Site Overlay
Karbonade Bakken

Karbonade bakken

Hoe lang moet karbonade bakken? Karbonade bak je in 3-4 minuten gaar.

Een stukje vlees dat erg populair is en een typisch Nederlands stukje vlees is. Zeg maar gerust een stukje vlees dat een wat stoffig imago heeft, geheel ten onrechte natuurlijk.

Het ligt er vanzelfsprekend ook aan hoe de karbonade wordt gebakken, want dit vlees mag dan een beetje ouderwets zijn, een goed gebakken karbonaadje gaat er natuurlijk altijd in.

Bijkomend voordeel is overigens enerzijds de prijs, en anderzijds de snelle bereiding.

Overigens moeten we wel even voor de duidelijkheid een verschil maken tussen de soorten karbonade. Er zijn namelijk doorgaans drie soorten te koop. Schouderkarbonade, ribkarbonade, en haaskarbonade.

De bereiding is ongeveer hetzelfde maar de kwaliteit van het vlees, en dus de prijs, loopt op van schouderkarbonade naar haaskarbonade.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten karbonades, afhankelijk van welk deel van het varken ze afkomstig zijn en hoe ze worden gesneden. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende soorten karbonades:

 1. RibkarbonadeDit wordt gesneden uit het ribgedeelte van het varken en bevat een stukje bot. De ribkarbonade is vaak iets vetter en heeft daardoor een volle, rijke smaak.
 2. HaaskarbonadeDit is een mager stukje vlees dat wordt gesneden uit het achterste gedeelte van het varken. Haaskarbonades zijn mals en hebben een subtiele smaak.
 3. SchouderkarbonadeDit is een stukje vlees dat wordt gesneden uit de schouder van het varken. Schouderkarbonades hebben meer vet en bindweefsel dan haaskarbonades, waardoor ze iets taaier zijn, maar ook meer smaak hebben.
 4. HalskarbonadeEen halskarbonade wordt gesneden uit de nek van het varken en bevat meer vet en bindweefsel dan de meeste andere karbonades. Ze zijn daarom iets taaier, maar hebben ook een volle, rijke smaak.
 5. KarbonadestreepjesDit zijn dunne plakjes karbonade die vaak worden gebruikt voor roerbakgerechten en als ingrediënt in salades.
 6. Karbonade zonder beenDit is een karbonade waarvan het bot is verwijderd. Deze karbonades zijn handig als je niet van bot houdt of als je ze wilt gebruiken voor gerechten waarin geen bot gewenst is.
LEES OOK: Hamburger bakken

Het kiezen van het juiste stukje vlees hangt af van je persoonlijke voorkeur en welk gerecht je wilt maken, en bij alle soorten gaat het karbonade bakken vaak net iets anders, vooral wat bakrtijd betreft.

Waar op letten bij het kopen?

Bij het kopen van een karbonade zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je een goede kwaliteit vlees krijgt:

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum op de verpakking, als je het vlees in de supermarkt hebt gekocht, en let op de kleur van het vlees. Het vlees moet helder roze of rood zijn en niet bruin of grijs.
 2. Als je op zoek bent naar een mager stuk vlees, let dan op het vetgehalte. Hoe minder zichtbaar vet er op het vlees zit, hoe magerder het is.
 3. Kies voor karbonades van goede kwaliteit, bijvoorbeeld van varkens die vrij hebben kunnen rondlopen en die goed en gezond hebben gegeten.
 4. Let op de snit van het vlees. Het is aan te raden om te kiezen voor karbonades die gelijkmatig zijn gesneden, zodat ze gelijkmatig garen.
 5. Kies voor karbonades van gelijke dikte, zodat ze gelijkmatig gaar worden.
 6. Als je waarde hecht aan duurzaamheid en dierenwelzijn, let dan op de herkomst van het vlees en kies bij voorkeur voor biologisch of scharrelvlees.
 7. Koop je karbonades bij voorkeur bij een goede slagerij waar je verzekerd bent van een goed stuk vlees en waar je deskundig advies kunt krijgen over de verschillende soorten karbonades en de bereidingswijze.

Door op deze punten te letten, kun je ervoor zorgen dat je een smakelijk en kwalitatief hoogwaardig stuk vlees koopt dat geschikt is voor het gerecht dat je wilt bereiden.

LEES OOK: Picanha bakken

Hoe karbonade bewaren

Als je karbonades hebt gekocht, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren om bederf en besmetting te voorkomen. Hieronder volgen enkele tips voor het bewaren van karbonades:

Bewaar rauwe karbonades altijd in de koelkast bij een temperatuur van maximaal 4 graden Celsius. Zorg ervoor dat het vlees goed is verpakt in plasticfolie of een afgesloten bakje om te voorkomen dat het uitdroogt of in contact komt met andere producten.

Je kunt dit vlees ook invriezen om ze langer te bewaren. Verpak het vlees goed in plasticfolie of een diepvrieszak en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18 graden Celsius. Zo blijven de karbonades tot wel 6 maanden goed.

Als je bevroren karbonades wilt gebruiken, laat ze dan langzaam ontdooien in de koelkast. Hiermee voorkom je dat het vlees uitdroogt en dat er bacteriën groeien.

Zorg ervoor dat je karbonades goed gaar zijn voordat je ze serveert om voedselvergiftiging te voorkomen. Je kunt dit controleren door de kerntemperatuur te meten met een vleesthermometer.

Door karbonades op de juiste manier te bewaren en te bereiden, kun je er optimaal van genieten zonder gezondheidsrisico’s.

Hoeveelheid per persoon

Reken ongeveer 200 tot 250 gram gram per persoon bij de diverse soorten karbonade.

Hoe lang moet karbonade bakken?

Een geliefd stukje vlees
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 38 minuten
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 48 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 250 kcal

Equipment

 • Koekenpan
 • Ovenschaal

Ingrediënten

 • 4 Karbonades (van ongeveer 150 gram per stuk)
 • Olie of boter
 • Zout en peper of andere kruiden
LEES OOK: Tournedos Bakken

Instructies

 • Haal de karbonades uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
 • Bestrooi beide kanten van de karbonades royaal met zout en peper.
 • Verhit een klontje boter of een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
 • Leg de karbonades in de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin in ongeveer 3 tot 4 minuten per kant.
 • Zet het vuur laag en laat de karbonades nog ongeveer 5 tot 10 minuten zachtjes doorgaren. Dit hangt af van de dikte van de karbonades en hoe gaar je ze wilt hebben.
 • Haal de karbonades uit de pan en laat ze even rusten onder aluminiumfolie, zodat de sappen zich kunnen verdelen.
 • Serveer het vlees met bijgerechten naar keuze, zoals aardappelen, groenten en/of salade.
Trefwoord Karbonade bakken

Tips

 • Als je de karbonades extra smaak wilt geven, kun je ook nog wat kruiden en/of knoflook toevoegen aan de pan tijdens het bakken.
 • Door karbonades op deze manier te bakken, krijg je een heerlijk sappig stuk vlees met een mooie bruine korst.

Per persoon circa 0 gram vezels, 0 gram koolhydraten, 13,5 gram vet.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.