Site Overlay

Basmati rijst koken

Hoe lang moet basmatirijst koken? Misschien lijkt het wel een trend, maar deze rijstsoort wordt vooral in Zuid-Aziatische gerechten veelvuldig gebruikt.

Eigenlijk hangt dat vooral met het plakken van de rijst af, of juist het niet plakken. Want andere soorten rijst plakken vaak, bij basmati rijst is dat echt een uitzondering.

En dus kun je daar hele mooie gerechten mee maken, want pakkende rijst is vooral lastig als de rijst nog gebakken moet worden na het koken.

Bovendien is de rijst wat steviger.

De korrels van deze rijst zijn een beetje goudkleurig, en vrij lang. Veel langer dan andere rijstsoorten.

Aanvoer en aankoop

Basmati rijst is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar in de betere supermarkten en speciaal winkels.

Maar let wel op, want de goed rijst herken je heel makkelijk. Een goede rijst wordt in zakken verkocht, vaak ook wat groter dan 1 kilo. Basmati rijst koop je dan ook niet als het in een plastic zak zit.

En ja, het is een tikkeltje duurder dan rijst van een gewone supermarkt.

Maar het is ook beter en lekkerder.

Hoe Basmati rijst bewaren en schoonmaken

Droog bewaren, in gesloten of open zakken. Daarbij moet je natuurlijk de open zak ook weer goed afsluiten, zodat de rijst droog blijft.

Komt er vocht bij dan kan het goed fout gaan. De rijst zwelt iets, wordt ook vochtig, kan gaan uitlopen, en kan behoorlijk gaan stinken.

Dus nooit, als de rijst nog niet gekookt is, in de koelkast bewaren.

Gekookte rijst kun je wel in de koelkast bewaren, mits goed afgesloten. Dan is de rijst nog 2 tot 3 dagen houdbaar.

Hoeveelheid per persoon

Je moet ongeveer rekening houden met ongeveer 75 tot 100 gram basmati rijst per persoon.

Wat kun je met basmati rijst maken?

Basmati rijst mag dan wel vooral in gerechten uit het zuiden van Azië gebruikt worden dat wil niet zeggen dat je de rijstsoort niet overal bij kunt gebruiken.

Heb je rijst nodig voor een gerecht, dan kun je hier altijd ook basmati rijst voor gebruiken.

Hoe lang moet basmati rijst koken?

Basmati rijst koken gaat ongeveer hetzelfde als normale rijst koken.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord basmati rijst koken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 145 kcal

Ingrediënten

  • 400 Gram Basmati rijst

Instructies

  1. Spoel de rijst onder de kraan af totdat het spoelwater helder wordt.

  2. Breng ruim water in een grote pan aan de kook.

  3. Als het water kookt voeg je de rijst voorzichtig aan het kokende water toe. Eventueel kun je een snufje zout toevoegen.

  4. Kook de rijst in 8 tot 10 minuten gaar.

  5. Afgieten en de rijst weer terug doen in de pan. Deksel half op de pan en de rijst een paar minuten laten nastomen.

In 100 gram aardpeer circa 3 gram eiwit, 1,5 gram vezels, 0,2 gram vet, 30,8 gram koolhydraten.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.