Site Overlay
Braadworst Bakken

Braadworst bakken

Hoe lang moet braadworst bakken? Stop met het serveren van die half gebakken braadworst of saucijzenworst. Want wie heeft daar nou geen hekel aan als de worst slechts gedeeltelijk bruin gebakken is.

Braadworst, en het is echt niet een worst die alleen in Nederland gegeten wordt, kun je natuurlijk in verschillende soorten en maten kopen.

Van kleinere saucijzenworst, mini braadworst, tot aan de lange braadworsten. Om nog maar te zwijgen van de vele soorten worst die je in een koekenpan of braadpan kun bakken.

Vaak heeft iedere slager een eigen recept, en specifiek in sommige landen en regio’s bestaan nog meer lekkere worsten die je heerlijk knapperig kunt bakken.

Want zo hoort een braadworst eigenlijk gebakken te worden. Niet bleek van buiten maar juist mooi bruin en gedeeltelijk knapperig. Rondom dan wel te verstaan.

Aanvoer en aankoop

Normaal gesproken wordt iedere week geslacht, dus ook iedere week verse braadworst gemaakt.

Sommige soorten braadworst zijn afhankelijk van kruiden en andere verse ingrediënten. Dit soort worsten kan soms beperkt zijn door aanvoer van sommige verse producten of regionale aanvoer.

Soms worden bepaalde worsten slechts gemaakt in een beperkt aantal worsten.

Daar kun je dan beperkt aankomen, maar vaak is het wachten de moeite meer dan waard.

Hoe braadworst bewaren en schoonmaken

De meeste worst hoeft niet specifiek schoon gemaakt te worden. Soms moet de worst nog gewassen worden, soms moeten touwtjes er nog afgeknipt worden.

Bewaren is vaak net zo’n kunst als de braadworst goed bakken.

Verse braadworst kun je ongeveer een dag in de koelkast bewaren voordat deze gebakken moet worden. Kort bewaren doet de smaak na het bakken goed.

Langer bewaren, daar zul je al snel bemerken dat de smaak minder is geworden.

Gebakken braadworst kun je ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren.

Vanzelfsprekend kun je braadworst ook invriezen. Leg daartoe wat keukenpapier tussen de worsten en verpak deze in een diepvrieszak. Nu kan de worst ingevroren worden. Houdbaar gedurende een maand of zes.

Hoeveelheid per persoon

Eén saucijs per persoon, of een grote en lange braadworst voor vier personen.

Wat kun je met braadworst maken?

Het is echt verkeerd om te denken dat je braadworst bakt en daarna op een broodje of bij de warme maaltijd op moet eten.

Aan stukjes gesneden door de linzensoep, erwtensoep, tomatensoep, of door de bruine bonensoep.
Plakjes gebakken braadworst door een omelet of roerei.
Plakjes gebakken worst bij de borrel.
Over de pizza, enzovoorts.

Hoe lang moet braadworst bakken?

Tijdens het bakken kan braadworst gaan spetteren. Belangrijk is bovendien dat de worst van buiten mooi bruin is, en van binnen niet rauw en rood maar ook gaar.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord braadworst bakken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 1 Braadworst
calorieën 297 kcal

Ingrediënten

  • 1 Grote braadworst

Instructies

  1. Om het spetteren te voorkomen, de rauwe braadworst in een koekenpan of braadpan leggen.

  2. Water toevoegen totdat de worsten net onder water staan.

  3. Vuur aanzetten.

  4. Als de worst begint te sudderen, dit zal na een minuut of zes zijn, halen we de braadworst uit de pan. Dat zal misschien niet echt lekker eruit zien, maar we zijn nog niet klaar.

  5. Leg de worst even aan de kant en gooi het water uit de koekenpan of braadpan.

  6. De pan weer op het vuur en er ruim boter in smelten.

  7. Je kunt nu de worst in het geheel bakken, maar aangezien de worst al gaar is kun je deze ook in plakken of stukken snijden.

  8. Nu de worst rondom mooi bruin bakken. Eventueel boter erbij doen. Zo krijg je bovendien een mooie jus, bijvoorbeeld voor de stamppot.

In 100 gram circa 0,3 gram vezels, 12 gram eiwit, 26 gram vet.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.