ddd
Site Overlay

Hoe lang moeten Oesterzwammen bakken? Oesterzwammen zijn, na de champignon natuurlijk, de bekendste paddenstoel. De zwam heeft een wat platte hoed, als een oester, en heeft een klein maar stug steeltje. Het vruchtvlees is zeer zacht en vlezig,

Dat de hoed op een oester lijkt, is natuurlijk de reden van de naam.

Sinds enige tijd kun je deze heerlijke paddenstoelen gewoon in de supermarkt kopen, en bij de groenteboer natuurlijk.

Een verrijking voor de Nederlandse en Belgische keuken, want als je oesterzwammen voor de eerste keer eet vraag je je af waarom je deze soort niet eerder hebt geprobeerd.

Aanvoer en aankoop

Oesterzwammen zijn tegenwoordig het hele jaar te koop, en de laatste jaren komen deze paddenstoelen ook nog eens het hele jaar uit Nederland.

De kwaliteit is doorgaans goed, maar soms zie je in de supermarkt een bakje oesterzwammen staan die duidelijk te lang zijn blijven staan. Kwestie van vaker rondlopen en alles wat niet meer goed oogt eruit halen.

De oesterzwammen horen er stevig uit te zien, en moeten vooral gaaf zijn zonder beschadigingen. In een bakje mag dat natuurlijk wel eens voorkomen, maar niet alle paddenstoelen.

Het ruiken gaat wat lastig als het bakje afgedekt is met plastic, maar je hoort de frisheid te kunnen ruiken.

En wat heel belangrijk is, ze mogen nooit vochtig of nat zijn. In dat geval moet je het bakje gewoon laten liggen.

Hoe Oesterzwammen bewaren en schoonmaken

Als het bakje waarin je de oesterzwammen hebt gekocht, afgedekt is met plastic, dan verwijder dit bij thuiskomst.

Het bakje op de onderste plank in de koelkast plaatsen, daar blijft het nog twee tot drie dagen goed, maar beter is het om de zwammen dezelfde dag nog te bakken.

Deze soort blijft doorgaans wat langer goed omdat ze wat minder voor uitdrogen vatbaar zijn.

Paddenstoelen nooit in de koelkast bewaren bij sterk ruikende groenten als gesneden uien, bosui, prei, vis. Ook niet in de buurt bewaren van citrusvruchten of ander fruit.

Oesterzwammen kun je overigens ook goed invriezen.

Wat schoonmaken betreft de oesterzwammen met een zacht borsteltjes of met wat keukenpapier schoon vegen of zachtjes borstelen. Paddenstoelen maak je nooit met water schoon, omdat de paddenstoelen zich anders vol zuigen met water. Daardoor zou er veel smaak verloren gaan.

De steel, die vrij vlezig is, wegsnijden, en de hoed in plakken of in kwarten snijden.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon kun je uitgaan van ongeveer 100 gram oesterzwammen per persoon.

Wat kun je met Oesterzwammen maken?

Normaal gesproken worden oesterzwammen gebakken, maar ze kunnen eventueel ook gekookt of rauw gegeten worden.

Gebakken zijn de mogelijkheden tot verwerken in andere gerechten natuurlijk nagenoeg onbeperkt.

Door de pasta, door de gebakken aardappelen, over de pizza, enzovoorts.

Hoe lang moeten Oesterzwammen bakken?

Maak de oesterzwammen voor de tijd schoon met borsteltje of keukenpapier, en de steel verwijderen.

Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Oesterzwammen bakken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 29 kcal

Ingrediënten

  • 400 gram Oesterzwammen

Instructies

  1. Oesterzwammen in plakjes snijden of in kwarten.

  2. Boter in een koekenpan laten smelten en goed heet laten worden.

  3. De oesterzwammen toevoegen en rondom lichtbruin bakken in 2 tot 4 minuten.
  4. Eventueel kruid met peper en zout.

In 100 gram oesterzwammen zit circa 1,5 gram eiwit, 4,8 gram vezels, 0,4 gram vet, 1 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.