Site Overlay
Havermout Koken

Havermout Koken

Hoelang moet havermout koken? Havermout is na 5-15 minuten koken klaar.

Havermout koken, vaak om natuurlijk bij het ontbijt havermoutpap te maken. Een wat ouder en typisch Nederlands ontbijt dat de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest is.

De reden is duidelijk, het is een voedzaam en gezond ontbijt. En dat helpt je de dag door. Want beginnen met een goed en gezond ontbijt is belangrijk.

Havermout wordt gemaakt van haverkorrels, die gewassen, gepeld, en daarna verhit worden. Daarna worden de korrels geknipt, met stoom verhit, en gewalst. En zo ontstaat de basis voor de bekendste ontbijtpap.

Havermoutpap kan alleen met water gemaakt worden, en daarmee proef je de haver beter.

Doorgaans wordt de pap echter gemaakt met melk, zoals het eigenlijk van oorsprong hoort.

Vanzelfsprekend kan deze soort pap ook met plantaardige soorten melk gemaakt worden.

Hoeveelheid per persoon

Reken ongeveer 40 tot 50 gram ongekookte havermout per persoon.

Gezonde Voeding

Hoe lang moet havermout koken?

Gezond en in diverse recepten te gebruiken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Nagerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 375 kcal

Ingrediënten

  • 100 Milliliter Melk, of plantaardige melk die verhit kan worden
  • 100 Milliliter Water
  • 4 Eetlepels Havermout, ongveer 40 gram

Instructies

  • Meng melk en water met de havermout.
  • Even goed doorroeren en verhitten op het fornuis.
  • Laat het mengsel zachtjes gedurende 5 tot 15 minuten koken, daarbij wordt de pap dikker als het langer kookt.
  • Meestal wordt er nu na het koken, als de pap nog warm is, wat suiker toegevoegd. Wil je liever geen suiker toevoegen dan kun je eventueel een suikervervanger of honing gebruiken, of de zoetheid geheel weglaten.
  • De pap kun je warm eten maar vanzelfsprekend ook eerst laten afkoelen.

Notities

Naast suiker kun je bijvoorbeeld ook vruchten als aardbei of banaan aan de havermoutpap toevoegen.
Trefwoord Havermout koken

Per persoon circa 1 gram vezels, 8 gram koolhydraten, 3 gram eiwit, 3 gram vet.

LEES OOK: Kapucijners koken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.