Site Overlay
Cantharellen bakken

Cantharellen bakken

Hoe lang moet cantharellen bakken? Cantharellen zijn een speciaal soort paddenstoelen met een eigenzinnige smaak. Als je champignons al lekker vond, zul je van gebakken cantharellen helemaal gaan genieten.

Hoewel je natuurlijk ook bij die paar mensen kunt behoren die dit helemaal niet lekker kan vinden, maar de kans is klein.

Buiten de kleur en de vorm is een cantharel van smaak ook wat anders dan de vaak gekewwkte champignon. De smaak van cantharel is peperachtig met een geur van abrikozen.

Cantharellen zijn net als champignons, bijzonder veelzijdig. Je kunt er van alles mee maken, tot bijvoorbeeld smoothie aan toe, maar hoofdzakelijk wordt deze soort paddenstoel toch gebakken bij vlees gegeten.

Dat de smaak wat anders is dan van de gekweekte champignons is ook best wel logisch. Cantharellen worden niet gekweekt maar gevonden. Deze paddenstoel komt uit de natuur.

Aanvoer en aankoop

Cantharellen komen dus uit veelal de natuur. De ene keer uit Duitsland, de andere keer uit Canada. Dat wil zeggen daar waar de paddenstoel gevonden wordt. Soms dus gekweekt uit Nederland.

Een echt natuurproduct dat dus seizoensgebonden is. Het voordeel is dan wel weer dat ergens op de wereld deze paddenstoel nu groeit.

Tegenwoordig zijn er wel wat pogingen om deze soort te kweken, en zelfs wel degelijk met succes, maar de smaak komt nog niet in de buurt van de wilde soort.

De Nederlandse minder smaakvolle variant is nagenoeg het hele jaar door te koop. De wilde variant dus seizoensgebonden.

Hoe cantharellen bewaren en schoonmaken

Cantharellen moet je voorzichtig met wat water en een stukje keukenpapier schoonmaken. Dat is eigenlijk het enige dat je kunt doen.

Bewaren doe je in een afgedekt bakje in de koelkast, maar erg lang kunnen ze daar niet staan. Twee tot drie dagen houdbaar.

Niet direct naast sterk geurende ingrediënten in de koelkast bewaren, zoals bijvoorbeeld ui, prei, en niet bij sterk geurende bloemen.

Ook niet in de buurt van fruit als citroen en sinaasappel. Want citrusvruchten hebben een snelle veroudering tot gevolg.

Het lekkerste zijn cantharellen als je deze meteen schoonmaakt op verwerkt.

Is de kleur wat flets of de houd van de paddenstoel ingedeukt, dan kunnen de paddenstoelen oud zijn.

Misschien verwacht je dit niet, maar cantharellen kun je ook invriezen. Kort blancheren, afdeppen met keukenpapier en in bakje invriezen.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon heb je ongeveer 120 gram cantharellen nodig.

Wat kun je met cantharellen maken?

Natuurlijk meestal schoongemaakt en gebakken, maar je kunt er meer mee maken:

Soep, salade, gebakken door de stamppot, gefrituurd, enzovoorts.

Hoe lang moeten cantharellen bakken?

Gebruik allen verse en mooie cantharellen.

Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord cantharellen bakken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 16 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Verse cantharellen

Bereiding

  1. Maak de cantharellen schoon.

  2. In een koekenpan met dikke bodem wat olijfolie verhitten.

  3. Doe de cantharellen in de pan met een snufje zout naar smaak.

  4. Roerbakken tot de cantharellen zacht en goudbruin zijn, eventueel tussendoor nog wat olijfolie toevoegen.

  5. Eventueel wat fijngehakte knoflook toevoegen en even meebakken.

  6. Pan van het vuur, en een scheutje citroensap over de cantharellen sprenkelen. En naar smaak wat zout en peper.

In 100 gram cantharellen circa 1,8 gram eiwit, 0 gram vet, 2,5 gram vezels.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.