ddd
Site Overlay

Hoe lang moeten bamboescheuten wokken? Bamboescheuten is een groente die steeds vaker in Nederland te koop is, en wordt natuurlijk meestal in de Aziatische keuken gebruikt.

In sommige supermarkten worden blikjes of glazen potten gekookte bamboescheuten verkocht. De smaak is veel minder goed dan bij de verse groente, maar aangezien deze groente nauwelijks vers te koop is zullen we het hiermee moeten doen.

Het is misschien voor sommige mensen een raar idee om stukken bamboe te gaan eten, maar je gebruikt eigenlijk alleen de malse scheuten die net boven de grond uitkomen.

Wat dat betreft kun je het een beetje vergelijken met asperges, de witte worden geoogst als deze nog net niet uit de grond gekomen zijn.

Groene asperges zijn de takken van de plant die we eten, dus eigenlijk net zo als bij bamboescheuten.

Verse bamboescheuten worden nauwelijks verkocht, dus ben je meestal op de soort uit blik of glazen pot aangewezen.

Omdat in de bamboe taxiphyllin zit, hetgeen in de maag wordt omgezet in cyanide, moet bamboe altijd eerst gekookt worden. De potjes bamboescheuten die je kunt kopen, zijn altijd al gekookt.

De groente mag dus vers onder geen beding rauw gegeten worden. De soort die in blik of glazen pot verkocht wordt is altijd voorgekookt, en kun je dus veilig eten.

Aanvoer en aankoop

Zoals al geschreven worden verse bamboescheuten nauwelijks in Nederland verkocht.

De glazen potten of blikken worden niet in alle supermarkten aangeboden, maar zeker bij de grotere supermarkten kun je bamboescheuten kopen.

Bij sommige supermarkten en Aziatische winkel wordt de groente soms ook ingevroren verkocht.

Hoe Bamboescheuten bewaren

Bamboescheuten uit blik of glazen pot kun je gewoon bij kamertemperatuur bewaren, en zijn vaak vele maanden houdbaar. Kijk voor de zekerheid naar de THT-datum.

Ingevroren kan d groente ook vele maanden bewaard worden, en voor de zekerheid moet je ook hier op deze datum kijken.

Ontdooien kun je overigens het beste doen in de koelkast.

Hoeveelheid per persoon

Omdat de bamboescheuten meestal in wokschoels gebruikt worden, kun je van ongeveer 225 gram uigaan voor vier personen. Soms iets meer, maar dit is doorgaans ook de hoeveelheid in een blikje of glazen pot.

Hoe lang moeten bamboescheuten wokken?

Hier wokken we alleen de bamboescheuten, maar de scheuten kun je in diverse wokschotels gebruiken, en dat hoeft niet altijd een Aziatische wokschotel te zijn. Lekker is bijvoorbeeld met stukjes rode paprika, knoflook, kastanjechampignons, en koriander.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Bamboescheuten wokken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 28 kcal

Ingrediënten

  • 1 Klein blikje Bamboescheuten
  • Olie

Instructies

  1. Laat de bamboescheuten uitlekken.
  2. Snij de groente eventueel in stukken.
  3. Verwarm de olie in een wokpan, en voeg de bamboescheuten voorzichtig toe.
  4. Roerbak de scheuten gedurende 2 tot 3 minuten.

In 100 gram bamboescheuten zit circa 2,5 gram eiwit, 1,2 gram vezels, 0,2 gram vet, 3,5 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.