img

Spaghetti koken

232 Views

Spaghetti koken

HOEVEEL SPAGHETTI

Neem voor een kleine portie als voorgerecht 50 gram gedroogde of 90 gram verse spaghetti en voor een normale portie (als lunch met een salade bijvoorbeeld) 70-80 gram gedroogde of 100-110 gram verse. Voor tieners of sportlieden zou ik 110-110 gram gedroogde of 130-150 gram verse spaghetti nemen, maar alles hangt natuurlijk af van de kwaliteit en van ieders eetlust.

DE PAN

Kook de pasta in een hoge, brede pan omdat er veel water wordt gebruikt. De pan moet onderin liefst breder zijn dan bovenin, zodat de hitte wordt afgesloten. Je hebt ook een deksel nodig; zet het weer even op de pan wanneer de spaghetti erin wordt gedaan, zodat het water weer snel aan de kook is. Tijdens het koken blijft de pan open.

HET WATER…

Neem tussen de 4-6 liter water per 500 gram spaghetti want de spaghetti staat tijdens het koken zetmeel af, en als er niet genoeg water is, absorbeert de pasta het opgeloste zetmeel weer. Voeg de spaghetti pas toe als het water kookt.

…OF DE BOUILLON

je kunt de spaghetti ook in zelfgemaakte kippenbouillon koken in plaats van water. De spaghetti wordt daar lekkerder van. Voor veel soepen en minestrone is dat de normale manier om pasta te garen. neem ook nu 1 liter bouillon per 100 gram spaghetti en breng het vocht aan de kook voordat je de spaghetti toevoegt.

ZOUT

Voeg vlak voordat het water kookt 10 gram zout toe (zo mogelijk zeezout). Als de bouillon nog geen zout bevat, is ongeveer evenveel nodig, maar wees voorzichtig, want je gaat de bouillon waarschijnlijk drinken.

KOKEN

wacht tot het water aan de kook is, voeg alle spaghetti tegelijk toe en roer na 20-30 seconden. Zet het deksel op de pan tot het water kookt. Haal het deksel eraf. Kook verse zelfgemaakte spaghetti 2-3 minuten, en gedroogde spaghetti zonder ei 18-20 minuten. Zet de lange draden rechtop in de pan, breek ze niet, wacht tot de onderkant zacht is en druk ze met een houten vork onder water. Roer zoals boven en kook ze gaar.

AL DENTE

Dat begrip is moeilijk te omschrijven maar betekent zoiets als: niet stijf, niet slap maar buigzaam, en gaar zonder hard van binnen te zijn. Controleer dat tegen het eind van de kooktijd: haal met een houten vork wat spaghetti uit de pan, laat hemiets afkoelen en proef. de meeste Italianen vinden pasta als die nog een beetje verzet biedt, maar Napolitanen gaan zo ver dat de pasta op het bord moet kunnen terugveren. Weer anderen eten hun pasta liever aanzienlijk zachter, maar kook ze alsjeblief niet te lang; doe je dat wel dan worden ze minder goed verteerbaar en liggen ze zwaar op de maag.

UITLEKKEN

Zet een groot vergiet in de gootsteen en laat de spaghetti uitlekken. Spoel de spaghetti nooit, want dan verdwijnt te veel zetmeel. Je kunt lange pasta met een tang uit de pan halen en ze terug doen als het water is afgegoten.

Spaghetti gekookt[ per 50 gram ]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text