ddd
Site Overlay

Hoe lang moet patat bakken? De lekkerste frietjes maak je gewoon thuis in je eigen keuken. En met de tijd die je nodig hebt, valt ontzettend mee.

Pas dan proef je hoe patat echt moet smaken, het enige dat je nodig hebt zijn de juiste aardappelen, en de juiste olie om in te bakken.

En om met de olie te beginnen, vergeet de Nederlandse gewoonte om friet te bakken in frituurvet. Frituurvet is niet goed voor je, het is vet, en zo smaakt het ook.

In veel andere landen wordt gebakken in bijvoorbeeld zonnebloemolie. Dat is veel minder schadelijk voor je lichaam, en het is ook nog eens lekkerder.

Frituurvet is dan ook eigenlijk niet meer van deze tijd.

Bovendien kun je toch ook wel een ander smaakje aan de friet geven door eens een andere olie te gebruiken. Probeer alleen geen olijfolie, dat is natuurlijk erg duur, tenminste als je goede olijfolie gebruikt.

Bovendien kun je met de patat niet allen invorm variëren. Maak je een kruidenmix, of gebruik je bijvoorbeeld paprikapoeder, strooi dat dan eens over de net gebakken patat. Friet met een smaakje, een heerlijke variatie.

Aanvoer en aankoop

Natuurlijk kun je patat op ieder moment van de dag gewoon in de winkel kopen. Maar de zelf gemaakte patat is lekkerder. Je kunt zelf de aardappelsoort kiezen waarmee je de verse patat wilt snijden.

Dat geeft heel veel mogelijkheden. Er zijn zelfs soorten aardappel die gekleurd zijn en vaal ook nog eens anders smaken.

Speciale soorten aardappel zijn echter niet altijd verkrijgbaar, en sommige soorten zijn afhankelijk van het juiste seizoen.

Bij de aankoop van aardappelen moet je natuurlijk wel opletten dat de knollen schoon zijn, geen uitlopers bevatten, en geen rotte of vieze plekken hebben.

Over uitlopers aan aardappelen gesproken, je kun de uitlopers er gewoon afsnijden en de aardappel nog steeds koken.

Voor patat heb je echter stevige aardappelen nodig. Komen er uitlopers aan dan is de knol zacht aan het worden. Niet gebruiken voor patat dus.

Hoe patat bewaren en schoonmaken

Patat snij je het beste vers van de aardappelen, voordat je patat wilt bakken.

Vers gesneden patat moet je niet langer dan een uur in de koelkast bewaren voordat je de patat wilt bakken, en dan ook alleen afgedekt.

Verse patat kan snel uitdrogen, en daardoor wordt de smaak minder goed.

Vers gesneden patat kun je wel invriezen, bij voorkeur dan al een paar minuten gebakken.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon heb je ongeveer 150 tot 250 gram patat nodig.

Voor grote eters of liefhebbers, is meer natuurlijk niet erg.

Wat kun je met patat maken?

Nu horen we de wenkbrauwen fronzen. Ja hoor vergeet de denkwijze dat er alleen maar patat met patat gebakken kan worden.

Er bestaan recepten voor patatpizza, patatsoep, patattaart, patatsalade, en ga zo maar door.

Hoe lang moet patat bakken?

We gaan hier helemaal zelf patat snijden en bakken. Heb je een zak patat uit de winkel dan is de bakwijze iets anders. Kijk in dat geval op de verpakking.

De patat wordt gebakken in een friteuse of in een grote pan.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord patat bakken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 9 minuten
Totale tijd 29 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 311 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Vastkokende aardappelen
  • Zonnebloemolie
  • Zout of kruidenzout

Instructies

  1. Schil de aardappelen met een schilmesje.

  2. Snij er frietjes van, of gebruik een patatsnijder. Je kunt er vanzelfsprekend ook schijfjes of partjes van snijden.

  3. De ongebakken patat goed wassen. Uitlaten lekker in een vergiet.

  4. Leg de frietjes daarna op keukenpapier om het laatste restje vocht eruit te halen.

Het voorbakken

  1. Friteuse of pan vullen met zonnebloemolie en verhitten, voor de eerste bak, tot 140 graden.

  2. Doe de friet voorzichtig in de warme olie en bak de patat in 4 tot 5 minuten.

  3. Daarna uit de olie halen en een halfuurtje laten afkoelen.

Patat afbakken

  1. De olie nu verwarmen tot ongeveer 180 graden.

  2. Leg als voorbereiding alvast wat keukenpapier in een grote schaal.

  3. Doe de patat voorzichtig in de hete olie en bak de patat nog een keer 2 tot 3 minuten.

  4. Uit laten lekken op het keukenpapier in de schaal.

  5. Nu nog zout of kruidenzout over de patat strooien.

In 100 gram circa 3,5 gram eiwit, 15 gram vet, koolhydraten 41 gram.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.