je niet zo snel meer een gewone eenheidskomkommer willen kopen.

Nog even dit over in plastic verpakte komkommers die je vaak in de supermarkt kunt vinden.

Deze, mits je natuurlijk deze komkommer zonder veel smaak wilt hebben, kun je gewoon kopen.

Een komkommer moet altijd een beetje stevig aanvoelen, dus ook die in plastic verpakt zit. Niet stevig maar zacht? Dan vooral niet kopen. Ook niet als de komkommer niet mooi en frisgroen is.

Thuis gekomen meteen de komkommer uit het plastic halen en in de koelkast leggen. Niet in de groentelade maar op de onderste plank, los van andere spullen in de koelkast.

Hoe komkommer bewaren en schoonmaken

We hadden het al even over de koelkast. Daar hoort een komkommer altijd thuis, en dus nooit in de vochtige groentelade. Komkommer houden niet vn vocht, er zit immers al genoeg vocht in.

Komkommer aangesneden? Dan heel simpel een kleine stukje vershoudfolie over de snede doen.

Een hele komkommer kan wel tot 7 dagen in de koelkast goed blijven, mits vers bij aan koop.

Een afgedekte aangesnden komkommer ietwat korter.

Schoonmaken is niet moeilijk, maar hangt ook van de bereiding af.

Gebruik je een hele mooie komkommer, dan hoef je alleen een klein stukje van het kontje te snijden, en het stukje met de steel.

Veel mensen halen de zaadjes uit een komkommer, bijvoorbeeld met een lepel. Dat kun je doen maar hoeft niet. Het zaad kun je gewoon eten.

Bij een komkommer met plekjes, die voor de rest nog stevig is, kun je heel simpel de plekjes eraf snijden.

Hoeveelheid per persoon

Dat is moeilijk wat hangt voornamelijk van je gebruik en smaak af. Wij eten een komkommer met vier personen op.

Het hangt natuurlijk ook maar net af van het gerecht dat je met komkommer wilt maken.

Wat kun je met komkommer maken?

Rauw door de salade of rauw in plakjes gesneden worden de meeste komkommers gegeten. Maar je kunt er nog veel meer mee:

  • Komkommersoep;
  • Tzatziki;
  • Gebakken komkommer;
  • Komkommersalade;
  • Je kunt plakjes komkommer in het zoetzuur inmaken;
  • Je kun er atjar van maken;
  • Komkommer wokken of komkommer roerbakken;
  • Komkommer kan worden ingevroren;
  • En je kunt dus komkommer koken.

Hoe lang moet komkommer koken?

Gekookte komkommer is een bereidingswijze die o.a. uit Duitsland afkomstig is. Bijzonder lekker gerecht.

Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord komkommer koken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 178 kcal

Ingrediënten

  • 1,5 Verse komkommer
  • 1 Ui
  • 1 Teentje Knoflook
  • 1 Ei
  • Scheutje Citroensap
  • 0,5 Bosje Peterselie
  • 1 Theelepel Bloem
  • 1 Theelepel Bouillonpoeder
  • Lactosevrije melk of gewone halfvolle melk
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Instructies

  1. De komkommer goed wassen en schoonmaken.

  2. Je kunt daarna de komkommers schillen, maar zoals mijn moeder al zei, in de schil zitten de meeste vitaminen en mineralen. Onze aanbeveling om dus niet te schillen.

  3. Snij de komkommer in plakken van ongeveer een centimeter dikte.

  4. Doe ongeveer twee centimeter water in een grote pan met een theelepel bouillonpoeder.

  5. Doe de plakjes komkommer in de pan en kook de komkommers in ongeveer 10 minuten.

  6. Ondertussen ui en knoflook schoonmaken en snipperen.

  7. Bak deze in wat olie glazig in een koekenpan.

  8. Peterselie wassen en fijn hakken.

  9. Na het koken neem je de pan met komkommer van het vuur, maar niet afgieten.

  10. Een scheutje citroensap toevoegen.

  11. Doe de gehakte peterselie bij de glazige uien, en voeg een theelepeltje bloem toe.

  12. Op een zacht vuur mengen en een goed scheut van het kookvocht van de komkommers toevoegen.

  13. Blijf roeren totdat de saus glad is geworden.

  14. Nog een scheut kookvocht toevoegen, een scheutje melk totdat de saus gebonden is. Wel blijven roeren.

  15. Eiwit en eidooier van een ei in twee kommen doen, het eiwit hebben we niet nodig.

  16. De dooier loskloppen en door de saus roeren. Op smaak brengen met zout en peper, en blijven roeren tot de saus dikker begint te worden. Dan pan van het vuur nemen.

  17. De komkommers nu wel afgieten en door de saus mengen.

Een heerlijk gerecht met aardappelen en een stukje vlees.

In 100 gram komkommer circa 0,6 gram eiwit, 0,2 gram vet, 2,2 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.