Site Overlay

Hoe lang moet kardoen koken? Een groente die familie is van de distel, maar dat kun je al zien aan de prachtige kleuren waarmee de groente vaak verkocht wordt.

Het is een wat bittere groente wat smaak betreft, maar ook een beetje zoet. Je kunt de smaak een beetje vergelijken met een combinatie van artisjok, schorseneren, en selderij.

Een groente die overigens nog geen gemeengoed is, maar wat zeker de moeite waard is om een keertje te proberen.

Meestal worden alleen de gebleekte bladstelen gegeten. Vooral het binnenste van de stelen is erg mals.

Aanvoer en aankoop

Kardoen kun je tegenwoordig het hele jaar door kopen, maar je zult het niet in alle supermarkten kunnen vinden.

De groente is wel te verkrijgen bij de betere groenteafdelingen en groenteboeren.

Bij aankoop moet je vooral letten op de stevige stelen en het blad dat er fris uitziet. De steel moet niet hol zijn, wat dat is een teken van oude exemplaren.

Hoe Kardoen bewaren en schoonmaken

Het beste kun je de groente in de koelkast bewaren, maar dan niet in een afgesloten plastic zak. Dan kun je de groente, mits hij vers was bij aankoop, nog een week bewaren.

Voor het schoonmaken eerst de stelen ontdoen van wortelresten en van de bladeren.

Snij de kardoen in stukken en doe deze stukken in water met een goede scheut azijn. Dit doen we om te voorkomen dat de groente zwart uitslaat.

Hoeveelheid per persoon

Je hebt ongeveer twee stelen van karoden nodig per persoon.

Wat kun je met Kardoen maken?

Kardoen is eigenlijk een afwisselende exotische groente.

Je kunt kardoen koken, er stamppot van maken, grillen, in een ovenschotel verwerken, en het zelfs verwerken in een soep.

Je kunt de gebleekte bladstelen ook rauw eten of door een salade doen.

Hoe lang moet Kardoen koken?

Kardoen is en mooie en lekkere groente.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Kardoen koken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 46 kcal

Ingredi├źnten

  • 8 Gebleekte kardoenstelen
  • 1 Liter Groentebouillon

Instructies

  1. De stelen met een dunschiller schillen.

  2. Snij alle stelen in 6 stukken.
  3. Breng de bouillon in een pan aan de kook en kook daarin de kardoen gedurende 20 tot 30 minuten.

  4. Uit laten lekken en terug doen in de pan.
  5. Voeg 2 eetlepels boter toe en nootmuskaat en peper naar smaak.

In 100 gram kardoen zit circa 2 gram eiwit, 1,5 gram vezels, 0 gram vet, 9,5 gram koolhydraten.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.