Site Overlay
Witte kool koken

Witte kool koken

Hoe lang moet Witte kool koken? Witte kool is klaar na 10-15 minuten koken.

Witte kool is een groente die je overigens niet alleen gekookt kunt eten, maar ook kunt wokken of bakken. Bijvoorbeeld met diverse kruiden erdoor, zoals bijvoorbeeld nasikruiden.

Het koken van deze kool is het traditionele gerecht dat vele eeuwen lang in grote delen van Nederland werd gegeten.

Het lijkt misschien een moeilijke bereiding voor deze koolsoort, maar je zult zien dat het relatief simpel is.

Het moeilijkst is het schoonmaken van de kool, en het snijden van de groente. Dat komt grotendeel omdat de kol vaak groot is, waardoor het snijden wat lastiger is.

Deze kool kun je snijden in reepjes, of in stukjes, net als bij de meeste andere koolsoorten. Het grote voordeel van de Nederlandse supermarkten, is dat deze kool vaak al gesneden in zakjes wordt aangeboden.

Aanvoer en aankoop

Witte kool wordt het hele jaar door in Nederland en België in de supermarkten, en bij de groenteboer, vers en in gesneden vorm aangeboden.

Daarbij komt de kool vanzelfsprekend grotendeel uit de koeling, maar kan dan worden gezien als verse kool.

Koop je een hele kool moet je erop letten dat de kool egaal groen is, geen vieze bladeren bevat, en geen plekjes heeft. Zijn de buitenste bladeren wat vies, is dat niet erg. Deze kun je makkelijk van de kool halen, en gooi je gewoon weg.

LEES OOK: Sperziebonen Koken

Het binnenste val de kool moet glad en hard zijn, en frisgroen.

Bij gesneden kool moet je erop letten dat het zakje niet bol staat. Gesneden witte kool kan verpakt in plastic namelijk soms zurig worden, waarbij er wat gas in het zakje ontwikkeld.

Je kunt de kool dan nog wel eten, maar meestal wordt deze zurige kool niet meer lekker bevonden.

Hoe Witte kool bewaren en schoonmaken

Een hele witte kool is vaak te groot voor de koelkast, maar moet zoveel mogelijk koel bewaard worden. De kelder is dan eigenlijk de meeste ideale bewaarplek.

Past de kool toch in de koelkast, is dat zelfs nog beter.

Een hele kool kan op deze manier ongeveer 4 weken bewaard worden.

Gesneden witte kool kun je in de koelkast 2 tot maximaal 3 dagen bewaren, maar haal de kool dan bij voorkeur uit het plastic zakje.

Is een hele kool aangesneden, doe dan vershoudfolie over de snede. De kool kan dan nog ongeveer een week bewaard worden in de koelkast.

Witte kan kan ook ingevroren worden. Snij de kool in stukjes of repen, 2 tot 3 minuten blancheren, en in een diepvrieszakje of diepvriesbak invriezen.

Hoeveelheid per persoon

Je kunt rekening houden met ongeveer 200 tot 250 gram gesneden witte kool per persoon als je de groente wilt koken. Het al nog slinken tijdens het koken. Voor bakken en salades heb je minder nodig per persoon.

Wat kun je met witte kool maken?

Witte kool is een groente die je op verschillende manieren kunt bereiden.Rauw of kort gekookte in salades, gekookt, gestoomd, gebakken, en zelfs op grill of barbecue.

LEES OOK: Courgette Koken

Ook kun je van deze koolsoort ook verschillende stamppoten maken. Overigens eet iedereen in de wintermaanden wel eens deze groente in een stamppot, want zuurkool wordt doorgaans van witte kool gemaakt.

Hoe lang moet witte kool koken?

Witte kool koken doe je met in repen of in stukjes gesneden witte kool. Je kunt de kool zelf snijden, of gesneden in de winkel kopen. Wat versheid en vitamines betreft zit er weinig verschil tussen de kool zelf snijden, of witte kool gesneden kopen. We snijden de kool in het onderstaande recept zelf, en maken de kool ook zelf schoon.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur 34 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 27 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 1 Witte kool

Instructies

  • Haal de buitenste, en vaak wat los staande bladeren, van de kool. Deze hebben we verder niet meer nodig.
  • Snij de kool vanaf de stronk aan de onderkant, doormidden.
  • Verwijder met een scherp mes het harde gedeelte aan de onderkant van beide helften. Dat is de stronk waar de wortel heeft gezeten, en eventueel andere harde stukken aan de onderkant.
  • Snij eventueel beide helften nogmaals doormidden, en snij de witte kool in stukjes of in reepjes.
  • Was de gesneden kool goed.
  • Doe water in een pan, voeg de kool toe, en een snufje zout.
  • Breng het aan de kook, en laat de kool gedurende 10 tot 15 minuten op een zacht vuur koken.
  • Afgieten in een vergiet, en goed laten uitlekken.
Trefwoord Witte kool bakken

In 100 gram witte kool zit circa 1,5 gram eiwit, 2,5 gram vezels, 0,2 gram vet, 3,88 gram koolhydraten.

LEES OOK: Champignons Bakken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.