Site Overlay
Kogelbiefstuk bakken

Kogelbiefstuk bakken

Hoe lang moet Kogelbiefstuk bakken? Kogelbiefstuk is na 2-5 minuten bakken gaar.

Kogelbiefstuk is voor velen geen gewone biefstuk, maar iets wat nog veel beter en veel lekkerder is. Eén van de allerbeste soorten biefstuk.

Het is in ieder geval één van de meeste malse stukken vlees van het rund. Het komt uit het dijbeen of van de bovenbil.

Het vlees is vaak ook wat duurder dan gewone biefstuk maar relatief goedkoop ten opzichte van andere steaks, en dus moet het vlees eigenlijk wel goed gebakken worden. Anders zou het immers zonde zijn.

Het is een stuk vlees dat vaak met de feestdagen gegeten wordt, dus wacht met het kopen niet al te lang want het is zo geliefd dat het in de winkel op kan zijn.

Aanvoer en aankoop

Kogelbiefstuk is normaliter het hele jaar door bij de slager te verkrijgen, bij de supermarkten is dat soms een ander verhaal.

Natuurlijk ligt er vaak biefstuk in de koelkast bij de meeste supermarkten, maar dit is toch wel een speciaal stuk vlees. Bij redelijk wat supermarkten zul je dan ook tevergeefs zoeken naar kogelbiefstuk.

Bij de slagers kun je soms zelfs kiezen in het ras rund waarvan de kogelbiefstuk gesneden is.

Bij een slager hoef je ook niet op te latten of het vlees nog vers is, of mooi van kleur is.

LEES OOK: Bloedworst bakken

Soms is dat echter bij sommige supermarkten wel nodig. Niet de supermarkt die een inpandige slager heeft, maar wel die die alleen in plastic bakjes verpakt vlees verkopen.

Let daarbij vooral goed op de kleur, want ruiken kunnen we niet aan het vlees. Ziet de kleur er niet mooi rood uit, maar een beetje lichtbruin of grijs, laat het vlees dan liever liggen en ga naar de dichtstbijzijnde slager.

Hoe Kogelbiefstuk bewaren en schoonmaken

Koop je een stuk vlees dat in plastic verpakt is van de supermarkt, dan moet je het vlees vooral in het plastic bakje laten totdat het gebakken gaat worden. Op het bakje staat ook een THT-datum.

Dergelijk verpakt vlees kun je ook in het bakje invriezen en is dan tot 9 maanden houdbaar.

Bij de slager wordt het vlees doorgaans in vetvrij papier verpakt. Daarin blijft het vlees nog twee dagen goed in de koelkast, maar vers vlees kun je altijd beter dezelfde dag bereiden. Dat komt de smaak van het vlees ten goede.

Wel kun je vlees van de slager ook invriezen, maar verpak het vlees in vetvrij papier dan nog een extra in een luchtdicht afgesloten diepvrieszak of diepvriesbak. De kogelbiefstuk is dan ook 9 maanden houdbaar.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon kun je uitgaan van 125 tot 150 gram kogelbiefstuk per persoon, maar meer mag natuurlijk.

Wat kun je met Kogelbiefstuk maken?

Meestal wordt kogelbiefstuk gebakken als biefstuk, zonder dat dit in stukken gesneden wordt.

Er zijn natuurlijk diverse gerechten waarin stukken biefstuk verwerkt worden. Je kunt hier kogelbiefstuk voor gebruiken, maar vaak wordt hiervoor biefstuk van mindere kwaliteit gebruikt.

Hoe lang moet Kogelbiefstuk bakken?

Zorg ervoor dat het vlees dat je gaat baken op kamertemperatuur is. Kogelbiefstuk dat in de koelkast bewaard wordt, heeft minimaal een half uur nodig om op temperatuur te komen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 7 minuten
Totale tijd 22 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 127 kcal

Equipment

  • Braadpan of koekenpan

Ingrediënten

  • 4 Kogelbiefstukjes van ongeveer 150 gram stuk
  • Vloeibare boter
LEES OOK: Weisswurst koken

Instructies

  • Dep de biefstuk aan alle kanten droog met keukenpapier.
  • Op een hoog vuur een koekenpan met 4 eetlepels vloeibare boter verhitten op een hoog vuur.
  • Als de boter bruin kleurt leg je voorzichtig de biefstukjes in de pan.
  • Bak de biefstukken een minuut aan de ene kant, draai de biefstukjes om en bak een minuut aan de andere kant. Dan draai je het vuur wat lager. Het vlees moet nu regelmatig omgedraaid worden. Nog 4 tot 5 minuten bakken in totaal voor een medium biefstuk.
  • De andere baktijden als volgt: Rare, alleen beide kanten dichtschroeien. Medium-Rare, 1 tot 2 minuten per kant. Well done, 4 tot 5 minuten per kant.
Trefwoord Kogelbiefstuk bakken

In 100 gram kogelbiefstuk zit circa 23,8 gram eiwit, 0 gram vezels, 3,5 gram vet, 0 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.