Site Overlay
Schol bakken

Schol Bakken

Hoelang moet schol bakken? Schol is na 5 minuten aan beide kanten bakken gaar.

Schol bakken, een vis die veel mensen vooral kennen van het scholletje van de markt of bij veel viswinkels. De vis die je gebakken kunt meenemen of onmiddellijk kunt opeten.

Het is, naast vissoorten als haring en kibbeling, één van de meest populaire vissoorten die je in Nederland kunt kopen. Maar dat komt natuurlijk ook omdat je deze vis vaak gebakken kunt kopen.

Deze witvis is overigens ook nog eens gezond, hoewel het natuurlijk wel ligt aan de manier van bakken. Want het frituren zoals bijvoorbeeld op de markt is natuurlijk niet altijd even gezond.

Bij de viswinkel, of de visafdeling van de beter supermarkten, kun je vaak scholfilet kopen. Maar ook natuurlijk een hele schol, die op verzoek vanzelfsprekend ook nog eens wordt schoon gemaakt. Hoewel je deze vis vanzelfsprekend ook helemaal zelf schoon kunt maken.

Schoonmaken kost bij een gemiddeld schol ongeveer 5 minuten.

Zelf schoonmaken

Met een scherp mes de kop van de vis snijden.

Haal de ingewanden uit de vis door voorzichtig de buikholte open te snijden en met de hand de ingewanden eruit halen. Pas op dat je geen ingewanden kapot maakt, dat kan de smaak bederven.

Knip met een grote schaar de vinnen van de vis.

Dep de vis met keukenpapier droog.

Hoeveelheid per persoon

Reken ongeveer 125 gram per persoon bij scholfilet. Je kunt vanzelfsprekend ook een hele schol bereiden, want dat komt bij de meeste gezinnen ook wel op.

LEES OOK: Forel Bakken

Hoe lang moet schol bakken?

Visje bakken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 99 kcal

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 500 Gram Schol
  • Zout en peper
  • Boter of olie

Instructies

  • De schol aan beiden kanten bestrooien met zout en peper. Eventueel met andere kruiden.
  • Doe boter in de koekenpan, roomboter is het lekkerste, en voeg een scheutje olie toe. Dit kan zonnebloemolie zijn, of olijfolie.
  • Zet de pan op het vuur.
  • Zodra de boter begint te schuimen leg je voorzichtig de schol in de boter.
  • Bak de vis 5 minuten aan de ene kant en 5 minuten aan de andere kant, totdat de randen van de vis bruin zijn geworden.
  • Serveer eventueel de vis met schijfjes citroen of remouladesaus.
Trefwoord Schol Bakken

Per persoon circa 0 gram vezels, 2 gram koolhydraten, 10 gram vet, 21 gram eiwit.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.